Descoperă 5 remedii naturiste pentru flebită
Scris și verificat de medicul Carlos Fabián Avila
Flebita este o boală ce afectează circulația sanguină și care poate provoca complicații grave. Asemenea oricărui alt timp de durere, poți preveni disconfortul produs de flebită dacă te menții activ și sănătos. Însă aceasta poate avea la bază și factori genetici mai greu de combătut. Pacienții au la dispoziție numeroase remedii naturiste pentru flebită, care sunt foarte eficiente.
Ce este flebita?
Flebita este o boală care implică inflamarea unei anumite vene. Majoritatea pacienților sunt persoane vârstnice.
Există mai multe tipuri de flebită:
- Flebita superficială, care afectează venele localizate între straturile pielii. Aceasta este benignă și nu prezintă riscuri grave.
- Tromboflebita, adică o inflamație provocată de cheaguri de sânge.
Tromboflebita, numită și flebită adâncă, este o problemă de sănătate complicată. Cheagul de sânge s-ar putea deplasa prin corp. Astfel, circulația sângelui este obstrucționată, ceea ce provoacă moartea anumitor țesuturi și pune în pericol viața pacientului.
Care sunt cauzele flebitei?
Flebita presupune formarea unor cheaguri de sânge care se inflamează. Drept consecință, pacientul experimentează simptome ca durerea, amorțeala, senzațiile de arsură, înroșirea pielii și febra. Dacă aceste semnale de alarmă sunt prezente, trebuie să mergi imediat la medic pentru a începe un tratament.
Cauzele exacte ale flebitei variază. În unele cazuri, factorii genetici joacă un rol important. Sedentarismul este un alt factor periculos. Persoanele nevoite să petreacă ore în șir stând jos la locul de muncă prezintă un risc crescut de flebită. Practic, circulația sanguină la nivelul venelor lor este îngreunată.
O altă cauză posibilă a flebitei este reprezentată de acumularea excesivă de toxine în sânge. Loviturile, infecțiile și supraponderalitatea pot, de asemenea, contribui la obstrucționarea venelor.
Cum să previi flebita
- Consumul a cel puțin 1,5-2 litri (6-8 căni) de apă pe zi este un obicei foarte benefic pentru corpul uman. Apa ne ajută să ne menținem hidratați și previne boli ca flebita.
- Și o dietă sănătoasă și echilibrată este esențială. Te sfătuim să consumi mai multe alimente cu abilitatea de a îmbunătăți circulația sanguină, cum ar fi sursele de fibre și cele de antioxidanți.
Alimentele bogate în grăsimi trans, băuturile alcoolice și țigările pot deteriora organismul. Ca să previi flebita, evită aceste produse.
Obiceiurile sănătoase, împreună cu antrenamentele și plimbările, îți reduc riscul de flebită și îmbunătățesc circulația sanguină.
5 remedii naturiste pentru flebită
Natura ne oferă soluții pentru majoritatea bolilor, iar flebita nu face excepție de la această regulă. În cele ce urmează îți prezentăm cele mai eficiente 5 remedii naturiste pentru flebită.
1. Compresele reci sau calde
Acest tratament este util împotriva flebitei superficiale. Dacă ai la îndemână comprese pe care folosești pentru a ameliora durerile de cap sau crampele musculare, poți apela la acestea pentru a combate flebita. Și o baie caldă este la fel de utilă când vine vorba de a reduce simptomele flebitei.
Ingrediente
- Comprese calde sau reci
Instrucțiuni
- Înmoaie o compresă de tifon sau de vată în apă caldă sau rece și aplic-o pe regiunea vizată pentru a ameliora inflamațiile.
- Lasă compresa să acționeze timp de cel puțin 10 minute.
2. Arnica
Arnica este o plantă cu proprietăți analgezice și antiinflamatoare. Totodată, ea poate reactiva circulația sângelui. Uleiul esențial obținut din arnică se numără printre cele mai bune remedii naturiste pentru flebită.
Ingrediente
- Ulei de arnică (oricât de mult ai nevoie)
- 1 lingură (15 ml) de oțet
Instrucțiuni
- Amestecă cantitatea necesară de ulei de arnică cu o lingură de oțet.
- Aplică mixtura obținută pe regiunea afectată. Las-o să acționeze 5-10 minute, apoi clătește-te cu apă.
Ai grijă! Nu aplica acest remediu pe pielea care prezintă răni deschise.
3. Ceaiul de Ginkgo biloba
Cantitatea semnificativă de flavonoide și antioxidanți din compoziția frunzelor de Ginkgo biloba constituie o soluție ideală pentru a stimula circulația sanguină. În plus, acest ingredient previne formarea cheagurilor de sânge.
Ingrediente
- 2 linguri (30 g) de frunze de Ginkgo biloba (poți folosi și pliculețe de ceai)
- 1 cană (250 ml) de apă
- Un îndulcitor, cum ar fi mierea (după gust)
Instrucțiuni
- Pune frunzele sau pliculețe în apă fierbinte și lasă-le să infuzeze până obții un ceai. Dacă vrei o băutură mai dulce, adaugă miere sau un alt îndulcitor.
- Te sfătuim să bei ceai de Ginkgo biloba de cel puțin două ori pe zi.
4. Ceaiul de coada-calului
Acțiunea antiinflamatoare a acestei plante oferă beneficii multiple organismului uman. Printre altele, coada-calului previne rigidizarea arterelor, îmbunătățind circulația sanguină.
Ingrediente
- 2 linguri (30 g) de coada-calului
- 2 căni (500 ml) de apă
- Miere (după gust)
Instrucțiuni
- Pune câteva frunze de coada-calului în apă fierbinte și lasă-le să infuzeze. Poți adăuga puțină miere în ceaiul obținut.
- Te sfătuim să bei două căni de ceai de coada-calului în fiecare zi sau să-l folosești pentru a face o baie caldă și relaxantă.
5. Consumul de ananas
Ananasul prezintă o enzimă numită bromelaină, cu abilitatea de a descompune proteinele. În plus, s-a demonstrat că bromelaina este un agent antiinflamator natural foarte eficient.
Această substanță este folosită și în tratamentele postoperatorii deoarece, pe lângă faptul că previne inflamațiile, bromelaina ameliorează durerea.
Ingrediente
- 4 felii de ananas
- Apă sau un suc natural
Instrucțiuni
- Decojește ananasul și taie-l în felii.
- Mănâncă 4 felii de ananas și bea apă sau orice suc natural dorești.
- În general, este indicat să consumăm ananas dimineața, înainte de micul dejun și să-l includem în dieta noastră zilnică.
După cum poți vedea, nu ducem lipsa de remedii naturiste pentru flebită. Aceste soluții te vor ajuta să ții sub control boala și chiar să o elimini complet.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dziwenka, M., & Coppock, R. W. (2016). Ginkgo biloba. In Nutraceuticals: Efficacy, Safety and Toxicity. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802147-7.00049-8
- Alves, R. S., Leite, N. S., & Fernandes, R. P. M. (2009). Estudos bioquímicos da enzima bromelina do Ananas comosus ( abacaxi ). Scientia Plena.
- Wright, C. I., Van-Buren, L., Kroner, C. I., & Koning, M. M. G. (2007). Herbal medicines as diuretics: A review of the scientific evidence. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.07.023
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.