Logo image
Logo image

Descoperă 5 simptome ale problemelor renale

3 minute
Acordă atenție corpului tău și vei vedea că îți transmite diverse semnale. Acest aspect este esențial pentru a detecta anomaliile, astfel încât să iei măsurile necesare pentru a te trata la timp.
Descoperă 5 simptome ale problemelor renale
Nelton Abdon Ramos Rojas

Scris și verificat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Există diverse simptome ale problemelor renale care ne avertizează că există un dezechilibru în organism. Dacă ai îndoieli, cel mai bine este să te informezi. Numai așa vei reuși să detectezi originea problemei la timp și vei ști când este cazul să consulți un medic.

Nu uita, rolul rinichilor este să filtreze toate deșeurile din organism. De îndată ce sunt filtrate, aceste substanțe sunt transformate în urină și părăsesc corpul. Urina este, în mare parte, alcătuită din toxine și apă.

Una dintre cele mai răspândite probleme renale se declanșează atunci când rinichii nu reușesc să filtreze sângele din cauza lipsei de fluide, în special de apă. Dacă nu bei apă suficientă, organismul reține deșeurile și toxinele. Astfel, ureea și creatinina se acumulează, ducând la o stare de degradare.

Insuficiența renală poate fi surprinsă în fazele incipiente?

Some figure

În anumite cazuri, unele simptome ne avertizează că s-a declanșat o problemă. Asemenea semnale de alarmă merită toată atenția. Bolile nu trebuie lăsate să avanseze prea mult, deoarece la un moment dat pot deveni letale.

Fii atent dacă suferi de următoarele afecțiuni:

  • Diabet
  • Pietre la rinichi
  • Hipertensiune arterială
  • Insuficiență cardiacă congestivă

Din păcate, în ceea ce privește insuficiența renală, diagnosticarea timpurie este dificilă. Mulți specialiști includ această tulburare în categoria de „boli tăcute”.

5 simptome ale problemelor renale

Schimbările obiceiurilor de urinare

Unul dintre principalele simptome ale problemelor renale poate fi surprins cu ajutorul urinei. Importante nu sunt caracteristicile fizice ale acestui lichid, ci frecvența cu care urinăm și cantitatea de urină eliminată.

În fazele inițiale ale problemelor renale, volumul de urină eliminată de pacient tinde să crească. Mai târziu, acesta începe să scadă, deși senzația de nevoie de a urina rămâne mărită.

Retenția de apă

Retenția de apă reprezintă un simptom clasic al problemelor renale. Ne putem da seama că suferim de retenție de apă dacă observăm că picioarele noastre sunt inflamate, deși nu am făcut mișcare.

În fazele mai avansate, retenția de apă poate cauza inflamarea țesuturilor moi ale gleznelor, ale mâinilor și chiar ale feței. Drept consecință, trebuie să apelăm la remedii pentru a combate problema, chiar dacă este vorba doar de soluții temperare.

Oboseala extremă

Epuizarea și senzația de oboseală constantă sunt simptome ale unui dezechilibru în organism. Printre altele, la baza problemei ar putea sta o tulburare renală.

Retenția de apă, precum și filtrarea insuficientă a toxinelor și a deșeurilor, cauzează oboseală la persoanele care suferă de boli renale.

Dacă suferi de oboseală cronică, este esențial să consulți un medic pentru a putea descoperi care este cauza. Astfel, vei ști sigur dacă este vorba de insuficiență renală sau de o altă problemă.

Anemia

Some figure

Și anemia intră în categoria de posibile simptome ale problemelor renale. Însă ea nu indică neapărat faptul că rinichii sunt bolnavi. Doar un specialist îți poate spune dacă suferi de anemie din cauza acestor organe sau nu.

Mâncărimile generalizate

Senzația generalizată de mâncărime constituie un semnal de alarmă evident al unei probleme renale. Dacă rinichii nu funcționează corect, pielea se irită. Toxinele se acumulează și compromit starea de sănătate a pacientului. Așadar, dacă ai mâncărimi, nu ignora acest simptom și consultă un medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Clinical Practice guidelines: Nutrition in Chronic Renal Failure. Initiative, National Kidney Foundation Dialysis Outcomes Quality. Am J Kid Disease. 2011;37(Suppl.2):66-70. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11158865/
  • Cueto-manzano, A. M., Cort, L., Mart, R., Rojas-campos, E. & Benjamin, G. Prevalence of Chronic Kidney Disease in an Adult Population. Arch Med Res. 2014;45(6):507-13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24992221/
  • Instituto Nacional de la Diabetes y las Enfermedades Digestivas y Renales. Pruebas y diagnóstico de la enfermedad de los riñones. (Abril 2017) https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-rinones/informacion-general/diagnostico
  • Toblli, JE, García-García, Á., Aristizábal, A., Quintero, E., Arango, J., Buitrago, C., Gómez, R., Leguizamón, H., Martínez, J., Nieto, I. , Osorio, M., Pertuz, A., Restrepo, C., Robayo, A., Rodríguez, K., Rodríguez, R., Romero, JD, Roselli, C., Torres, R.,… Amair, P. (2009). Diagnóstico y tratamiento de la anemia en pacientes con enfermedad renal crónica en todos sus estadios. Grupo de Trabajo Consenso del Anemia América Latina (AWGLA). Diálisis y Trasplante, 30 (3), 104–108. https://doi.org/10.1016/s1886-2845(09)71938-1

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.