Descoperă 7 utilizări ale oțetului în grădină
Știm cu toții că multe produse din gospodărie pot fi folosite și în alte scopuri. Oțetul este, cu siguranță, unul dintre ele. Știai că acesta poate fi util și pentru îngrijirea plantelor? În acest articol, îți prezentăm șapte utilizări ale oțetului în grădină.
Mulți oameni nu cunosc proprietățile extraordinare ale produselor folosite în fiecare zi, apelând la chimicale pentru a combate problemele care le afectează grădina. În realitate, una dintre cele mai bune soluții naturale este oțetul.
Utilizări ale oțetului în grădină
1. Elimină buruienile
Oțetul este o substanță foarte acidă, întrucât conține acid acetic. Acest produs produce aceleași reacții în contact cu plantele ca în organismul nostru.
În cazul de față, efectele oțetului nu sunt de durată, astfel încât folosirea sa nu este la fel de eficientă ca aplicarea altor produse pentru eliminarea buruienilor sau chiar îndepărtarea lor manuală. Cu toate acestea, oțetul este o opțiune excelentă pentru eliminarea ierburilor mici, precum cele care cresc între pavele.
2. Este antifungic
Una dintre multiplele utilizări ale oțetului în grădină este eliminarea ciupercilor de pe plante. Efectul său este asemănător cu cel al bicarbonatului de sodiu. În timp ce bicarbonatul crește pH-ul și creează un mediu alcalin care previne înmulțirea ciupercilor, oțetul îl reduce și formează un mediu acid care, la rândul său, este nefavorabil acestor microorganisme.
Mod de întrebuințare
Diluează o lingură de oțet în doi litri de apă și aplică amestecul pe frunze de două ori pe săptămână și după ce plouă.
3. Este indicat pentru un sol mai acid
Așa cum am menționat deja, oțetul scade pH-ul din mediu. În cazul de față, îl poți folosi pentru a obține un sol mai acid. Amestecă o cană de oțet cu 4 litri de apă și toarnă produsul obținut pe pământ. Această soluție ajută la dezvoltarea plantelor care au nevoie de un sol acid, cum ar fi azaleele, trandafirii, levănțica, afinele și gardeniile.
Oțetul cu apă stimulează eliberarea fierului din sol, un mineral benefic pentru plante.
4. Acționează ca repelent pentru furnici
Dacă ai observat că ai un mușuroi de furnici în grădină, îl poți extermina cu ajutorul oțetului. Pulverizează oțet nediluat pe el timp de două zile. Vei vedea că furnicile dispar treptat.
Poți aplica aceeași soluție și în alte părți ale casei. Oțetul este unul dintre cele mai eficiente insecticide naturale și nu are efecte adverse asupra sănătății. Acesta are efect și asupra altor insecte care îți pot ataca plantele. Pulverizează-l pe frunze și vei ține la distanță melcii și limacșii.
5. Acționează ca un îngrășământ pentru plante la ghiveci
Una dintre principalele utilizări ale oțetului în grădină este cea de îngrășământ pentru plantele la ghiveci. Amestecă două linguri de oțet de mere cu trei litri de apă și pulverizează soluția peste plante. Rezultatele nu vor întârzia să apară!
6. Este o soluție revitalizantă pentru flori
Dacă îți place să ții flori în vază, oțetul poate fi cel mai bun aliat al tău. Cu ajutorul lui, florile rezistă mai mult timp. Amestecă două linguri de oțet cu două linguri de zahăr, toarnă soluția în apa din vază și pune florile în ea.
Ulterior, trebuie să întreții florile în mod obișnuit. La fiecare cinci zile, taie capetele tulpinilor și schimbă soluția din vază.
7. Poate fi utilizat ca soluție pentru îndepărtarea ruginii de pe uneltele de grădinărit
Da, oțetul nu este util doar pentru îngrijirea plantelor, ci și pentru menținerea uneltelor de grădinărit în stare optimă.
Dacă te-ai săturat să lucrezi cu obiecte ruginite, aplică oțet simplu pe ele și clătește-le. O altă variantă ar fi să înmoi uneltele direct în oțet. Ambele metode sunt simple și eficiente.
După cum poți vedea, există numeroase utilizări ale oțetului în grădină și nu numai. Multe persoane nu cunosc proprietățile unice ale acestui produs și nu le valorifică așa cum ar trebui.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Grant Amy. (n.d.). Garden Uses For Vinegar – Tips For Using Vinegar In Gardens. Gardening Know How.
Available in https://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/info/use-vinegar-in-gardens.htm#:~:text=Vinegar%20has%20been%20recommended%20for,pH%20levels%20in%20your%20soil.&text=The%20last%2C%20but%20most%20commonly,the%20tops%20of%20the%20weed.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.