Dieta indiană: în ce constă aceasta?
Există multe cure de slăbire, însă unele dintre ele nu sunt echilibrate și pot dăuna organismului. Tocmai de aceea este important să faci o astfel de alegere cu multă atenție. În acest articol, îți vorbim despre dieta indiană, care se bazează pe tradițiile străvechi ale acestei țări.
Ce este dieta indiană?
Când citești cuvântul „dietă,” te gândești probabil la restricții și alimente interzise. Însă nu trebuie neapărat să fie așa.
Mâncarea indiană folosește ingrediente specifice unei culturi vechi de mii de ani. Una dintre „regulile” de bază este să nu amesteci proteine și carbohidrați în același preparat culinar.
În principiu, dieta indiană include orez brun, foarte multe legume și anumite fructe (portocale, mere, lămâie și grepfrut).
- Este recomandat să servești trei mese pe zi, plus o gustare dacă îți este foame. Gustarea poate fi un fruct sau un iaurt degresat.
- Este bine, de asemenea, să mesteci bine mâncarea (în jur de 100 de ori) pentru a facilita digestia și a accelera transportul alimentelor prin stomac.
- Este esențial să bei 2 litri de apă și ceai verde neîndulcit pe parcursul zilei.
- Nu uita nici de activitatea fizică: o plimbare de 40 de minute pe zi este ideală.
Dieta indiană: avantaje și dezavantaje
Multe persoane apelează la dieta indiană dacă vor să slăbească. Cu ajutorul ei poți pierde în jur de 4 kilograme în două săptămâni.
Dezavantajele acestei diete sunt faptul că poate deveni un pic monotonă, necesită mult autocontrol și nu este recomandată persoanelor cu hipertensiune.
În plus, dieta indiană trebuie ținută pentru maxim 15 zile, deoarece nu oferă organismului vitamine importante, cum ar fi A, B12, D și minerale precum fier și calciu.
Cea mai importantă caracteristică a acestei diete este reprezentată de combinațiile alimentare. De exemplu, poți mânca lasagna sau paste cu legume, omlete cu ceapă și roșii, pilaf cu legume, carne roșie (dar nu de vită) cu salată, etc.
Orezul este alimentul de bază în dieta indiană. Pentru a-i da gust, poți adăuga diferite ierburi aromatice și mirodenii specifice acestei țări: nucșoară, curry, scorțișoară, piper cayenne sau șofran. Aceste condimente măresc temperatura corpului și stimulează arderea grăsimilor.
Exemple de rețete din dieta indiană
Dacă îți place să gătești și nu vrei să te plictisești de aceleași mâncăruri în timp ce urmezi dieta indiană, îți prezentăm câteva rețete tipice acestei culturi care ajută la slăbit. Astfel, alimentația ta nu va fi restrictivă sau plictisitoare.
Aloo Gobi
Aloo Gobi este un preparat tradițional vegetarian pe bază de cartofi, varză, busuioc și ceapă, care conține și o doză considerabilă de curcuma. Această mirodenie potolește foamea, dar poate cauza gaze intestinale.
Ingrediente
- 2 cartofi
- ¼ varză
- 3 cepe
- 4 roșii
- 2 linguri de pastă de ghimbir și usturoi (30 g)
- 3 linguri de boia (30 g)
- 2 linguri de:
- curcuma (20 g)
- chimion măcinat (20 g)
- coriandru măcinat (20 g)
- Ulei de măsline și sare după gust
- Semințe de chimion (opțional) pentru a decora preparatul
Mod de preparare
- Curăță cartofii și taie-i în cuburi mari. Toacă varza.
- Călește ambele ingrediente în ulei de măsline timp de 20 de minute.
- Curăță și taie ceapa julienne. Taie roșiile felii.
- Într-o altă cratiță, călește ceapa și adaugă pasta de usturoi și ghimbir, împreună cu mirodeniile (boia, curcuma, chimion și coriandru).
- Adaugă cartofii și varza. Poți adăuga puțină apă dacă preparatul este prea gros.
- Servește-l cu roșii și semințe de chimion.
Pui cu tandoori masala
Această rețetă este alegerea ideală pentru a-i oferi organismului o doză de proteine și a-ți potoli foamea. Însă este bine să îndepărtezi pielea de pe carnea de pui, deoarece conține grăsimi.
Gustul minunat al acestui preparat se datorează unui amestec de mirodenii numit tandoori masala (disponibil sub formă de pudră), care include ardei iute, chimion, boia, usturoi, ghimbir și coriandru.
Ingrediente
- 1 pahar de iaurt natural (200 g)
- O lingură de tandoori masala (20 g)
- Un pui întreg (fără piele)
- 1 ceapă
- 1 lămâie
Mod de preparare
- Într-un vas, amestecă iaurtul și tandoori masala.
- Taie carnea și pune-o într-o tavă de copt unsă cu ulei.
- Adaugă amestecul de iaurt și mirodenii pe deasupra.
- Lasă preparatul la marinat timp de două ore în frigider.
- Preîncălzește cuptorul. Între timp, taie ceapa julienne și lămâia felii.
- Lasă carnea la copt până când este aurie la exterior și moale în interior.
Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.