DIY Tie Dye: 5 moduri inovatoare de a vopsi tricourile acasă
Tehnica DIY Tie Dye cuprinde mai multe moduri inovatoare de a vopsi tricourile acasă. Procesul nu este deloc dificil. Necesită doar puțin timp și creativitate. Puteți colora orice tip de îmbrăcăminte, chiar și pantofi, genți și pălării.
Ce este tehnica Tie Dye?
Tie Dye este tehnica prin care un material textil este legat și apoi vopsit. Obiectivul este ca materialul textil să absoarbă culoarea în mod inegal, pentru a crea diferite modele. Nu este o tehnică nouă. Muzicienii și hipioții o folosesc încă din anii ’60. În prezent, designurile sunt inovatoare, fără a pierde esența clasică.
Revista Patrones a relatat într-un articol faptul că cererea de produse Tie Dye este în creștere. Nu trebuie să așteptați ca designerii celebri să lanseze o colecție. Puteți face totul acasă cu o investiție minimă.
Ce ar trebui să aveți în vedere pentru a vopsi tricourile acasă
Înainte de a trece la faza de vopsire a hainelor, trebuie să luați anumite măsuri. În ceea ce privește materialul, verificați să nu aibă pete sau grăsime. Cel mai bine este să-l spălați înainte de colorare.
Dacă doriți, puteți folosi fixatoare de colorare. Alte considerații care merită menționate sunt următoarele:
- Spațiu: alegeți o zonă de lucru sigură, deoarece există riscul de pătare. Evitați dezastrele, acoperind obiectele din jur cu materiale plastice.
- Pigmenți: folosirea coloranților chimici este o opțiune, dar și mai bine este să folosiți pigmenți naturali. Pe lângă faptul că sunt organici, prezintă un risc mai mic de afecțiuni ale pielii.
- Temperatură: Deși Tie Dye presupune o clătire finală cu apă rece, la început veți folosi apă fierbinte; luați măsuri de precauție pentru a evita arsurile.
DIY Tie Dye: cum puteți vopsi tricourile acasă
Hainele colorate pot fi modificate fără pigmenți. Puneți-le legate timp de 20 de minute într-un amestec de apă și înălbitor.
Totuși, esența tehnicii Tie Dye este jocul de culoare. Folosiți indicațiile de mai jos pentru a obține articole originale!
Instrumente necesare
- Sare
- Găleată
- Mănuși
- Un tricou
- Vopsea pulbere
- Apă caldă și rece
- Benzi elastice
Instrucțiuni
Umpleți găleata cu apă rece și adăugați coloranții diluați anterior în apă fierbinte și 2 linguri de sare pentru fiecare litru de apă. Legați tricoul în funcție de modelul pe care vreți să-l obțineți.
Scufundați tricoul în amestecul de vopsea și lăsați-l să stea cel puțin o zi, fără a îndepărta benzile. Nu uitați să purtați mănuși atunci când manipulați pigmenții.
Apoi, tăiați benzile. Clătiți bine tricoul în apă rece. Puneți-l în mașina de spălat fără alte haine. Lăsați-l să se usuce în aer liber sau, dacă doriți să intensificați nuanțele, folosiți uscătorul.
Descoperiți și: Ce este moda circulară și de ce este o tendință?
5 moduri inovatoare de a vopsi tricourile acasă
1. Dungi
Rulați tricoul pe lățime, făcându-l să arate ca un tub. În jurul cilindrului format, legați câteva benzi late. Dacă preferați liniile verticale, rulați tricoul pe lungime. Scufundați tricoul în vopsea.
2. Spirale
Spiralele sunt populare. Întindeți tricoul pe o masă și puneți degetul arătător și degetul mare în mijloc. Cu o mișcare circulară, faceți spirala fără a încreți articolul. După cel puțin 5 ture, aplicați minim 3 benzi elastice. Înmuiați tricoul în vopsea.
3. Articol mototolit
Mototoliți tricoul de câte ori doriți și legați secțiuni mici. Folosiți un singur pigment pentru a obține un efect marmorat.
4. Buline
Folosiți benzi pentru a crea fiecare bulină. Cu cât distanța dintre ele este mai mare, cu atât bulinele vor fi mai evidente. Scufundați țesătura în pigment. Puteți folosi unul sau mai mulți pigmenți.
Descoperiți: Ce este moda sustenabilă și etică? Cum se implementează?
5. Cercuri concentrice
Localizați punctul central al tricoului (zona pieptului). Folosind benzile elastice, creați cercuri concentrice. Primul cerc va fi centrul sau ținta. Cu atenție, vopsiți fiecare secțiune în culori diferite. Rezultatul se numește bullseye.
Avantajul vopsirii tricourile acasă
Prin vopsirea tricourilor acasă, vă puteți personaliza ținutele așa cum doriți. Este o activitate pe care o puteți face în familie. De asemenea, puteți folosi această tehnică pentru petrecerile copiilor.
Profitați de această artă pentru a oferi o nouă șansă hainelor pe care ați vrea să le aruncați. Găsiți tricouri vechi și începeți să exersați tehica Tie Dye. Nu este greu deloc!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Pratiwi, R. E., & Suhartiningsih. (2016). El efecto del tiempo de curado en el tie dye terminado en telas de algodón. Revista de Moda, 5(3), 60–80. https://www.mendeley.com/catalogue/da9cefc5-3922-35b2-9af1-c9c980c5b25f/
- Wardoyo, S., & Widodo, S. T. (2016). Innovación en el diseño del motivo Tie-Dye en la ciudad de Yogyakarta. Patrones, 5(1). https://doi.org/10.24821/corak.v5i1.2378
- Widodo, ST (2013). Tie-Dye textil artesanal (Tie Dye): Un medio de exploración estética popular. Patrones, 1 (2). https://doi.org/10.24821/corak.v1i2.347
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.