Logo image
Logo image

O fetiță a creat o aplicație pentru bolnavii de Alzheimer

4 minute
Datorită aplicației create de această fetiță de 12 ani, un pacient cu Alzheimer poate folosi tehnologia mobilă pentru a-și aminti relațiile de familie și nu numai. 
O fetiță a creat o aplicație pentru bolnavii de Alzheimer
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Emma Yang este o fetiță foarte deosebită care ajută într-un mod inedit bolnavii de Alzheimer. La vârsta de 12 ani, aceasta se confruntă cu o realitate tristă, dar din ce în ce mai familiară multor persoane. Bunica Emmei a fost diagnosticată cu boala Alzheimer în urmă cu cinci ani.

Emma, fie de la distanță, fie în timpul vizitelor la bunica sa, a observat cum bătrâna uita treptat lucruri foarte importante. Femeia nu își mai amintea vârsta copilei sau de ce aceasta locuiește atât de departe și nu vine în fiecare seară la cină.

Ulterior, s-a întâmplat cel mai dureros lucru pentru nepoțică: bunica a început să o confunde cu alte rude.

Nu este ușor să duci o astfel de viață. A avea o persoană apropiată bolnavă de Alzheimer este o provocare din punct de vedere emoțional. Este o situație foarte dificilă pentru bolnav, pentru familie, dar mai ales pentru un grup de oameni care de obicei este lăsat în umbră: copiii.

Povestea Emmei Yang este remarcabilă datorită unui aspect foarte important. Ceea ce a făcut ea nu este de ajutor numai pentru bunica ei, ci pentru bolnavii de Alzheimer în general.

Iată despre ce este vorba.

„Timeless:” o aplicație mobilă pentru bolnavii de Alzheimer

Cea mai mare teamă a Emmei Yang este faptul că bunica ei nu o va mai recunoaște și că, într-o zi, mintea sa nu va mai funcționa deloc.

  • Mai devreme sau mai târziu, se va întâmpla și acest lucru. Va veni o vreme în care scurtele momente de luciditate vor fi ca niște invitații în lumea reală. În acele clipe, bolnavul are șansa să se simtă aproape de oamenii dragi.
  • Totuși, nu trebuie să uităm că pacienții cu Alzheimer reacționează pozitiv la un lucru concret: dragostea, dovezile de grijă și afecțiune.
  • Desigur, pentru un copil de 12 ani, aceste lucruri nu sunt de ajuns. Micuța refuză să renunțe la bunica ei, să-i permită minții acesteia să șteargă orice amintire cu nepoțica ei și să rupă legătura specială dintre cele două.

Pentru a lupta împotriva uitării continue, Emma a creat o aplicație pentru telefonul mobil numită „Timeless,” care nu permite amintirilor importante să dispară. Cele mai frumoase și mai prețioase lucruri din viața ta devin „eterne.”

Te-ar putea interesa și:

Cum să identifici semnele bolii Alzheimer

Some figure

O aplicație pentru bolnavii de Alzheimer

Emma Yang a colaborat cu doamna doctor Melissa Kramps, specialistă în boala Alzheimer. Cu ajutorul ei, fetița a creat o aplicație pentru telefonul mobil care are două scopuri precise:

  • Prima funcție se numește „updates” (noutăți). Rolul acesteia este de a ajuta persoanele cu boala Alzheimer să păstreze permanent legătura cu rudele lor. 
  • Copiii, nepoții, prietenii și toți oamenii dragi pot interacționa cu pacientul prin poze și mesaje. Aplicația informează întotdeauna utilizatorul cu cine anume vorbește și care este legătura dintre cele două persoane.
  • Cea de-a doua funcție este numită „identify” (identifică). Pacientul își poate vizualiza arborele genealogic și își poate aminti diverse fapte, evenimente, detalii, poze și momente din viața sa.
  • Bolnavul nu trebuie decât să îndrepte camera foto a telefonului spre o anumită persoană, pentru a afla cine este aceasta.

Un alt detaliu util și interesant ține de timp și calendare. Persoana cu Alzheimer va fi atenționată de fiecare dată când încearcă să sune un cunoscut de două ori. Aplicația îi amintește că a mai sunat o dată acel om.

De asemenea, pacientul va fi informat dacă urmează o dată importantă sau un eveniment deosebit, precum Paștele sau Crăciunul.

Te invităm să citești și:

Nepoții aduc lumină și bucurie în viețile bunicilor

Some figure

Un copil minune cu un vis bine conturat

Emma Yang a primit un ajutor important pentru dezvoltarea aplicației. Pe lângă sprijinul doamnei doctor Kramps, proiectul fetiței a fost finanțat prin intermediul unei burse școlare.

  • Părinții Emmei sunt experți în calculatoare și lucrează pentru o companie specializată în tehnologia de recunoaștere facială.
  • Pasiunea sa pentru tehnologie este moștenită din familie. La opt ani, Emma era deja expertă în limbajul HTML și CSS Web, cunoștea toate secretele programului Java și aplicațiile pentru MIT App Inventor.
  • Cariera sa profesională abia a început. Însă Emma are un obiectiv clar. Fata vrea să utilizeze tehnologia și, eventual, realitatea virtuală pentru a ajuta bolnavii de Alzheimer să-și protejeze amintirile.
  • Poate că în viitor ideea sa, în combinație cu alte strategii, va contribui la îndeplinirea acestui obiectiv. Deocamdată, aplicația creată de ea este utilă doar pentru pacienții care încă sunt capabili să utilizeze un telefon mobil.

Aplicația proiectată de micuța Emma oferă o modalitate de a încetini pierderea abilităților cognitive. Totuși, pe măsură ce boala avansează, pacientul are nevoie de sprijinul zilnic al familiei și al persoanelor specializate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Anand, R., Gill, K. D., & Mahdi, A. A. (2014). Therapeutics of Alzheimer’s disease: Past, present and future. Neuropharmacology. https://doi.org/10.1016/j.neuropharm.2013.07.004
  • Kumar, A., Singh, A., & Ekavali. (2015). A review on Alzheimer’s disease pathophysiology and its management: An update. Pharmacological Reports. https://doi.org/10.1016/j.pharep.2014.09.004
  • Landy, J. S. (2015). Aplicación móvil para personas con Alzheimer en etapa inicial. Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay.
  • Pastor Diez, G. (2018). Alzheimer Platform. Universidad de Valladolid. Escuela de Ingeniería Informática de Valladolid
  • Schneider, L. S. (2012). Pharmacological treatment of alzheimer’s disease. In Alzheimer’s Disease: Modernizing Concept, Biological Diagnosis and Therapy. https://doi.org/10.1159/000335407

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.