Logo image
Logo image

8 greșeli în curățarea toaletei

6 minute
Igienizarea băii este esențială în rutina de curățare. Mucegaiul, ciupercile, bacteriile și depunerile trebuie eliminate de pe vasul de toaletă. Aflați cum să curățați corect toaleta!
8 greșeli în curățarea toaletei
Ultima actualizare: 09 martie, 2023

Igiena întregii case este esențială pentru bunăstarea familiei. Cu toate acestea, există zone pe care ar trebui să le curățați cu mai multă atenție, cum ar fi baia. Mulți oameni fac greșeli în curățarea toaletei. Este esențial ca igienizarea vasului să fie corectă. De obicei, este una dintre cele mai neplăcute sarcini, dar este ceva necesar pentru că toaleta este principala sursă de murdărie.

Umiditatea încăperii sanitare este o condiție ideală pentru proliferarea multor tipuri de bacterii și ciuperci care, mai devreme sau mai târziu, pot afecta sănătatea. Descoperiți cele mai frecvente greșeli în curățarea toaletei!

8 greșeli în curățarea toaletei

1. Curățați toaleta prima

Această greșeală este una dintre cele mai frecvente. S-ar putea să vă întrebați de ce contează ordinea. Așa cum spuneam mai devreme, toaleta este sursa bacteriilor. Din acest motiv, cel mai bine este să o dezinfectați la sfârșit. Începeți cu locul cel mai puțin murdar și terminați cu toaleta.

2. Folosiți același produs ca și în restul băii

Toaleta necesită produse mai puternice pentru bacterii și pete care nu dispar ușor. Cel mai bine este să folosiți un detergent special. Nu uitați de mănuși de cauciuc pentru a vă proteja mâinile (folosiți-le doar pentru baie) și un șorț de plastic. Săpunul și apa (cu puțin înălbitor) sunt o soluție bună.

O altă tehnică care nu dă greș este să turnați apă clocotită în vas. Faceți acest lucru cu mare atenție. Mai târziu vă vom împărtăși câteva produse naturale cu rezultate excelente în această sarcină.

3. Credeți că produsul de curățare va face toată treaba

Puteți avea cel mai bun agent de curățare din lume, fără frecare, nu vă va ajuta cu nimic. Frecați bine toate colțurile, începând de sus și terminând jos. 10 minute sunt suficiente.

Descoperiți: Cum se spală covorașele din baie: pânză și plastic

Some figure
Curățarea toaletei necesită ustensile care sunt folosite doar în acest scop.

4. Nu folosiți instrumentele potrivite

Periile de toaletă nu sunt suficiente, deoarece există întotdeauna colțuri care nu pot fi curățate, cum ar fi partea inferioară sau interiorul marginilor superioare. Folosiți o cârpă, un burete abraziv sau chiar o periuță de dinți veche. Veți vedea cum iese toată murdăria!

5. Uitați de exterior

Microbii nu sunt doar în interior, deși se întâmplă să săriți peste curățarea exteriorului. Curățați capacul, rezervorul de apă și butonul cu o cârpă sau un burete. Pentru comoditate, utilizați un dezinfectant generic sau un produs de curățare universal.

6. Folosiți o singură cârpă pentru întreaga baie

Nu vreți să contaminați totul cu germeni din toaletă! O greșeală recurentă este curățarea toaletei și a restului băii cu aceeași cârpă. Utilizați trei cârpe, două dintre ele pentru toaletă. Cu una veți avea grijă de zonele care intră în contact direct cu corpul și cu cealaltă de restul vasului. Cel mai bine este ca acestea să fie de diferite culori pentru a le putea diferenția.

7. Nu curățați sau nu înlocuiți peria de toaletă

Ca și în cazul periuțelor de dinți, periile de toaletă se schimbă la fiecare 6 luni. În ceea ce privește curățarea, de fiecare dată când le folosiți, turnați puțin înălbitor pe ele. O alternativă bună este să adăugați bicarbonat de sodiu cu oțet.

8. Amestecați produse care nu trebuie combinate

Atenție! Există amestecuri care pot genera gaze toxice periculoase. Combinarea clorului sau a înălbitorului cu alte produse de curățare, oțet, alcool sau amoniac provoacă reacții chimice care pot arde ochii sau sistemul respirator.

Sfaturi pentru a curăța corect toaleta

Țineți la îndemână instrumentele necesare

Organizarea este cheia succesului în treburile casnice. Adunați toate substanțele chimice, instrumentele și echipamentele de protecție înainte de a începe, pentru a vă proteja sănătatea și pentru a economisi timp: apă, detergent, săpun, dezinfectant, perie de toaletă, burete abraziv, periuță de dinți veche, cârpă sau hârtie absorbantă, mănuși de cauciuc și șorț de plastic.

Mutați totul din jurul toaletei

Hârtia igienică, șervețelele de unică folosință, prosoapele, săpunul, odorizantele, decorațiunile… îndepărtați tot ce se află pe sau lângă toaletă pentru ca procesul să fie mai simplu și a evita căderile accidentale care sunt mai frecvente decât credeți.

Încercați produse naturale de curățare a toaletei

Poate că nu aveți întotdeauna la îndemână un detergent pentru vasul de toaletă, dar cu siguranță aveți lămâie, două lingurițe de bicarbonat de sodiu și o jumătate de cană de oțet alb. Amestecați aceste trei componente naturale care funcționează ca un dezinfectant puternic.

O alta variantă foarte practică este un preparat din oțet, apă și sare. Frecați vasul de toaletă cu acest amestec.

Lăsați produsele să acționeze

Unul dintre cele mai valoroase secrete pentru curățarea corectă a băii este lăsarea produselor suficient timp pentru a acționa corespunzător. Murdăria va ieși cu mai puțin efort și totul va fi strălucitor.

Folosiți ventilația atunci când curățați toaleta

Dacă aveți ferestre în camera sanitară, deschideți-le pentru a ventila natural baia și lăsați lumina directă a soarelui să pătrundă în încăpere. Așa veți elimina gazele sau vaporii de substanțe chimice.

Dacă nu aveți nicio fereastră, porniți ventilatorul sau țineți ușa deschisă.

Curățați toate accesoriile din baie

Nu uitați de curățarea tuturor accesoriilor, mobilierului, podelei și pereților. Acordați o atenție deosebită punctelor care sunt aproape de toaletă.

La fel se întâmplă și cu prosoapele. Amintiți-vă că stropii din toaletă pot ajunge la doi metri distanță. Țineți departe periuțele de dinți!

Trageți apa

Toată murdăria acumulată în vas trebuie să dispară imediat. Trageți imediat apa, astfel încât germenii să nu se atașeze din nou de vas.

Recomandăm: 9 idei minunate pentru amenajarea băii

Some figure
Există ingrediente naturale care au putere de curățare. Bicarbonatul de sodiu, oțetul și lămâia sunt mereu de ajutor.

Spălați foarte bine instrumentele când terminați de curățat toaleta

Igiena periei, cârpelor, bureților și a tot ceea ce folosiți în rutina de curățare este esențială. Utilizați înălbitor sau dezinfectant pentru a elimina germenii. Dacă este posibil, înmuiați instrumentele mai mult timp și adăugați apă fierbinte. Cât despre cârpe, puneți-le la soare după dezinfectare.

Uscați totul

Uscați fiecare spațiu cu hârtie absorbantă sau o cârpă uscată. În acest fel, veți obține mai multă strălucire și nu veți lăsa urme de apă.

Spălați des toaleta

Cât de des trebuie să curățați toaleta? Depinde cât de des o folosiți. În mod ideal, curățați-o o dată pe săptămână. În băile utilizate intens, murdăria apare mai repede și frecvența igienizării se schimbă.

Evitați principalele greșeli în curățarea toaletei!

Chiar dacă una dintre toaletele din casă este nefolosită, este important să o curățați cel puțin o dată la două săptămâni, pentru că apa stagnantă și umiditatea își fac treaba. Vi s-a întâmplat să ajungeți într-o baie nefolosită și să vedeți pete negre? Este mucegai!

Când terminați de curățat toaleta, aveți grijă să vă spălați foarte bine pe mâini, chiar dacă ați folosit mănuși. Este mai bine să preveniți pentru a garanta igiena. Veți avea o baie dezinfectată fără mirosuri neplăcute!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Santos N. Limpieza del mobiliario interior. Edición 2019. Logroño: Editorial Formación Tutor; 2019.
  • Abregu J, Matta G, Ríos D, Toribio J. Desinfectante, limpiador y aromatizante Eco Limpia. Lima: Universidad San Ignacio de Loyola; 2020.
  • Muñúzuri L, Giles J, Medina Y, Armenta A, Martínez S, Trejo T, Romero N. El gran peligro que representa los cepillos dentales cerca del inodoro. Rev Imp Odont. 2019; 4 (8): 37-41.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.