Logo image
Logo image

Înaintarea în vârstă la cele două sexe

5 minute
Cu toții îmbătrânim. Dar oare femeile și bărbații înaintează în vârstă în mod identic? Citește în continuare pentru a afla tot ceea ce vrei să știi despre acest subiect!
Înaintarea în vârstă la cele două sexe
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Te-ai întrebat vreodată dacă înaintarea în vârstă diferă la cele două sexe? Unele persoane susțin că acest proces este mai puțin vizibil la femei, deoarece ele încep să se îngrijească timpuriu. Altele sunt însă convinse că bărbații prezintă mai puține simptome ale îmbătrânirii odată cu trecerea timpului.

Înaintarea în vârstă în funcție de sex

Fiecare dintre noi știe că, indiferent dacă suntem bărbați sau femei, trecerea anilor este inevitabilă. Însă înaintarea în vârstă variază la cele două sexe. Bărbații sunt învățați încă de mici că trebuie să fie activi, astfel încât să își îngrijească familia.

Acesta este motivul pentru care persoanele de sex masculin tind să se simtă și să arate bine cât timp muncesc. Dar, de îndată ce ies la pensie, se îmbolnăvesc și par mai bătrâni în mod subit.

Te-ar putea interesa și: 

Cum să fii fericită, chiar dacă îmbătrânești

Some figure

Femei versus bărbați

În cazul femeilor, situația stă cu totul altfel. Ele trăiesc mai mult și știu să se adapteze schimbărilor de viață mai ușor. Nu sunt deranjate de faptul că trebuie să stea acasă după ce ies la pensie.

De ce? Deși muncesc toată viața, femeile sunt învățate încă de mici că trebuie să joace rolul de gospodină, mamă și îngrijitor. Astfel, ele pot ieși la pensie fără nicio problemă, menținându-și sănătatea până la o vârstă mai înaintată.

Un alt aspect pe care trebuie să îl reținem este faptul că femeile sunt, de obicei, mai active decât bărbații și mai sociabile. Ele tind să mențină contactul chiar și cu prietenii din copilărie. Când rămân văduve sau copiii pleacă de acasă, ele sunt mai dornice decât bărbații să socializeze cu alții aflați în aceeași situație.

 

Educația pe care o primesc le oferă femeilor mecanismele de supraviețuire necesare pentru a-și soluționa problemele, indiferent dacă acestea sunt simple sau complicate.

Dacă luăm în considerare și faptul că femeile au mai bine grijă de ele, merg mai frecvent la medic și consumă alimente mai sănătoase, nu este deloc surprinzător că ele trăiesc mai mult și se simt mai bine la bătrânețe.

Bărbații nu obișnuiesc să aibă grijă de ei înșiși într-un mod adecvat. Ei merg la medic doar când simptomele experimentate devin foarte incomode sau debilitante, se opun opțiunilor dietetice sănătoase și se sfiesc să discute deschis despre bolile și problemele lor.

Acest comportament are la bază conceptele de masculinitate și curaj prevalente în societate.

Înaintarea biologică în vârstă la bărbați și femei

Some figure

Fiind nevoite să își îngrijească copiii, femeile produc un hormon care ține la distanță cele mai grave probleme produse de înaintarea în vârstă. În plus, rolul de îngrijitor le îndeamnă să fie mai dornice să adopte comportamente preventive.

În ceea ce privește înaintarea în vârstă la femei, graviditatea este un factor cheie. Calitatea sarcinilor și a nașterilor poate influența sănătatea la bătrânețe.

Dacă în timpul sarcinii o femeie nu urmează un regim alimentar sănătos sau nu primește îngrijirea medicală de care are nevoie, efectele negative se vor resimți în viitor. Aceste probleme sunt răspândite în țările aflate în curs de dezvoltare.

Grupul etnic și locul în care ne naștem și trăim au, de asemenea, un impact asupra înaintării în vârstă. Un bărbat sau o femeie albă care își petrece toată viața într-o țară dezvoltată va îmbătrâni într-un mod distinct și, posibil, va trăi mai mult decât, de pildă, un indigen din Mexic.

Pe lângă etnie, tipul de muncă în care ne implicăm poate avea un impact major asupra modului în care înaintarea în vârstă ne va influneța sănătatea.

Te-ar putea interesa și:

Cum să ajungi sănătos la bătrânețe

Clasa muncitoare din America Latină și Asia este nevoită să întreprindă activități mult mai solicitante și are un program de lucru mai încărcat. Acest lucru este valabil atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor.

În țările aflate în curs de dezvoltare, ambele sexe sunt nevoite să lucreze mult pentru a oferi mâncare și adăpost familiilor lor. Când ajung la o vârstă înaintată, aceste persoane sunt afectate de diverse probleme de sănătate și, deseori, nu au acces la o îngrijire medicală corespunzătoare.

Înaintarea în vârstă și aspectul fizic

Some figure

Înaintarea în vârstă cauzează anumite transformări fizice la bărbați și femei. Acest fenomen are loc pe întreg globul. Deși anumiți factori sociali și estetici ne vor influența aspectul fizic la bătrânețe, trebuie să ținem cont și de:

  • Tipul de muncă pe care îl efectuăm
  • Măsurile pe care le luăm pentru a preveni bolile
  • Dieta noastră
  • Rutina noastră de exerciții
  • Schimbările hormonale la care suntem supuși

După menopauză, femeile vor experimenta mai multe schimbări decât bărbații. În această perioadă, pot surveni bufeuri chiar și în toiul iernii, libidoul se reduce și nu numai.

Și bărbații trec prin anumite schimbări hormonale, însă acestea survin treptat și, drept consecință, sunt mai puțin vizibile. Când nivelul de testosteron începe să scadă, bărbații pot câștiga în greutate și suferi de tulburări de somn sau disfuncție erectilă. Însă ei nu își vor pierde abilitatea de a se reproduce.

În ce privește tegumentul, bărbații au pielea mai groasă decât femeile. Pe măsură ce îmbătrânesc, ei dezvoltă mai puține riduri.

Femeile însă, pe lângă schimbările de natură biologică, trebuie să se supună anumitor standarde de frumusețe impuse de societate. Ele tind să aibă mai multă grijă de aspectul lor, dar experimentează mai mult stres din cauza acestuia.

Nu în ultimul rând, femeile prezintă un mic avantaj în ce privește podoaba capilară. Deși firele lor de păr se pot subția, căpătând un aspect lipsit de viață, părul bărbaților cade mult mai ușor. De asemenea, părul grizonat apare mai devreme la persoanele de sex masculin decât la cele de sex feminin.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hirokawa K, Utsuyama M, Hayashi Y, Kitagawa M, Makinodan T, Fulop T. Slower immune system aging in women versus men in the Japanese population. Immun Ageing. 2013;
  • Giacomoni PU, Mammone T, Teri M. Gender-linked differences in human skin. Journal of Dermatological Science. 2009.
  • Eskes T, Haanen C. Why do women live longer than men? European Journal of Obstetrics Gynecology and Reproductive Biology. 2007.
  • Silman A, Pearson J. Epidemiology and genetics of rheumatoid arthritis. Arthritis Res. 2002;

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.