Insomnia crește riscul de AVC și infarct
Știai că insomnia crește riscul de AVC și infarct? În multe alte articole ți-am vorbit despre efectele negative ale acestei probleme asupra sănătății.
Nu este deloc neobișnuit să îți vorbim atât de mult despre acest subiect. Somnul este o funcție fundamentală a corpului uman, dar în zilele noastre numărul persoanelor care suferă de insomnie este în creștere.
Corpul se odihnește în timp ce dormim, iar noi ne recuperăm energia pierdută în urma îndeplinirii sarcinilor zilnice. Așadar, dacă nu dormim bine, vom suporta consecințe la care probabil nici măcar nu ne așteptăm.
Deși suntem din ce în ce mai conștienți de importanța adoptării unor măsuri pentru a ne proteja bunăstarea, competitivitatea și cerințele de la locul de muncă ne obligă să ignorăm anumite aspecte importante, precum o igienă a somnului adecvată.
Devenim atât de obișnuiți cu somnul nesatisfăcător încât începem să credem că a suferi de insomnie înseamnă doar să nu poți adormi noaptea. De fapt, spectrul acestei probleme este mult mai larg.
Insomnia cuprinde toate fenomenele care ne împiedică să ne odihnim în mod continuu. De fiecare dată când nu reușim să obținem odihnă, nu ne recuperăm așa cum trebuie.
Consecințele sale negative sunt variate, dar studiile recente realizate în China au demonstrat că insomnia crește riscul de AVC și infarct.
Modalități prin care insomnia crește riscul de AVC și infarct
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au trecut în revistă 15 studii distincte, la care a participat un număr 160.798 subiecți. Pe toată durata studiilor, s-au înregistrat 11.702 cazuri de AVC sau infarct. Toți subiecții afectați de aceste probleme au manifestat simptome ale insomniei.
Foarte interesant este faptul că subiecții care obișnuiau să se trezească înainte să sune alarma ceasului nu erau în mod special predispuși infarcturilor și AVC-urilor.
Se pare că pacienții cei mai vulnerabili sunt cei care au nevoie de mult timp pentru a adormi și cei care au somnul întrerupt. Drept consecință, riscul lor de a suferi un infarct sau un AVC crește.
Dar Qiao He, coordonatorul studiilor, susține că este încă prea devreme pentru a determina ce fel de relație există între fenomenele tocmai enumerate.
- Pe de altă parte, este clar că lipsa somnului afectează metabolismul.
- Astfel, tensiunea arterială și nivelul de citokine inflamatoare și proinflamatoare cresc. Toți acești factori contribuie la declanșarea AVC-urilor și a infarcturilor coronariene.
Desigur, nu toți pacienții vor fi afectați la fel.
- Femeile prezintă un risc crescut de a suferi un AVC sau un infarct din cauza insomniei, deoarece ele sunt mai predispuse acestei probleme. Principala cauză a acestui fapt este reprezentată de schimbările hormonale și răspunsul femeilor la stres, printre altele.
- Fiecare dintre noi (în special femeile) trebuie să se asigure că are o calitate optimă a somnului.
Sfaturi pentru o igienă a somnului mai bună
Mișcarea
Pe lângă a ne obosi, mișcarea echilibrează nivelul substanțelor din creier care previn insomnia, inclusiv pe cel al serotoninei. Totodată, activitățile fizice reduc nivelul cortizolului, hormonul stresului. Acesta este motivul pentru care ne simțim plini de pozitivitate și relaxați după o sesiune de antrenament.
Nu în ultimul rând, mișcarea ne poate îmbunătăți stima de sine. Acest obicei ne permite să ne depășim limitele mentale și fizice și să avem o siluetă mai atractivă.
Nu te culca dacă nu te simți obosit
Câteodată facem greșeala de a ne băga în pat doar pentru că ne simțim obligați să facem asta. Însă această practică ne poate cauza probleme dacă suferim de insomnie. Presiunea de a adormi poate avea efectul opus: ne simțim stresați și nu adormim.
Ai observat cât de greu îți este să adormi dacă în dimineața următoare trebuie să trezești mai devreme decât de obicei? În această situație, avem tendința să ne băgăm în pat înainte de ora noastră obișnuită de culcare, iar presiunea de a adormi ne ține treji.
Stabilește-ți un program de somn
De asemenea, este important să îți ordonezi viața. Creierul uman adoră rutina. De îndată ce ai stabilit un program fix, acesta începe să funcționeze într-un mod specific. Vei fi surprins de cât de multă energie vei avea dimineața, iar noaptea, pe la ora zece, vei începe să caști.
Încearcă să te trezești în fiecare dimineață la aceeași oră, dar nu te grăbi. Dacă nu reușești să adormi, ridică-te din pat și citește ceva plictisitor, precum acea carte pe care nu ai reușit niciodată să o termini.
Deși rezultatele studiilor menționate anterior nu sunt încurajatoare, vestea bună este că avem la dispoziție mai multe trucuri pentru a combate insomnia. Atât timp cât dormi bine, va fi mai puțin probabil să suferi de probleme grave când îmbătrânești. Nu uita, insomnia crește riscul de AVC și infarct, așadar ai grijă de tine!
Sursa imaginii principale: wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Wu, M. P., Lin, H. J., Weng, S. F., Ho, C. H., Wang, J. J., & Hsu, Y. W. (2014). Insomnia subtypes and the subsequent risks of stroke: Report from a nationally representative cohort. Stroke. https://doi.org/10.1161/STROKEAHA.113.003675
- Leppävuori, A., Pohjasvaara, T., Vataja, R., Kaste, M., & Erkinjuntti, T. (2002). Insomnia in ischemic stroke patients. Cerebrovascular Diseases. https://doi.org/10.1159/000064737
- Lee, S. H., & Lim, S. M. (2016). Acupuncture for insomnia after stroke: A systematic review and meta-analysis. BMC Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1186/s12906-016-1220-z
- Leppävuori, A., Pohjasvaara, T., Vataja, R., Kaste, M., & Erkinjuntti, T. (2002). Insomnia in ischemic stroke patients. Cerebrovascular Diseases. https://doi.org/10.1159/000064737
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.