Lipsa somnului are consecinţe grave pentru sănătate
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Cei mai mulți dintre noi am suferit la un moment dat în timpul vieții din cauza somnului insuficient. Un somn prost sau prea scurt ne face să ne concentrăm mai greu, să fim stângaci, somnoroși și obosiți psihic. În plus, semnele unei nopți nedormite se văd în dimineața următoare pe față. Dar, majoritatea oamenilor nu știu că lipsa somnului poate avea și o serie de consecințe grave pe termen lung.
Studii despre lipsa somnului
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o persoană normală ar trebui să doarmă între 7 și 8 ore pe noapte. Astfel vei menține o stare de sănătate fizică, emoțională și mentală optimă. Locul de muncă, stilul de viată și tehnologia au dus la scăderea numărului de ore dormite pe noapte. Tot mai mulți oameni se plâng de o calitate slabă a somnului.
Un studiu realizat la Universitatea din Texas a descoperit că persoanele care nu dorm numărul minim recomandat de ore pe noapte, prezintă modificări genetice. Acestea pot duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi obezitate, boli de inimă, pierderi de memorie și altele. Dacă ești o persoană care doarme 6 ore sau mai puțin pe noapte, cu siguranță trebuie să fii conștient de riscurile grave la care te expui.
Citește și: 7 obiceiuri pentru a combate insomnia
Risc crescut de accident vascular cerebral
Un studiu realizat la Clinica Mayo din Statele Unite a stabilit că persoanele care nu dorm bine prezintă un risc crescut de a suferi un accident vascular cerebral. Adulții care dorm 6 ore sau mai puțin pe noapte sunt de până la 4 ori mai expuși riscului de accident vascular cerebral.
Risc de obezitate
Persoanele care adorm greu sau se odihnesc mai puțin de 6 ore pe noapte, de obicei, simt nevoia să consume alimente bogate în calorii. Lipsa somnului îi face să sufere o serie de modificări hormonale care, la rândul lor, le afectează apetitul.
În plus, lipsa odihnei poate crea probleme pe termen lung, precum obezitatea. Conform mai multor studii, lipsa somnului provoacă schimbări semnificative ale nivelurilor de grelină și leptină, hormoni responsabili pentru reglarea apetitului.
Risc crescut de diabet
Centrul Pentru Controlul Bolilor a demonstrat că somnul prost este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip II. Se pare că persoanele care au probleme cu somnul sunt, de asemenea, mai puțin sensibile la insulină.Pierderea memoriei
Nu este un secret faptul că lipsa somnului te face mai uituc și îţi scade capacitatea de concentrare. Majoritatea oamenilor nu știu însă că, pe termen lung, lipsa somnului creează probleme cognitive grave.
O noapte nedormită poate provoca distrugerea celulelor creierului. Acest lucru se întâmplă deoarece, atunci când nu reușim să dormim, cantitatea de sânge din celulele creierului nostru crește, fapt ce le afectează funcționarea. Un studiu efectuat la Universitatea din California a descoperit că lipsa somnului duce la “leziuni ale creierului”.
Risc crescut de a contracta răceli
Universitatea Carnegie Mellon a indicat faptul că un număr insuficient de ore de somn slăbește sistemul imunitar. Astfel crește riscul de a contracta gripă sau răceală.Citește și: Cele mai bune 8 remedii naturiste care induc somnul
Boli cardiace
Când nu dormi suficient, organismul tău produce mai multe substanțe chimice și hormoni ce pot duce la apariția bolilor cardiace. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în Jurnalul European al Inimii. Persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte sunt cu până la 48% mai predispuse la apariția bolilor cardiace față de cei care se odihnesc suficient.
De asemenea, un studiu din Publicațiile de Sănătate ale Harvard-ului susține că lipsa somnului este asociată cu tensiunea arteriala crescută, înfundarea arterelor și insuficiența cardiacă.
Posibil risc crescut de apariție a cancerului
Cercetările efectuate de Studiul American al Cancerului au arătat că lipsa somnului poate fi asociată cu riscul apariției cancerului de sân sau colon. Acest studiu, a fost efectuat pe 1.240 de persoane. Oamenii care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte sunt de două ori mai expuși riscului de a dezvolta polipi intestinali. Aceștia, pe termen lung, pot deveni maligni.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Shahrad Taheri,Ling Lin,Diane Austin,Terry Young,Emmanuel Mignot, “Short Sleep Duration Is Associated with Reduced Leptin, Elevated Ghrelin, and Increased Body Mass Index”, PLoS Med. 2004 Dec; 1(3): e62.
- Williamson AM, Feyer AM., “Moderate sleep deprivation produces impairments in cognitive and motor performance equivalent to legally prescribed levels of alcohol intoxication”, Occup Environ Med. 2000 Oct;57(10):649-55.
- Cappuccio FP, Cooper D, D’Elia L, Strazzullo P, Miller MA., “Sleep duration predicts cardiovascular outcomes: a systematic review and meta-analysis of prospective studies”, Eur Heart J. 2011 Jun;32(12):1484-92.
- Spiegel K, Leproult R, Van Cauter E., “Impact of sleep debt on metabolic and endocrine function”, Lancet. 1999 Oct 23;354(9188):1435-9.
- Cohen S, Doyle WJ, Alper CM, Janicki-Deverts D, Turner RB., “Sleep habits and susceptibility to the common cold”, Arch Intern Med. 2009 Jan 12;169(1):62-7.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.