Nepoții aduc lumină și bucurie în viețile bunicilor
Nepoții aduc lumină și bucurie în viețile bunicilor. Aceștia din urmă au trecut deja prin experiența de a fi părinte și de a crește un copil, însă cu nepoții lor formează o legătură specială.
Misiunea bunicilor este de a insufla nepoților anumite valori și o moștenire spirituală care îi ajută să fie oameni mai buni.
Nepoții reprezintă noua generație care aduce speranță și lumină în viața fiecărui membru al familiei. Însă relația cu bunicii este specială și plină de încărcătură emoțională pentru ambele părți.
Să ne gândim la un lucru foarte important. Noi numim acești oameni „bunici”, dar ei sunt extrem de activi, independenți și cu sufletul tânăr. Aceste persoane își trăiesc viața de zi cu zi și au grijă de nepoții lor în alt fel decât părinții acestora.
Au fost efectuate mai multe studii care au urmărit să găsească răspunsul la întrebarea dacă bunicii contribuie și ei la educația copiilor.
În societate, cu toții avem o funcție pedagogică. Însă bunicii îndeplinesc un rol deosebit în cadrul familiei. Despre acest rol vom discuta în cele ce urmează.
Iată de ce nepoții aduc lumină și bucurie în viețile nepoților și cum sunt răsplătiți pentru acest dar minunat.
Bunicii și nepoții: o relație ce asigură bunăstare emoțională
Mamele și tații sunt cei care stabilesc regulile și iau decizii cu privire la educația copiilor. Însă bunicii îndeplinesc, la rândul lor, un rol deosebit.
- Bunicii au deja această experiență de viață. Aceștia au fost mai întâi părinți, și-au stabilit anumite directive și și-au îndeplinit rolul asumat. Bunicii nu mai au nevoie să fie severi sau să decidă ce este permis și ce nu.
- Bunicii și nepoții stabilesc în general un tip de comunicare mai presus de cuvinte, ce constă în gesturi și simboluri. Comunicarea lor este bazată pe înțelegere reciprocă, zâmbete, îngăduință și învoieli. Acestea creează o bunăstare emoțională în cazul ambelor părți.
- Interacțiunea regulată dintre bunici și nepoți combate stările de depresie și tristețe. Pe de o parte, bunicii își asumă noi responsabilități. Pe de altă parte, nepoții au posibilitatea de a învăța anumite lecții pe care nu au cum să le primească din partea părinților.
Desigur, nu toți bunicii sunt la fel, iar relațiile cu nepoții nu sunt întotdeauna la fel de apropiate. Se spune că oamenii îmbătrânesc la fel cum au trăit. Astfel, dacă nu au depășit anumite probleme, este posibil să ajungă la o vârstă înaintată încărcați de frustrări și negativitate.
Tocmai de aceea părinții sunt cei care decid cât de des vor interacționa copiii lor cu bunicii. De ei depinde ca această relație să fie una fructoasă. Oricum ar fi, nepoții aduc lumină și bucurie bunicilor, iar relație dintre ei este foarte specială.
Te-ar putea interesa și:
Bunicii și nepoții: o legătură eternă
Sprijinul zilnic al bunicilor este un ajutor și o ușurare enormă pentru părinți.
Această responsabilitate nu este nouă pentru bunici. Aceștia au avut, desigur, grijă și de proprii lor copii. Însă de această dată, situația este diferită, iar rolul asumat nu mai este același.
Moștenirea unui bunic nu îmbogățește numai viețile nepoților, ci și ale mamelor și taților acestora, care își cunosc părinții în alte ipostaze și descoperă alte dimensiuni ale personalității acestora. Astfel, propria lor relație poate deveni mai puternică.
Ce ne oferă bunicii?
- Pe lângă afecțiune și sentimente, moștenirea pe care o lasă un bunic nepoților constă în insuflarea unor valori, a unor fragmente de trecut și amintiri de familie din generațiile precedente. Aceste elemente ajută copilul să învețe mai multe despre lume și despre el însuși. Astfel, cel mic își cunoaște rădăcinile.
- Un alt aspect interesant este faptul că reflecțiile constante ale bunicilor, dragostea de viață, bucuria, grija și devotamentul lor îl ajută pe copil să înțeleagă ce înseamnă să devii un „bătrân înțelept”. În acest fel, micuțul va învăța să nu se teamă de trecerea timpului, ci să o asocieze cu o senzație de pace.
- În cadrul familiei, bunicii reprezintă mereu acea oază de liniște și izvor nesecat de strategii pentru calmarea situațiilor tensionate, certurilor și neînțelegerilor.
- Educarea copiilor nu este o sarcină ușoară. Aceștia vor trece prin perioade dificile, pe care părinții și le amintesc din propriul trecut. Deși în ziua de azi lucrurile s-au mai schimbat, elementele esențiale au rămas aceleași. Copii își doresc independență, cer atenție, au toane și fac greșeli. Dar, în toate aceste situații, bunicii pot oferi sfaturi utile fără să se amestece în treburile lor.
Nepoții aduc lumină și bucurie
Nepoții aduc lumină și bucurie în viețile bunicilor. Mereu a fost la fel. La o vârstă mai înaintată, trebuie să faci față anumitor momente dificile. În acest context, prezența nepoților are o semnificație deosebită. De ce?
Copiii ajută la reînnoirea „responsabilităților” și la perceperea vieții ca un flux continuu în care trebuie să te lași purtat cu speranță.
Citește și:
Bunicii nu urmăresc să fie din nou părinți. Tot ce își doresc ei este să se bucure și să trăiască emoții intense și îmbucurătoare, fără presiuni sau obligații.
Deși vom fi mereu copiii lor, trebuie să respectăm independența bunicilor, precum și dreptul lor de a-și petrece timpul așa cum cred de cuviință. Este un lucru foarte important de reținut.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- KidsHealth. Vivir con los abuelos. 2016. Available at: https://kidshealth.org/es/kids/grandparents-esp.html. Accessed 11/28, 2018.
- KidsHealth. Crear vínculos afectivos con los abuelos. 2013. Available at: https://kidshealth.org/es/parents/grandparents-esp.html. Accessed 11/28, 2018.
- MedlinePlus. La disciplina con los niños. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002211.htm. Accessed 11/28, 2018.
-
Smorti, M., Tschiesner, R., & Farneti, A. (2012). Grandparents-grandchildren relationship. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 46, 895-898.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.