Principalii factori care provoacă nicturie
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Nicturia, adică nevoia de a urina pe timp de noapte, afectează în special persoanele în vârstă. Însă, din cauza anumitor probleme de sănătate și tinerii pot suferi de această afecțiune. În acest articol îți vom prezenta principalii factori care provoacă nicturie. Dacă și tu urinezi frecvent în timpul nopții, nu ezita să apelezi la un medic.
Factori care provoacă nicturie
Este foarte neplăcut să ne trezim în toiul nopții pentru a merge la toaletă. Atunci când se întâmplă asta, ne este deseori greu să adormim din nou și nu mai reușim să ne odihnim. Medicii ne spun că această problemă este foarte răspândită, în special în rândul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 55 și 70 de ani.
Nicturia are drept cauză principală hiperplazia de prostată, o boală care se manifestă prin mărirea prostatei. În această situație, prostata mărită obstrucționează parțial ureterul, ceea ce împiedică vezica urinară să se golească în totalitate. Astfel, va trebui să urinăm de mai multe ori pentru a elimina tot lichidul acumulat în acest organ.
În cazul femeilor, există alți factori care provoacă nicturie. Acesta este deseori asociată cu anumite boli care sunt, de obicei, nu foarte grave. Însă trebuie să ne monitorizăm atent starea de sănătate, deoarece nu este normal să urinăm foarte des în timpul nopții.
Iată care sunt, în general, principalii factori care provoacă nicturie:
Insomnia
Majoritatea persoanelor care suferă de insomnie tind să urineze frecvent în timpul nopții. Acest fenomen este foarte răspândit și nu este un simptom al niciunei boli. Cei care suferă de insomnie merg des la toaletă din cauza frustrării provocate de inabilitatea de a adormi, aceștia căutând un mijloc de a se relaxa.
Vezica urinară hiperactivă
Această problemă patologică este foarte răspândită în rândul femeilor în vârstă, deși poate fi asociată și cu alte afecțiuni. În general, vezica urinară poate deveni hiperactivă atunci când bolnavul suferă de cistită, diabet de tip II și nu numai. Chiar și cei care au suferit un accident vascular cerebral se pot confrunta cu o vezică urinară hiperactivă.
Citește și:
Cistita
Cistita afectează foarte mulți tineri, în special de sex feminin. Dacă și tu suferi de cistită, senzația de urinare te va cuprinde deseori subit. Mai mult, atunci când urinezi simți durere și, la final, ai senzația că vezica ta urinară nu s-a golit în totalitate.
Pentru a obține un tratament adecvat pentru cistită, mai întâi trebuie să descoperi care este factorul care a declanșat această afecțiune. Cauzele pot varia de la simple infecții bacteriene până la probleme renale, așadar nu ezita să-ți consulți medicul.
Anumite medicamente
Pe lista de factori care provoacă nicturie se numără și medicamentele care stimulează urinarea. Pe termen lung, acestea pot provoca inflamația prostatei sau pot declanșa boli renale.
Dacă urmezi orice fel de tratament medicamentos, ține seama de faptul că acesta poate produce efecte secundare. Dacă bănuiești că te afli în această situație, consultă-ți medicul imediat.
Îți recomandăm și:
Diabetul
Printre consecințele hiperglicemiei se numără o creștere a cantității urinei, deshidratare, transpirație și, nu în ultimul rând, nicturie. Nu trece niciodată cu vederea aceste simptome, în special dacă trebuie să te ridici din pat de 3-6 ori în fiecare noapte pentru a urina. Sănătatea ta este în joc!
Consumul excesiv de lichide în timpul zilei
Există anumite zile când se întâmplă să bem mai multe lichide ca de obicei. Fie că este vorba de apă, sucuri, băuturi răcoritoare sau chiar alcool, orice exces de lichide trebuie eliminat din organism. În această situație, dacă nu reușim să urinăm îndeajuns în timpul zilei, va trebui să eliminăm urina acumulată în vezică în timpul nopții.
Din fericire, nicturia provocată de consumul excesiv de lichide nu ne va afecta decât pe termen scurt (adică, în general, nu mai mult de o noapte).
Aspecte pe care trebuie să le luăm în considerare dacă suferim de nicturie
Este bine să iei în considerare anumite aspecte ce ar putea fi semnale de alarmă care indică prezența unui nereguli în organism. Consultă-ți medicul pentru a afla dacă este vorba despre o problemă gravă sau nu. Ia aminte:
- De cât timp te afectează nicturia? Urinezi noaptea doar câteodată sau te confrunți cu această problemă în fiecare noapte?
- De câte ori urinezi în cursul unei nopți?
- Ce cantitate de lichide consumi înainte de culcare?
- Picioarele tale se umflă des? Ți-e sete mereu? Ai amețeli în cursul zilei? (Toate acestea sunt simptome ale problemelor renale și ale diabetului.)
- Urmezi vreun tratament medicamentos?
- Părinții tăi au suferit de nicturie? Dar frații și surorile tale?
- Ai mai observat vreun alt simptom în ultimul timp? Suferi de dureri de spate sau de stomac?
- Faptul că te trezești în timpul nopții pentru a urina îți strică somnul? Te simți obosit dimineața?
Răspunzând la toate întrebările de mai sus, îți vei ajuta medicul să îți pună diagnosticul corect. Ai grijă de tine!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bolaños, A. G. (2004). Síndrome de urgencia miccional Urinary urgency syndrome. Fisioterapia. https://doi.org/10.1016/S0211-5638(04)73112-0
- Tratamiento de la incontinencia de urgencia y del síndrome de vejiga hiperactiva (actualizado enero 2015). (2015). Progresos de Obstetricia y Ginecologia. https://doi.org/10.1016/j.pog.2014.11.008
-
Dobs, A., Rosner, W., & Wilson, J. (2005). Hiperplasia prostática benigna (Agrandamiento de la próstata). The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 90(10), 0–0. https://doi.org/10.1210/jcem.90.10.9992
- Fine, N. D., Weiss, J. P., & Wein, A. J. (2017). Nocturia: consequences, classification, and management. F1000Research, 6, 1627. https://doi.org/10.12688/f1000research.11979.1
- Gupta, A., Taly, A., rivastava, A., & Thyloth, M. (2009). Urodynamics post stroke in patients with urinary incontinence: Is there correlation between bladder type and site of lesion? Annals of Indian Academy of Neurology, 12(2), 104-107. https://doi.org/10.4103/0972-2327.53078
- Karoli, R., Priya, S., Bhat, S., & Fatima, J. (2014). A study of bladder dysfunction in women with type 2 diabetes mellitus. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, 18(4), 552. https://doi.org/10.4103/2230-8210.137518
- Valdevenito, J. P., & Álvarez, D. (2018). Infección urinaria recurrente en la mujer. Revista Médica Clínica Las Condes, 29(2), 222–231. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2018.02.010
- Yamauchi, H., Akino, H., Ito, H., Aoki, Y., Nomura, T., & Yokoyama, O. (2010). Urinary Prostaglandin E2 Was Increased in Patients With Suprapontine Brain Diseases, and Associated With Overactive Bladder Syndrome. Urology, 76(5), 1267.e13-1267.e19. https://doi.org/10.1016/j.urology.2010.06.012
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.