Nou medicament anticancer creat și testat în Spania
Două spitale din Spania testează în prezent un nou medicament anticancer 100% autohton. În curând, tratamentul va fi testat pe maxim 24 de pacienți care suferă de tumori cu un pronostic rezervat.
Prima etapă a studiului
Studiul va fi realizat la Spitalul Gregorio Marañon și la Universitatea Clinică Navarra. În prima etapă, cinci pacienți diagnosticați cu tumori care nu au reacționat la alte medicamente au început deja tratamentul cu noul medicament (BO-112).
Cei cinci pacienți vor fi primii dintr-un grup de 12 – 24 de bolnavi. Aceștia vor participa la prima fază a testelor clinice.
Un medicament creat în Spania
Medicamentul a fost conceput la Centrul Național de Studii Oncologice (Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas sau CNIO). În prezent, dezvoltarea sa continuă în cadrul centrelor menționate mai sus din Madrid și Pamplona.
Medicamentul provine din Spania, însă nu va dura mult până când va fi preluat la nivel mondial. Se pare că primele rezultate vor fi disponibile în luna iunie, când va avea loc prima conferință a Asociației Americane de Oncologie. În cadrul acesteia, sunt prezentate progresele majore din sfera oncologiei.
Medicamentul ar putea ajunge pe piață în trei sau patru ani.
Imunoterapie
Imunoterapia este un proces care revoluționează tratamentele împotriva cancerului. Spre deosebire de chimioterapie, care atacă direct celulele tumorale, imunoterapia combate cancerul folosind propriul sistem imunitar al organismului. Acesta din urmă nu este doar stimulat, ci învățat să identifice celulele maligne.
Dacă este „antrenat” în mod corespunzător, sistemul imunitar poate combate tumoarea. Imunoterapia reduce tumorile, însă are mai puține efecte secundare. Aceasta diminuează daunele colaterale de la nivelul țesutului sănătos.
Progresele obținute schimbă treptat pronosticul pacienților cu tumori, inclusiv al celor bolnavi de melanom sau cancer pulmonar.
Tipuri de tumori vizate de noul medicament
Există deja pe piață anumite medicamente imunoterapeutice, iar cel dezvoltat în Spania va fi adăugat în rândul acestora.
Noul medicament anticancer este destinat tratării celor mai frecvente tumori solide (cancer mamar, pulmonar, ovarian, hepatic și endocrin, melanom, sarcom, etc.).
Până în prezent, pentru efectuarea studiilor au fost selectați numai pacienți cu tumori palpabile și accesibile (inclusiv melanom cutanat în metastază).
Medicamentul este injectat direct în tumoare și ghidat prin intermediul unei ecografii pentru a fi depozitat local.
Detalii despre noul medicament anticancer
Pentru început, acest nou medicament anticancer va fi testat pe persoane care nu au reacționat pozitiv la tratamentele deja existente (în afară de cele imunoterapeutice).
În primul rând, specialiștii trebuie să dovedească eficiența noului medicament în condițiile menționate. Abia apoi îl pot testa în fazele incipiente ale bolii, chiar și înaintea unei intervenții chirurgicale.
Denumirea prealabilă introducerii pe piață, B0-112, indică faptul că medicamentul se află încă în fază experimentală. Totuși, multe persoane au așteptări majore în privința sa.
Acesta ar putea fi primul medicament care îmbină două tehnici promițătoare de combatere a cancerului: imunoterapia și autofagia. Aceasta din urmă reprezintă un mecanism pentru care cercetătorul japonez Yoshinori Ohsumi a primit premiul Nobel pentru Medicină în 2016.
Medicamentul spaniol nu trebuie neapărat să acționeze singur. În viitor, acesta ar putea fi combinat cu alte imunoterapii. În prezent, se fac teste clinice și cu aceste opțiuni.
Un parteneriat public – privat
Aceste studii sunt exemplul perfect al unui parteneriat public – privat. În 2010, Centrul Național de Studii Oncologice (Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas sau CNIO) a oferit brevetul medicamentului unei companii spaniole în ascensiune. Este vorba de o companie mică de cercetare în biotehnologie, care s-a înființat chiar în urma acestei colaborări: Bioncotech.
Studiile au fost conduse de către Marisol Soengas, președintele Grupului Melanom din cadrul Bioncotech. Aceasta a declarat:
„În general, oamenii de știință au foarte puține ocazii de a vedea că roadele cercetărilor în laborator ajung direct la pacient. Acest test clinic este rezultatul colaborării mai multor cercetători din diferite domenii de studiu sub conducerea echipei senzaționale din cadrul Bioncotech. Noi, cei de la CNIO, suntem foarte mândri de acest pas uriaș.”
Rezultatele testelor efectuate vor fi prezentate în cadrul celei mai mari conferințe în domeniul oncologiei din întreaga lume. Este vorba despre Conferința Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO), care va avea loc la Chicago între 2 și 6 iulie.
Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Anel, A., Martínez-Lostao, L., & Pardo, J. (2015). Second meeting of the Spanish Immunotherapy Group GEIT (Grupo Español de Inmunoterapia), January 16, 2015, in Zaragoza, Spain.
- Misra, R., Acharya, S., & Sahoo, S. K. (2010). Cancer nanotechnology: Application of nanotechnology in cancer therapy. Drug Discovery Today. https://doi.org/10.1016/j.drudis.2010.08.006
- Gottesman, M. M. (2002). Mechanisms of Cancer Drug Resistance. Annual Review of Medicine. https://doi.org/10.1146/annurev.med.53.082901.103929
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.