Logo image
Logo image

Oamenii care gândesc cu voce tare nu sunt nebuni

4 minute
Obișnuiești să „gândești cu voce tare”? Dacă răspunsul tău la această întrebare este da, află că nu ești nebun! Persoanele care au acest obicei se bucură de mai mult succes când reflectează asupra unor concepte familiare. În plus, gânditul cu voce tare le permite să se concentreze mai ușor.
Oamenii care gândesc cu voce tare nu sunt nebuni
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

„Să vedem. După ce ies de la serviciu, o să merg la sală, apoi trebuie să fac cumpărături… Oare voi avea suficient timp? Și nu trebuie să uit să pregătesc cina până la ora șapte…” Oamenii care gândesc cu voce tare poartă deseori asemenea „conversații” cu ei înșiși.

Sună cunoscut? Poate te-ai lansat într-un asemenea monolog în timp ce serveai cafeaua de după-amiază. Apoi, dintr-o dată, a apărut unul dintre colegii tăi. El sau ea s-a uitat la tine ciudat, după care ți-a zâmbit fără să spună vreun cuvânt sau a făcut o glumă pe seama ta.

Pentru multe persoane, oamenii care gândesc cu voce tare sunt caraghioși. Acestea au impresia că a vorbi singur este un obicei rar, specific ciudaților sau că semnalează prezența unei boli mentale.

În realitate, de-a lungul istoriei mulți indivizi geniali obișnuiau să gândească cu voce tare. Nu-i așa că acest fapt contrazice stereotipurile?

Totodată, dacă ai încercat vreodată să gândești cu voce tare, cu siguranță știi că această practică te ajută să iei decizii mai bune. Dar de ce? Oare nu este suficient să te gândești la un anumit aspect? De ce trebuie să îți asculți propria voce?

Poate tocmai cuvântul „asculți” este cheia.

Oamenii care gândesc cu voce tare își aud glasul interior

Some figure

Uneori, în timp ce te gândești la ceva care te îngrijorează, se întâmplă ceva foarte interesant. În mod subit, mintea ta este invadată de opiniile celorlalți. Familia, partenerul, prietenii… Toți au câte ceva de spus și, din cauza acestui zgomot, simți că nu mai ești capabil să iei propria decizie.

Cel mai probabil te întrebi ce ți se întâmplă. Vrei să descoperi răspunsul la întrebarea „Dar eu ce cred?”. Și, pentru a găsi o soluție înlăuntrul tău, începi să gândești cu voce tare.

Opinia ta ar trebui să te intereseze deoarece, în general, celorlalți nu le pasă de ea. Așadar, uneori este bine să îți spui ție însuți ce gândești, precum și ce idei ar trebui să te influențeze.

Gânditul cu voce tare îți permite să descoperi ce vrei cu adevărat. De asemenea, acest obicei te ajută să găsești cel mai bun mod de a-ți comunica dorințele și îți mărește încrederea în tine, astfel încât să te poți apăra. Când trebuie să îi înfrunți pe ceilalți sau să îți pui planul în aplicare, vei fi mai hotărât.

Un alt avantaj al gânditului cu voce tare este faptul că stimulează imaginația. Oamenii cei mai creativi confirmă faptul că proiectele lor se nasc în urma dialogului intern și extern pe care îl poartă cu propria lor persoană.

  • Dacă dialogul intern este exprimat cu voce tare, eficiența sa crește, deoarece gândurile sunt verbalizate.
  • Poți începe cu o întrebare sau o afirmație. Apoi, continuă să îți pui întrebări și să încerci să găsești răspunsuri adecvate.
  • Acesta este modul în care mulți dintre noi găsim soluții salvatoare.

Un studiu confirmă avantajele gânditului cu voce tare

Some figure

Cercetătorii Gary Lupyan și Daniel Swingley au realizat un studiu la care au participat 20 de subiecți. Aceștia au fost duși într-un un supermarket și rugați să găsească un măr și o pâine.

  • Se pare că participanții care gândeau cu voce tare în timp ce încercau să îndeplinească sarcina au obținut cele mai bune rezultate.
  • Însă acest lucru este posibil doar atunci când punctul de plecare este cunoscut.

Creierul uman funcționează mai bine în asemenea situații, abilitatea sa de a asocia concepte fiind mult mai bună.

  • O altă descoperire a cercetătorilor este faptul că gânditul cu voce tare ne ajută să ne concentrăm. Dacă îți exprimi gândurile în cuvinte, te asculți pe tine însuți și scapi de zgomotele din exterior.

Din acest motiv, deciziile pe care le iei atunci când gândești cu voce tare au șanse mai mari de succes. Părăsești căile convenționale pentru a găsi cea mai bună variantă pentru tine.

Exprimându-ți gândurile în cuvinte, poți găsi o soluție clasică sau una inovatoare. Indiferent de circumstanțe, știi exact ce drum ai parcurs pentru a ajunge la destinație.

După cum poți vedea, oamenii care gândesc cu voce tare nu sunt deloc slabi. Pentru ei procesul de descoperire a soluțiilor are loc atât pe plan intern, cât și extern. Când raționează, concentrarea și conștiința lor de sine este maximă.

Gânditul cu voce tare te ajută să tragi concluzii mai solide. Totodată, vei fi sigur că deciziile tale au la bază propriile dorințe, nu ceea ce vor ceilalți de la tine.

Sursa imaginii principale: wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Nielsen, J. (2014). Thinking Aloud: The #1 Usability Tool. Nielsen Norman Group. https://doi.org/10.1046/j.1365-2966.2003.07032.x
  • Gary M Olson, Susan A Duffy, R. L. M. (2018). Thinking-Out-Loud as a Method for Studying 11 Real-Time Comprehension Processes. New methods in reading comprehension research.
  • Stroebe, W., & Hewstone, M. (2005). European Review of Social Psychology. European Review of Social Psychology. https://doi.org/10.1002/0470013478

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.