Obiceiuri care trebuie evitate în timpul sarcinii
Dacă aștepți un bebeluș, va trebui să-ți modifici anumite obiceiuri pentru a avea grijă de sănătatea ta și a celui mic. În acest articol, îți prezentăm câteva obiceiuri care trebuie evitate în timpul sarcinii. Nu rata aceste sfaturi!
Obiceiuri care trebuie evitate în timpul sarcinii
În viața de zi cu zi, desfășurăm adesea activități care, în unele cazuri, nu sunt tocmai sănătoase. Atunci când ești însărcinată, este important să fii conștientă de aceste acțiuni pentru a evita apariția problemelor periculoase pentru tine și copilul nenăscut.
Cu siguranță medicul tău ți-a oferit deja aceste instrucțiuni. Cu toate acestea, ar trebui să citești mai departe pentru a-ți reîmprospăta memoria.
1. Fumatul
Unul dintre primele sfaturi pe care le aud femeile gravide este „Renunțați la fumat”. Potrivit Asociației Spaniole de Pediatrie, fumatul în timpul sarcinii poate afecta grav dezvoltarea bebelușului.
Printre principalele probleme pe care le poate provoca tutunul menționăm:
- Rata scăzută a natalității
- Risc crescut de naștere prematură
- Risc crescut de malformații la nivelul feței, al extremităților, al rinichilor sau al inimii
- Scăderea funcției pulmonare
- Risc crescut de moarte subită
Te-ar putea interesa:
2. Consumul de alcool
Un alt obicei de evitat în timpul sarcinii este consumul de alcool. Dacă obișnuiești să ieși în baruri cu prietenii tăi, în timpul sarcinii trebuie să bei apă sau alte băuturi care nu conțin alcool.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează cu privire la riscurile consumului de alcool în timpul sarcinii. Alcoolul ajunge direct la copilul nenăscut prin fluxul sanguin. Această substanță este foarte toxică pentru bebeluși.
Bebelușii care sunt expuși în mod repetat la alcool pot fi afectați de:
- Sindromul alcoolic fetal, care cuprinde o serie de probleme de dezvoltare fizică, cognitivă și mintală
- Oprirea creșterii și/sau întârzieri de dezvoltare
- Disfuncții cerebrale
- Anomalii faciale
3. Consumul de pește crud
Sushi sau orice alt preparat din pește crud consumat în timpul sarcinii poate pune în pericol copilul nenăscut. Știai că poți suferi de toxiinfecții alimentare sau alte tipuri de infecții din cauza paraziților prezenți în peștele crud?
Consultă medicul și urmează instrucțiunile acestuia cu privire la consumul de pește. O infecție precum cea produsă de parazitul anisakis îți poate pune sănătatea și sarcina în pericol.
4. Consumul insuficient de apă
Deși medicii recomandă consumul a cel puțin 6-8 pahare de apă pe zi, de multe ori nu respectăm acest sfat. Apariția deshidratării în timpul sarcinii poate provoca oboseală, crampe, constipație și arsuri la stomac.
Cu toate acestea, consecințele asupra bebelușului tău pot fi și mai severe:
- Probleme cu lichidul amniotic
- Risc crescut de naștere prematură
- Probleme placentare, deoarece placenta este în mare parte compusă din apă
5. Stresul pe termen lung
Viața modernă îi determină pe oameni să facă o mie de lucruri pe zi. Deoarece stresul pe termen lung poate dăuna copilului, ar trebui să eviți orice situație stresantă în timpul sarcinii. Dacă ești stresată sau agitată, încearcă să te relaxezi făcând activități fizice ușoare, precum înotul sau yoga pentru femeile însărcinate.
Studiile științifice au concluzionat faptul că femeile însărcinate care suferă de stres o perioadă lungă de timp au un risc crescut ca bebelușul lor să dezvolte boli fizice sau psihice, cum ar fi tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate.
6. Consumul de produse din carne crudă
Bacteriile care provoacă toxoplasmoză și salmoneloză pot fi transmise prin consumul de carne crudă sau gătită insuficient (carpaccio, șuncă, pastramă crud-uscată, etc.).
Deși aceste boli pot să nu fie grave pentru tine, ele pot provoca defecte congenitale în cazul copilului.
Citește mai mult:
7. Consumul de ouă crude
Dacă ouăle pe care le consumi nu sunt complet fierte, ai putea contracta salmoneloza, o infecție care poate provoca chiar și un avort spontan. De asemenea, ar trebui să fii atentă la maioneză și alte preparate din ouă crude.
8. Consumul de lactate nepasteurizate
Un alt obicei de evitat în timpul sarcinii este consumul de produse lactate nepasteurizate. Acest lucru se datorează faptului că laptele și produsele lactate nepasteurizate pot conține bacterii și, printre alte afecțiuni, pot provoca listerioză, o boală care poate provoca avort sau diverse probleme copiilor nenăscuți.
9. Urmarea unei diete nesănătoase
O dietă bazată pe grăsimi și zahăr nu este hrănitoare. De fapt, nu ar fi benefică pentru tine nici dacă nu ai fi însărcinată! În timpul sarcinii, trebuie să eviți și alimentele cu grăsimi saturate și calorii goale, pentru a evita să câștigi prea mult în greutate.
Această recomandare nu trebuie respectată doar pentru siluetă. Creșterea excesivă în greutate este asociată cu probleme precum hipertensiunea arterială (și riscul de preeclampsie și diabet gestațional, printre alte afecțiuni).
10. Consumul excesiv de cafea
Deși Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie afirmă că nu a fost găsită nicio legătură între consumul moderat de cafea (mai puțin de 200 ml zilnic) și nașterea prematură și avortul, anumite studii au concluzionat că peste 200 ml de cafea consumați zilnic pot crește riscul apariției acestor probleme.
11. Zborul cu avionul
Deși zborul nu este contraindicat în sarcinile fără riscuri, trebuie să te consulți întotdeauna cu medicul înainte de a porni într-o aventură! În primele trei și în ultimele două luni de sarcină, experții recomandă, de obicei, evitarea zborurilor.
Dacă sarcina ta este problematică, nu vei avea voie să zbori în timpul gestației pentru a-ți proteja copilul. Consultă medicul înainte de a cumpăra biletul de avion!
În afară de lista pe care am prezentat-o în acest articol, ar trebui să discuți cu medicul tău și despre alte obiceiuri care trebuie evitate în timpul sarcinii pentru a fi sănătoasă și a-ți proteja copilul. Dacă evitarea acestor obiceiuri ți se pare foarte dificilă, amintește-ți că peste doar câteva luni îți vei ține copilul în brațe.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Organización Mundial de la Salud staff. (n.d). El costo que conlleva beber alcohol durante el embarazo. OMS. https://www.who.int/bulletin/volumes/95/5/17-030517/es/
- The American College of Obstetricians and Gynecologists. (2010). Moderate Caffeine Consumption During Pregnancy. https://www.acog.org/Clinical-Guidance-and-Publications/Committee-Opinions/Committee-on-Obstetric-Practice/Moderate-Caffeine-Consumption-During-Pregnancy
- NCBI. (2008). Maternal caffeine consumption during pregnancy and the risk of miscarriage: a prospective cohort study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18221932
- Asociación Española de Pediatría staff. (n.d.). Consumo de tabaco en el embarazo. APED. https://enfamilia.aeped.es/noticias/consumo-tabaco-en-embarazo
- Montoya Salas, K. (2011). Síndrome alcohólico fetal. Medicina Legal de Costa Rica, 28(2), 51-55. https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?pid=S1409-00152011000200006&script=sci_arttext
- Figueroa-Damián, R., Beltrán-Montoya, J., Espino, S., Reyes, E., & Segura-Cervantes, E. (2013). Consumo de agua en el embarazo y la lactancia. Acta Pediátrica de México, 34(2), 102-108. https://www.medigraphic.com/pdfs/actpedmex/apm-2013/apm132k.pdf
- Pinto-Dussán, M. C., Aguilar-Mejía, O. M., & Gómez-Rojas, J. D. (2010). Estrés psicológico materno como posible factor de riesgo prenatal para el desarrollo de dificultades cognoscitivas: caracterización neuropsicológica de una muestra colombiana. Universitas Psychologica, 9(3), 749-759. https://www.redalyc.org/pdf/647/64716836011.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.