Paraziți intestinali: tratamente naturiste
Află din articolul de mai jos care sunt cele mai eficiente tratamente naturiste în cazul în care ai paraziți intestinali.
Există mai multe tipuri de paraziți sau viermi intestinali ce afectează numeroase persoane.
Informații despre paraziții intestinali
Paraziții ce ne invadează intestinele sunt grupați în colonii și supraviețuiesc pe seama noastră. Aceștia ne consumă nutrienții și pot cauza multe probleme. În ceea ce privește dimensiunile, paraziții pot fi microscopici sau pot măsura mai mulți centimetri sau chiar metri.
Cei mai cunoscuți paraziți sunt protozoarele sau amibele (care se transmit prin apa contaminată), cryptosporidium (când o persoană are imunitatea slăbită) și giardia lamblia (prin mâncare, apă sau materii fecale).
Printre viermii care se văd cu ochiul liber, fără microscop, se numără: ancylostoma (se hrănesc cu sânge), tricocefalul (distruge pereții intestinali), nematodele sau viermii cilindrici – limbrici (ajung și până la 30 de metri lungime și se găsesc în intestinul subțire), oxiurii (afectează în special copiii), tenia (apare după consumul de carne contaminată sau carne de porc negătită în mod corespunzător).
Ce factori cresc riscul de infestare cu paraziți intestinali?
- Un sistem imunitar slăbit
- Consumul excesiv de produse de tip fast food
- Hipertensiunea arterială
- Depresia
- Stresul
- Lipsa de măsuri preventive în consumul de alimente
- Alimentele crude contaminate
- Faptul că nu te speli pe mâini înainte de masă
- Faptul că nu te speli pe mâini după ce ai fost la toaletă
- O dietă săracă în nutrienți
- Mersul pe jos cu picioarele goale în zone contaminate
Simptome asociate cu existența paraziților intestinali
- Anemie
- Paloare
- Dureri de cap
- Oboseală
- Pierdere în greutate
- Tuse severă
- Scrâșnitul din dinți
- Febră
- Lipsa poftei de mâncare
- Dormitul cu ochii deschiși
- Vomă
- Insomnie
- Mâncărimi în zona feselor sau a anusului
- Temperament irascibil sau violent
Citește și
Cum poți preveni paraziții intestinali?
Respectă măsurile de igienă personală
Spală-te pe mâini după ce mergi la baie, când vii de afară, după ce atingi bani, înainte de a găti, după ce ai schimbat scutecul copilului, etc.
Adoptă o dietă sănătoasă
În acest fel îți vei întări sistemul imunitar și vei evita infestarea cu paraziți. Mărește-ți aportul de vitamina C și vitamina A.
Fierbe apa
Dacă nu ești sigur că apa pe care o bei este nealterată (de exemplu, atunci când călătorești), cel mai bine este să o fierbi. Dacă nu se poate, atunci consumă apă îmbuteliată și fii foarte atent la culoarea și gustul său.
Spală alimentele
În special cele pe care le mănânci în stare crudă, cum ar fi fructele și legumele. Atunci când consumi carne, ai grijă ca aceasta să fie gătită bine.
Tratamente naturiste pentru paraziți intestinali
Dacă ai paraziți intestinali, trebuie să începi o serie de tratamente imediat. Cu ajutorul acestora vei putea să-i elimini din corp și îi vei împiedica să-și mărească dimensiunile și numărul (se înmulțesc foarte rapid). Urmează o cură de detoxifiere pentru a elimina paraziții.
Dacă persoana infestată este un adult, este indicat ca aceasta să mănânce numai ananas și căței de usturoi timp de două sau trei zile (o dată înainte de micul dejun, iar apoi la ora prânzului). În plus, aceasta trebuie să bea doi litri de apă cu câteva picături de zeamă de lămâie. Este indicat să-și prepare și să bea infuzii de pătrunjel și multă apă.
În acest fel paraziții sunt slăbiți și pot fi eliminați mai repede. Nu uita că este bine să stai acasă în perioada aplicării unor tratamente împotriva acestor paraziți intestinali, deoarece este posibil să ai diaree. Poți contracara acest efect dacă bei două căni de apă de orez (aceeași apă folosită la fiert, dar strecurată).
După câteva zile de detoxificare, adoptă o dietă sănătoasă timp de încă cinci zile. Nu consuma făină albă, zaharuri rafinate, produse lactate, prăjeli și carne. Continuă să bei multă apă și să mănânci legume în stare crudă. Odihnește-te.
În cazul unor tratamente aplicate unui copil ce are paraziți intestinali, încearcă și să-i dai să mănânce usturoi proaspăt pe stomacul gol. Poți să-l pisezi și să-l amesteci cu lămâie. Administrează-i acest tratament șapte zile consecutive, timp în care copilul trebuie să mănânce numai fructe și legume.
Alte remedii naturale pentru paraziții intestinali
Rețeta nr. 1
Ingrediente
- 3 căței de usturoi
- 1 cană de apă fierbinte
Instrucțiuni
Curăță și taie usturoiul, pune-l în apa fierbinte și lasă-l să stea peste noapte. Bea remediul dimineața, pe stomacul gol.
Te-ar putea interesa și
Rețeta nr. 2
Ingrediente
- 1/2 linguriță de cimbru
- 1/2 linguriță de rădăcină de gențiană
- 1/2 linguriță de mușețel
- 1/2 cană de apă
Instrucțiuni
Fierbe apa și plantele timp de 10 minute. Dă focul mic și lasă amestecul să stea încă 10 minute. Bea ceaiul pe stomacul gol. Repetă tratamentul timp de 10 zile consecutive (copii) sau 20 de zile (adulți).
Rețeta nr. 3
Ingrediente
- 1 mână de mentă
- 1 litru de apă
- 2 căței de usturoi
- 1/4 cană de lapte
Instrucțiuni
Fierbe menta în apă, apoi strecoară lichidul. Adaugă cățeii de usturoi și laptele. Lasă amestecul să se răcească, apoi bea-l imediat. Remediul trebuie consumat înainte de micul dejun.
Rețeta nr. 4
Ingrediente
- 2 linguri de semințe de dovleac
- 1/2 cană de apă caldă
Instrucțiuni
Amestecă cele două ingrediente și bea remediul pe stomacul gol.
Rețeta nr. 5
Ingrediente
- 1/4 cană de lapte
- 4 semințe de dovlecel
Instrucțiuni
Macină semințele și amestecă-le cu lapte cald. Bea remediul în fiecare zi, înainte de micul dejun, timp de o săptămână.
Rețeta nr. 6
Ingrediente
- 1/4 cană de zeamă de portocale
- 2 linguri de suc de papaya
- 1 lingură de ulei de măsline
Instrucțiuni
Amestecă bine ingredientele și bea în fiecare dimineață pentru a elimina paraziții.
Rețeta nr. 7
Ingrediente
- 2 căni de ulei de măsline extravirgin
- 60 grame de pelin uscat
Instrucțiuni
Pune la macerat ambele ingrediente într-un vas de sticlă închis la culoare, bine sigilat, timp de 10 zile. Consumă câte două lingurițe pe stomacul gol în fiecare dimineață.
Înainte de a începe tratamente naturiste sau medicamentoase împotriva unor paraziți intestinali, este recomandat să consultăm un doctor care să ne confirme diagnosticul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cooper, P. J. (2004). Intestinal worms and human allergy. Parasite Immunology. https://doi.org/10.1111/j.0141-9838.2004.00728.x
- Elliott, D. E., & Weinstock, J. V. (2012). Where are we on worms? Current Opinion in Gastroenterology. https://doi.org/10.1097/MOG.0b013e3283572f73
- Quinlan, M. B., Quinlan, R. J., & Nolan, J. M. (2002). Ethnophysiology and herbal treatments of intestinal worms in Dominica, West Indies. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(02)00002-8
- Kaminsky, R. G., Renato, C. y Abrego Flores, C. (2015). Growth retardation and severe anemia in children with Trichuris dysenteric síndrome. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 5(7), 591-597. https://doi.org/10.1016/j.apjtb.2015.05.005
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.