Cum să treci peste despărțiri cu brio
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Poți să treci cu brio peste despărțiri și poți merge mai departe dacă nu lași acest eveniment să îți creeze un gol interior.
Conceptul de „suflet pereche” este una dintre convingerile false care ne poartă pe calea suferinței. În baza siguranței că ai o „jumătate,” o despărțire îți poate răpi fericirea, esența ființei tale și întreaga existență.
Cum să treci peste despărțiri și importanța lor
O despărțire devine nesemnificativă atunci când te confrunți cu moartea unei persoane dragi, o boală gravă sau orice altă situație dureroasă.
Însă nu este nevoie să ni se întâmple ceva mai rău ca să conștientizăm că dăm o importanță exagerată despărțirii de partener. Deodată, totul se dărâmă în jurul nostru, nimic nu mai are sens și credem că murim. Suntem departe de a accepta situația și ne zbatem din ce în ce mai mult în oceanul de durere care ne-a acaparat.
Poate am dat ce am avut mai bun persoanei respective. Poate ne-am „afundat” în acea relație, când trebuia să ne ocupăm de dezvoltarea stimei noastre de sine. Poate eram deja goi pe dinăuntru și la începutul relației, însă nu ne-am dat seama.
I-am acordat apoi persoanei iubite puterea și responsabilitatea de a ne oferi dragostea pe care nu ne-am oferit-o singuri și siguranța care ne lipsea. Însă am făcut o greșeală imensă. Am pus pe primul loc partenerul de viață, l-am idealizat și l-am transformat în salvatorul nostru. Apoi, când totul se schimbă, încetăm să mai existăm.
Viața ta continuă și după ce treci peste despărțiri
Partenerul îți spune că nu te mai iubește ca la început, iar tu încetezi să mai fii tu însuți, te evapori, dispari… Însă, chiar dacă se întâmplă acest lucru, continui să exiști.
Te-ar putea interesa și:
Motivul pentru care lumea ta se dărâmă este faptul că erai legat de persoana de lângă tine. Te-ai identificat cu ea și ai pus multe dintre responsabilitățile tale în mâinile ei. Însă, chiar dacă te desparți de ea, nu este sfârșitul lumii. Poate așa ți se pare, dar adevărul este că tu ești cel care a adoptat o perspectivă greșită.
Dacă nu vrei să cazi la pământ când relația ta se încheie dintr-un motiv sau altul, este esențial să construiești o relație solidă cu tine însuți.
De ce ne străduim să clădim relații bune cu toate persoanele din jur, însă nu și cu noi înșine? Ne subapreciem. Din păcate, nu ne prețuim așa cum ar trebui, iar acest lucru se află la baza celor mai multe probleme.
Trebuie să treci peste despărțiri și să iubești liber
Nimeni nu ne învață să iubim liber. Poveștile Disney, religia și campaniile publicitare ne îndeamnă să ne legăm de o altă persoană, dar cum rămâne cu noi?
Ne validăm ca oameni doar dacă îndeplinim condițiile care ni s-au prezentat ca fiind corecte.
- „Trebuie să ai un partener”
- „Dragostea înseamnă suferință”
- „Trebuie să te ții de o relație”
- „Iubirea implică anumite eforturi”
Toate aceste convingeri sunt bine împământenite în conștiința noastră. Acestea condiționează modul în care ne gestionăm relațiile, dar și despărțirile.
Nu am fost învățați niciodată cum să renunțăm, cum să luăm decizia de a spune adio atunci când nimic nu mai funcționează.
Te-ar putea interesa și:
Prin urmare, rezistăm în continuare, ne călcăm în picioare stima de sine, ne umilim… Facem o mie de lucruri împotriva propriei noastre ființe…
O despărțire nu te ucide, ci din contră, te eliberează de o povară imensă.
Să nu mai credem în povești neadevărate. Să începem să renunțăm la tot ceea ce ne face rău fără să ne simțim vinovați.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cialdini, R. B. (2009). We Have to Break Up. Perspectives on Psychological Science. https://doi.org/10.1111/j.1745-6924.2009.01091.x
- Sheets, V., & Ajmere, K. (2005). Are romantic partners a source of college students’ weight concern? Eating Behaviors. https://doi.org/10.1016/j.eatbeh.2004.08.008
- Bakker, A. B., Petrou, P., & Tsaousis, I. (2012). Inequity in work and intimate relationships: a Spillover-Crossover model. Anxiety, Stress and Coping. https://doi.org/10.1080/10615806.2011.619259
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.