Primul ajutor în caz de arsuri prin opărire
Scris și verificat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Temutele arsuri prin opărire sunt foarte frecvente. Ești în bucătărie și pregătești cina sau îți faci un ceai. Poate deschizi robinetul și apa este mai fierbinte decât te așteptai. Cum procedezi în continuare?
Astăzi îți explicăm cum se acordă primul ajutor în cazul unei arsuri prin opărire.
Tipuri de arsuri
Înainte de a decide ce tip de tratament să aplici pe arsură, trebuie să știi că există trei grade ale acestui tip de leziune:
Arsură de gradul I
Aceste arsuri afectează stratul exterior sau superficial al pielii. Simptomele includ roșeață, umflături și dureri ușoare.
Pielea se cojește în 7 zile și se reface complet în două săptămâni.
Arsură de gradul II
Acest tip de arsură este mai gravă, deoarece este afectat și al doilea strat al pielii. Apar bășici și umflături, iar durerea este mai intensă.
Bășicile se sparg singure într-o săptămână. Vindecare completă are loc în trei săptămâni, dar rămâne o cicatrice mai deschisă sau mai închisă la culoare decât restul pielii.
Arsură de gradul III
Acesta este cel mai sever tip de arsură, reprezentând o urgență medicală. Arsura pătrunde în toate straturile pielii și provoacă dureri foarte mari.
Arsuri prin opărire
Arsurile prin opărire sunt foarte frecvente în spațiul domestic. O oală cu apă clocotită de pe aragaz se poate transforma într-un adevărat pericol sau chiar într-o tragedie dacă sunt și copii prin preajmă.
Arsurile prin opărire mici, dar severe sunt des întâlnite. Trebuie să fii mereu foarte atent/ă și să fierbi apa pe ochiurile cele mai îndepărtate de margine, dacă se poate.
Dacă apa clocotită te stropește puțin sau are un contact foarte redus cu pielea, poate provoca o durere ușoară care dispare imediat. O idee bună pentru a ameliora arsura este să ții zona afectată în apă rece timp de 5 minute, fie într-un vas, fie direct la robinet.
Dacă opărirea este mai severă, poți face același lucru, dar pentru mai mult timp. Pentru arsuri de gradul II, prelungește contactul cu apă rece preț de 15 minute.
Tratamentul depinde de partea corpului care a fost afectată. De exemplu, poți acoperi zona respectivă cu o cârpă udă sau poți aplica niște gheață înfășurată într-o pungă de plastic (în niciun caz direct pe piele).
Citește și:
Tratament pentru arsuri prin opărire
În timp ce aplici apă sau comprese reci pe pielea afectată, evaluează gravitatea leziunii. Dacă durerea nu dispare după câteva minute și observi că zona înroșită s-a extins sau ți-au apărut bășici, este indicat să mergi la urgențe. Dacă simptomele se ameliorează, poți continua tratamentul acasă.
Ia puțin bandaj și umezește-l cu apă. Înfășoară zona afectată și las-o să stea așa între 30 de minute și o oră. Dacă este nevoie, schimbă pansamentul. În acest fel, vei feri arsura de substanțele dăunătoare și agenții contaminanți din atmosferă.
Aloe vera este unul dintre cele mai bune remedii pentru arsuri superficiale, indiferent dacă sunt cauzate de apă, ulei fierbinte sau chiar de soare. Această plantă nu trebuie să lipsească din nicio locuință. Taie o frunză pe orizontală și extrage lichidul dens din interior.
Gelul de aloe vera are puterea de a hidrata pielea. Întinde-l pe zona afectată și lasă-l să stea până se absoarbe complet. Dacă vrei, poți să înfășori pielea cu un bandaj steril, deși este mai bine să lași pielea să „respire.”
Arsuri severe: când să mergi la spital
Să zicem că ai vărsat pe tine o oală cu apă clocotită. Dacă ți s-au lipit hainele de piele, nu încerca să le dezlipești tu. Udă zona afectată cu apă rece și mergi imediat la urgențe. Medicii vor desprinde materialul, astfel încât să nu provoace răni și mai mari.
Dacă s-a format o bășică, nu o sparge, întrucât poți provoca o leziune și mai mare, cicatrici sau o infecție. Bandajează rana în timpul zilei ca să nu se spargă și las-o descoperită timp de câteva minute. Dacă bășica este mare, îți recomandăm să mergi la medic.
Dacă bășica este dureroasă și exercită o presiune care nu te lasă să miști zona respectivă în mod normal, poți să faci o incizie mică pentru a lăsa lichidul să curgă. Însă ai grijă să dezinfectezi instrumentul folosit.
Citește și:
Sfaturi pentru a trata acasă arsuri prin opărire
Tratamentele de acasă sunt recomandate doar pentru răni superficiale de până la gradul II. Pentru arsuri mai severe, este indicat să mergi la medic.
După ce aplici apa rece ca prim ajutor, te sfătuim să procedezi în felul următor:
- Aplică puțină vaselină și acoperă arsura cu pansament steril.
- Ține bandajul în prima zi fără să îl miști prea mult.
- Ia un analgezic (cum ar fi ibuprofen).
- Schimbă bandajul și aerisește zona dimineața.
- Umezește pansamentul înainte de a-l scoate, pentru a nu se lipi de piele.
- După 7 zile, curăță-l și îndepărtează pielea moartă cu un pansament umezit cu apă izotonică. Nu freca tare, pielea se va desprinde singură.
Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Belmonte Torras, J. A., Marín De La Cruz, D., Gornés Benajam, M. B., Gubern Pi, L., & Guinot Madridejos, A. (2004). Quemaduras por agua caliente sanitaria. Anales de Pediatria. https://doi.org/10.1157/13068030
- Local, T. (2014). Tratamiento de las quemaduras. Universidad Computense de Madrid.
- Moliné, J. y S. M. (1999). Primeros auxilios : quemaduras. NTP 524: Primeros Auxilios: Quemaduras.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.