Probleme ale glandei tiroide: simptome frecvente
În caz că nu știai deja, glanda tiroidă joacă un rol important în funcționarea organismului și a metabolismului. Această glandă are formă de fluture și este localizată la nivelul gâtului, deasupra claviculei. Atunci când există un dezechilibru la nivelul tiroidei, te poți confrunta cu multe neplăceri. Află care sunt principalele simptome atunci când ne confruntăm cu probleme ale glandei tiroide.
Glanda tiroidă este importantă, dar neglijată
De multe ori nu se conștientizează impactul acestei glande asupra vieții până ce aceasta nu creează probleme. Glanda tiroidă este responsabilă cu producerea de hormoni ce reglează activitățile organismului.
Cele mai comune disfuncții ale glandei tiroide sunt:
- Hipertiroidismul: apare atunci când tiroida produce mai mulți hormoni decât este necesar.
- Hipotiroidismul: tiroida nu produce suficienți hormoni.
Cât despre bolile tiroidiene, putem menționa:
- Gușa
- Cancerul tiroidian
- Nodulii tiroidieni
- Tiroidita: inflamarea glandei
Aproximativ 12% din populație suferă de probleme ale glandei tiroide, iar un număr mare de persoane se confruntă cu un dezechilibru tiroidian la un moment dat în viață.
Probleme ale glandei tiroide – simptome frecvente
Organismul îți trimite permanent diverse semnale de alarmă, însă uneori nu le iei în seamă. Este bine să acorzi atenție semnelor ce indică prezența unui dezechilibru la nivelul glandei tiroide.
Oboseală și tulburări ale somnului
Acesta este unul dintre principalele simptome ale unei probleme ale glandei tiroide. Dacă nu vrei decât să dormi, ai nevoie de mai bine de 10 ore de odihnă consecutive sau îți lipsește forța și energia, este posibil să suferi de hipotiroidism.
Dacă îți vine greu să adormi sau suferi de anxietate, este posibil să fii afectat de hipertiroidism, o stare care accelerează ritmul cardiac.
Modificări ale greutății corporale
Dacă ai hipotiroidism, îți este foarte greu să slăbești. În schimb, dacă nu reușești să te îngrași niciun kilogram orice ai face, problema ta poate fi hipertiroidismul.
Schimbări de dispoziție
Schimbările emoționale și mentale sunt foarte comune în rândul persoanelor care au probleme ale glandei tiroide. Hipertiroidismul este legat de anxietate, atacuri de panică, dificultăți de concentrare și hiperactivitate.
În cazul hipotiroidismului, depresia, tristețea și oboseala devine meniul zilnic. Acest lucru se datorează nivelului scăzut de serotonină. Această afecțiune poate provoca și o lipsă de concentrare sau stări de confuzie.
Citește și:
Probleme digestive
Persoanele cu hipotiroidism au deseori probleme grave cu constipația, deoarece alterarea producției de hormoni poate încetini procesul digestiv.
Pacienții bolnavi de hipertiroidism pot suferi de diaree sau de sindromul colonului iritabil.
Dureri musculare și articulare
Dacă îți simți mușchii amorțiți și ai dureri, iar picioarele și mâinile îți amorțesc frecvent, este posibil să te confrunți cu o producție scăzută de hormoni tiroidieni. Printre celelalte simptome întâlnim următoarele:
- Înțepenire
- Dureri
- Inflamații
- Slăbiciune
- Tendinită
Dacă nu reușești să ții un lucru stabil în mână sau întâmpini dificultăți în urcarea scărilor sau staționarea la înălțimi ridicate, problema ta poate fi hipertiroidismul.
Te-ar putea interesa și:
Schimbări la nivelul aparatului reproducător
Femeile care suferă de hipotiroidism au menstruații mai lungi, mai abundente și mai dureroase. Acestea pot suferi și de infertilitate și dezechilibre hormonale cum ar fi sindromul premenstrual. Se observă o scădere a libidoului atât la bărbați, cât și la femei.
Femeile cu hipertiroidism au menstruații mai scurte și mai ușoare. Ele pot, de asemenea, să aibă probleme cu fertilitatea.
Probleme cu părul și pielea
Dacă ai părul uscat și fragil sau îți cade frecvent, poate fi vorba de o producție scăzută de hormoni tiroidieni. În plus, dacă ai pielea uscată și unghiile casante, diagnosticul poate fi, de asemenea, hipotiroidismul.
Dacă ai hipertiroidism, problemele cu care te confrunți pot fi căderea părului și pielea sensibilă și delicată.
Schimbări ale temperaturii corporale
Este posibil ca persoanele care au mâinile și picioarele reci tot timpul sau au o temperatură a corpului mai mică de 37 ºC să sufere, de fapt, de hipotiroidism.
Dacă, din contră, ai senzații de căldură sau transpiri foarte tare pe timp de iarnă, este posibil să suferi de hipertiroidism.
Niveluri neobișnuite de colesterol
În cazul hipotiroidismului, nivelurile de colesterol LDL sau HDL sunt foarte ridicate, chiar și atunci când pacientul ține regim. În schimb, persoanele cu hipertiroidism au niveluri foarte scăzute de colesterol.
Tensiune arterială schimbată
Pacienții cu hipotiroidism au un ritm cardiac mai scăzut decât ar trebui (cu 20 de bătăi pe minut mai puține decât este normal).
Cei cu hipertiroidism pot observa că inima le bate foarte rapid sau că au palpitații.
Gușă
Gușa este o problemă comună asociată cu probleme ale glandei tiroide. Această mărire a glandei poate cauza o umflătură în gât și răgușeală. Această afecțiune poate apărea atât în cazul hipertiroidismului, cât și al hipotiroidismului.
Există persoane mai predispuse la problemele tiroidiene?
Există trei factori principali de risc ce cresc șansele de a suferi de dezechilibre la nivelul tiroidei:
- Istoric de probleme legate de glanda tiroidă în familie;
- Vârsta și sexul (aceste afecțiuni sunt mai frecvente în rândul femeilor și al persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani);
- Fumatul (țigările conțin substanțe dăunătoare și toxice pentru glanda tiroidă).
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rockwell, J. G. (1928). The thyroid gland. Psychological Bulletin. https://doi.org/10.1037/h0075837
- Gaitonde, D. Y., Rowley, K. D., & Sweeney, L. B. (2012). Hypothyroidism: An update. American Family Physician. https://doi.org/10.1080/20786204.2012.10874256
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.