Produse cosmetice esențiale după vârsta de 40 de ani
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Împlinirea vârstei de 40 de ani implică schimbări emoționale, biologice și fizice. Femeile experimentează o transformare la nivelul pielii. Mai exact, acest organ devine matur, iar elasticitatea, fermitatea și abilitatea sa de a se regenera scad. Însă folosirea anumitor produse cosmetice esențiale după vârsta de 40 de ani ne pot ajuta să încetinim procesul îmbătrânirii.
Vârsta nu este singurul factor care provoacă îmbătrânire prematură. Acest proces nu este vizibil doar la nivelul feței, ci și al umerilor, al decolteului și, desigur, al mâinilor. Din punct de vedere biologic, funcția protectoare a pielii este deteriorată. Derma și hipodermul provoacă, de asemenea, probleme în structura pielii.
Ce presupune procesul de îmbătrânire a pielii?
Odată cu trecerea anilor, metabolismul celulelor cutanate devine mai lent. Cu alte cuvinte, colagenul nu mai este produs la fel ca înainte, iar pielea devine mai flască. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți la rutina ta de înfrumusețare obișnuită.
Obiectivul tău este să satisfaci noile nevoi ale pielii tale, astfel încât să-i menții frumusețea.
Schimbările morfologice
Principalele schimbări experimentate de piele după vârsta de 40 de ani sunt:
- Epiderma: Capacitata sa naturală de hidratare este redusă, iar pielea devine uscată și solzoasă.
- Joncțiunea dermo-epidermică: Calitatea nutrienților împărțiți de către diferitele straturi ale pielii scade.
- Derma: Colagenul se deteriorează și nu mai este produs în același mod. Totodată, fluxul sanguin este redus din cauza pierderii vaselor de sânge.
- Hipodermul: Țesuturile grase se subțiază, ceea ce provoacă lăsarea pielii.
- Anexele cutanate: Glandele sebacee și cele sudoripare devin mai puțin active din punct de vedere al secreției.
Am o piele „matură”?
Următoarele trăsături semnalează că pielea a devenit „matură”:
- Petele de bătrânețe: Apar în mod special pe partea posterioară a mâinilor, pe antebrațe și pe față. Aceste semne prezintă o culoare maronie caracteristică, iar mărimea lor poate varia de la câțiva milimetri la câțiva centimetri.
- Negii de bătrânețe: Sunt excrescențe benigne și pigmentate. În general, negii de bătrânețe apar pe porțiuni de piele expuse luminii soarelui.
- Pierderea elasticității: Pielea devine ridată și lăsată.
- Deshidratarea pielii: Apare din cauza pierderii abilității de a absorbi fluide. Drept consecință, pielea capătă un aspect uscat și prezintă crăpături întinse care uneori provoacă mâncărimi.
Care sunt principalele produse cosmetice esențiale după vârsta de 40 de ani?
Pentru cele mai bune rezultate posibile, consultă un specialist dermatolog înainte de a cumpăra orice produse cosmetice. Mai întâi, semnele îmbătrânirii care au apărut pe piele trebuie analizate (nivelul ei de hidratare, pigmentarea, prezența sau absența ridurilor adânci, etc.).
Iată câteva produse cosmetice esențiale după vârsta de 40 de ani:
Produsele hidratante
Este important să compensezi pierderea fluidelor cu un produs hidratant. O hidratare adecvată formează un strat protector și previne uscarea pielii. Uleiul de măsline, siliconul și chiar vaselina (în cantități mici) te pot ajuta în acest scop.
Cremele hidratante
Cremele hidratante au abilitatea de a reține fluide pentru perioade mai lungi de timp. Te sfătuim să optezi pentru o cremă hidratantă compatibilă cu tenul tău, care poate fi mixt, uscat sau gras.
Acest produs ar trebui să fie bogat în vitamina E, o substanță care elimină cicatricile, înmoaie impuritățile și oferă protecție împotriva razelor solare.
Cremele antiîmbătrânire
- Ceramidele: Sunt molecule responsabile de îmbinarea celulelor cutanate. Cel mai bine este să folosești un produs de origine vegetală, obținut din orez, grâu sau soia.
- Lipidele: Aceste substanțe au rolul de a umple pielea. Cremele cu lipozimi și vitaminele E și F sunt foarte utile.
- Substanțele echivalente cu factorul natural de hidratare: Le găsim, printre altele, în acidul pirolidon carboxilic, uree, acidul lactic, lactatul de sodiu, zaharuri și alantoină.
Putem găsi numeroase produse care ameliorează simptomele îmbătrânirii în comerț, cum ar fi:
- Acceleratoare de sinteză a colagenului (reduc aspectul ridurilor)
- Redensificatoare pentru țesutul conjunctiv (oferă fermitate pielii)
- Stimulatori ai activității celulare (accelerează metabolismul celulelor)
- Oligopeptide (constituie o nouă versiune a retinolului și oferă pielii strălucire și prospețime)
Tu când vei începe să-ți răsfeți pielea cu produse cosmetice esențiale după vârsta de 40 de ani?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lozada, S. M., & Rueda, R. (2010). Envejecimiento cutáneo. Revista Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica. https://doi.org/10.1016/S0034-7450(14)60081-0
- Tobin, D. J. (2017). Introduction to skin aging. Journal of Tissue Viability. https://doi.org/10.1016/j.jtv.2016.03.002
- Draelos, Z. D. (2014). Facial skin care products and cosmetics. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2014.02.020
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.