Regimul alimentar după colecistectomie (scoaterea fierii)
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Ai suferit deja sau urmează să te supui unei intervenții de extirpare a vezicii biliare? În aceste situații, pacienții au nelămuriri cu privire la alimentația postoperatorie. Desigur, medicul îți oferă o serie de recomandări. Însă dacă lucrurile nu îți sunt pe deplin clare, citește acest articol pentru a descoperi în ce constă regimul alimentar după colecistectomie.
Lista de alimente de mai jos îți poate fi de mare ajutor în stabilirea noii tale diete. Deși regimul este destul de restrictiv, nu este nicidecum imposibil de urmat. Dacă ții cont de recomandările noastre, sigur îți vei reveni în scurt timp. Ce mai aștepți? Pune „planul” în aplicare!
De ce trebuie să ții regim alimentar după colecistectomie
În primul rând, trebuie precizat faptul că vezica biliară sau fierea este un organ micuț fără de care putem trăi. Rolul său este de a depozita bila produsă de ficat pentru digerarea grăsimilor consumate. Prin urmare, atunci când vezica biliară este extirpată, intestinele întâmpină dificultăți în asimilarea nutrienților din alimentele cu un conținut bogat de grăsimi.
După colecistectomie, pot apărea frecvent simptome precum dureri de burtă și diaree.
Alimente recomandate în regimul alimentar după colecistectomie
În cele ce urmează, îți prezentăm o listă de alimente permise în regimul alimentar după colecistectomie. Cu ajutorul lor, vei reuși să îți creezi un meniu sănătos care să nu îți provoace probleme la stomac.
Legume fierte
Consumul de legume este foarte important. Dacă nu mai ai fiere, este și mai important să îți menții intestinele curate. Legumele fierte sunt mai ușor de digerat și reduc aciditatea cauzată de bilă.
Deși sunt sănătoase, legumele în stare crudă se digeră mai greu. Cu toate că acestea oferă aceeași cantitate de fibre, este mai bine să le eviți pentru a nu-ți suprasolicita organismul. Cele mai recomandate legume sunt:
- Ardeii
- Legumele cu frunze verzi
- Broccoli
- Varza
- Morcovii
- Conopida
Alimente bogate în fibre solubile
Consumul de fibre solubile reduce efectele negative ale acidității gastrice. Acest nutrient ajută la eliminarea rapidă și eficientă a bilei. Cele mai bune opțiuni sunt:
- Merele
- Fasolea
- Varza de Bruxelles
- Morcovii
- Afinele
- Bananele
- Lintea
- Carnea slabă
În general, se consideră că din regimul alimentar după colecistectomie trebuie exclusă carnea. În realitate, această interdicție este parțial validă. În mod evident, trebuie să eviți carnea grasă, însă poți consuma surse de proteine fără grăsime. Medicii recomandă șunca, carnea de curcan, carnea macră de vită, carnea de pui și curcan, peștele și ouăle.
Grăsimi sănătoase
Deși organismul nu mai poate digera la fel de bine grăsimile după scoaterea fierii, tot trebuie să consumi grăsimi sănătoase, cum ar fi acizii grași omega 3 și 6. Alimentele care conțin acești nutrienți sut avocado, sardinele, somonul, nucile, migdalele, măslinele, semințele de in și chia.
Alimente interzise într-un regim alimentar după colecistectomie
Acum că știi ce alimente fac parte din regimul alimentar după colecistectomie, trebuie să afli și ce produse trebuie evitate cu orice preț. Deși poate părea ceva exagerat, nu uita că această dietă te ajută să eviți disconfortul.
- Prăjeli. Aceste alimente trebuie eliminate primele din dietă, chiar și dacă nu ți-ai extirpat vezica biliară. Prăjelile conțin grăsimi greu de digerat care afectează sănătatea aparatului cardiovascular.
- Alimente bogate în grăsimi. Deși anumite lipide sunt sănătoase, este important să eviți alimentele cu un conținut bogat de grăsimi. Chiar dacă acestea sunt naturale, ele pot cauza arsuri la stomac și reflux acid. Câteva exemple sunt: slănina, brânzeturile grase, carnea grasă de vită și porc și pielea de pui.
- Uleiuri vegetale. Deși anumite uleiuri vegetale conțin acizi grași omega 3 și 6, este mai bine să le eviți deoarece sunt mai greu de digerat atunci când sunt preparate termic. Renunță și la alimentele care conțin ulei, cum ar fi maioneza și dressingurile pentru salate.
- Alimente gata preparate. Produsele gata preparate din comerț par o soluție simplă pentru a-ți potoli foamea. Însă acestea conțin zahăr, făină rafinată și grăsimi nesănătoase care îți dau imediat o stare de rău. Ne referim aici la fursecuri, pâine, supe instant, chipsuri, etc.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Yueh TP., Chen FY., Lin TE., Chuang MT., Diarrhea after laparoscopic cholecystectomy: associated factors and predictors. Asian Journal of Surgery, 2014. 37: 171-177.
- Altomare DF., Rotelli MT., Palasciano N., Diet after cholecystectomy. Curr Med Chem, 2019. 26 (19): 3662-3665.
- Kim JE., O’Connor LE., Sands LP., Slebodnik MB., et al., Effects of dietary protein intake on body composition changes after weight loss in older adults: a systematic review and meta analysis. Nutr Rev, 2016. 74 (3): 210-24.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.