Remedii naturale pentru hemoroizi
Scris și verificat de medicul Mario Benedetti Arzuza
Cu siguranță ai auzit până acum de diverse remedii naturale pentru hemoroizi. Hemoroizii sunt cauzați de dilatarea și inflamarea vaselor de sânge din zona rectală. Efortul exagerat din timpul defecației este unul dintre principalele motive ale apariției acestora, însă nu singurul.
Dacă se sparg, vasele inflamate declanșează o neplăcută hemoragie. Dacă sângele este roșu deschis, acesta provine dintr-un vas deteriorat. Însă dacă este de culoare mai închisă, el poate proveni din altă zonă a intestinului gros. În cazurile extreme este indicată intervenția chirurgicală.
Hemoroizii sunt o problemă deosebit de neplăcută. Printre cele mai comune simptome se numără: durere în timpul defecației, sângerare, mâncărimi și senzație de arsură. Din acest motiv, intervenția medicului este esențială pentru a începe un tratament eficient.
De reținut este faptul că hemoroizii pot apărea la orice vârstă, însă se întâlnesc mai des la persoanele în vârstă sau la femeile însărcinate.
Remedii naturale pentru hemoroizi
Dacă suferi de această problemă, poți încerca anumite remedii naturale pentru hemoroizi chiar la tine acasă, pe lângă tratamentul prescris de medic, pentru a obține mai rapid rezultate.
1. Comprese cu gheață
Gheața este de folos în cazul inflamației, prin urmare compresele cu gheață pe zonele afectate calmează durerea și dau o senzație plăcută.
2. Baie cu plante medicinale
Pentru a calma mâncărimea și senzația de arsură poți folosi plante medicinale cu rol calmant, ca mușețelul, coada calului sau nalba.
Mod de preparare și aplicare
- Adună plantele menționate, de preferință proaspete.
- În apă clocotită, adaugă un amestec din plantele preferate.
- Lasă lichidul obținut să ajungă la temperatura camerei.
- Aplică pe zonele afectate timp de cel puțin 10 minute.
3. Aloe vera
Printre numeroasele remedii naturale pentru hemoroizi se numără și aloe vera. Această plantă ar trebui să fie cea mai bună prietenă a ta când vine vorba de îngrijirea pielii, mai ales dacă te confrunți cu arsuri sau iritații.
Aloe vera funcționează foarte bine și în cazul hemoroizilor. Dacă nu ești alergică, aplică un gel cu concentrație cât mai mare de aloe vera pe zonele care te deranjează.
Mod de preparare și aplicare
- Dacă ai o plantă de aloe vera, culege două sau trei frunze și taie-le pe lungime.
- Răzuiește gelul într-un bol de sticlă sau porțelan.
- Aplică-l pe zonele inflamate.
Sau poți încerca altă variantă: îngheață gelul de aloe vera și apoi aplică produsul rece pentru a calma zona afectată.
4. Roșii
Tomatele sunt deosebit de benefice când vine vorba de tratamentul hemoroizilor, iar consumul lor are multiple beneficii:
- Elimină toxinele și reduce inflamația (datorită efectului diuretic)
- Luptă împotriva oricărui tip de infecție
- Îmbunătățește digestia
- Îți protejează pielea de razele ultraviolete
- Ajută la vindecarea rănilor
Mod de preparare și aplicare
- Ia o roșie cât mai coaptă și taie jumătate.
- Învelește-o într-un tifon.
- Stoarce-o, apoi aplică sucul pe zona inflamată câteva minute.
- Clătește-te cu apă și un săpun cu PH neutru.
5. Cartofi și sfeclă mangold
Aceste două legume au proprietăți antiinflamatoare și sunt cunoscute pentru efectul lor calmant. Le poți aplica direct sau le poți folosi sub formă de supozitor pentru un efect mai intens.
Mod de preparare și aplicare
- Curăță un cartof și răzuiește-l.
- Aplică local, lasă-l timp de câteva minute, apoi clătește-te cu apă călduță.
- Ocazional, poți tăia o felie de cartof de forma unui supozitor și îl poți aplica rectal timp de 20 de minute, pentru un efect instant de calmare.
Prepararea și aplicarea sfeclei mangold
- Cumpără un buchet de frunze mangold, clătește-le în apă rece și păstrează-le în frigider.
- Aplică de cel puțin trei ori pe zi pe zonele care te deranjează.
Dietă pentru hemoroizi
În tratamentul hemoroizilor, un aspect deosebit de important este dieta, deoarece aceasta are un impact direct asupra intestinelor. Pe lângă cei doi litri de apă pe zi, care sunt obligatorii, este o idee bună să introduci următoarele alimente în dieta ta zilnică:
- Brocoli
- Prune
- Cereale integrale
- Papaya
- Legume
- Sfeclă
- Fructe proaspete
- Semințe de in
Cerealele integrale sunt un aliment miraculos pentru organism și sunt recomandate pentru consumul zilnic. Ovăz, secară, mei, toate acestea previn inflamația.
De asemenea, nu uita că aportul de lichide este esențial pentru buna funcționare a colonului, așadar include în dieta zilnică șase sau șapte pahare de apă plată. Evită, pe cât posibil, băuturile alcoolice sau limitează consumul lor la zilele de sărbătoare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Harnack, L, Waltersm S, and Jacobs, J.R. Dietary intake and food sources of whole grains among US children and adolescents: Data from the 1994-1996 continuing survey of food intakes by individuals. J Am Diet Assoc 2003;10:1015-1019.
- Villanueva SE, Peña REJP, Martínez HMP et al. Enfermedad hemorroidal en Unidad Médica de Alta Especialidad. Rev Gastroenterol Mex 2006; 71: 428-432.
- Reis NJA, Kagohara O, Simoes NJ et al. Macroligadura alta. Un nuevo concepto en el tratamiento de hemorroides. Rev Mex Colopro 2007; 13: 15-19.
- Giordano P, Gravante G, Sorge R, Ovens L, Nastro P. Long-term outcomes of stapled
hemorrhoidopexy vs conventional hemorrhoidectomy: a meta-analysis of randomized controlled
trials. Arch Surg. 2009 ;144 :266-72
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.