Remedii pentru conjunctivită preparate acasă
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Conjunctivita reprezintă inflamația membranei transparente care căptușește pleoapa și a părții albe a globului ocular. Aceste țesuturi sunt împânzite de mici vase de sânge care se îmbolnăvesc atunci când sunt expuse la diverse microorganisme, ducând la roșeață și senzații de arsură. Așadar, că este indicat să cunoști câteva remedii pentru conjunctivită pe care le poți prepara acasă.
În cele mai multe situații este vorba despre o infecție virală sau bacteriană, dar poate fi vorba și despre o alergie sau contactul cu o substanță iritantă. Și chiar dacă uneori simptomele dispar de la sine în câteva zile, este bine să știi cum să accelerezi procesul de vindecare.
Descoperă care sunt cele mai potrivite 8 remedii pentru conjunctivită!
Remedii pentru conjunctivită
1. Comprese reci
Prin aplicarea unei comprese reci pe pleoape poți ameliora senzația neplăcută de arsură care deseori însoțește conjunctivita.
Mod de aplicare
- Pune câteva cuburi de gheață într-un tifon steril și aplică pe zona afectată.
- Așteaptă 5 sau 10 minute.
- Spală și dezinfectează tifonul înainte de a-l folosi din nou.
2. Mușețel
Florile de mușețel au proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare care ajută la combaterea infecției de la nivelul ochilor.
Mod de aplicare
- După ce ți-ai făcut un ceai de mușețel, păstrează pliculețele și pune-le în frigider.
- După ce s-au răcit bine, aplică-le pe pleoape timp de 5 minute.
- Repetă de 2 sau 3 ori pe zi, întotdeauna cu pliculețe curate.
3. Oțet de mere
Datorită efectelor antivirale și antibacteriene, oțetul de mere este ideal pentru tratarea conjunctivitei. Acesta împrospătează și umezește țesuturile iritate, oferind o plăcută senzație de răcoare.
Mod de aplicare
- Amestecă părți egale de oțet și apă călduță.
- Înmoaie un disc demachiant în acest amestec și aplică-l pe ochi.
- Repetă de două ori pe zi.
4. Castravete
Atunci când ai nevoie de remedii pentru conjunctivită, castravetele este cel mai indicat. Datorită conținutului său ridicat de apă și antioxidanți, castravetele este ideal pentru zona ochilor, dar și pentru ten. Aplicarea de felii de castravete direct pe piele îmbunătățește circulația sângelui și are un efect calmant.
Castravetele este ideal împotriva cearcănelor sau ochilor umflați, mai ales atunci când te confrunți cu roșeață și mâncărimi.
Mod de aplicare
- Pune câteva felii de castravete în frigider până se răcesc bine, apoi aplică-le pe zona ochilor.
- Relaxează-te 15 minute, bucurându-te de senzația revigorantă.
- Repetă în fiecare zi de 3 ori.
5. Cartof
Feliile de cartof acționează similar castravetelui. Sucul de cartof este un excelent antiinflamator, care calmează vasele de sânge iritate și reduce umflăturile.
Mod de aplicare
- Feliază un cartof și pune-l la rece.
- După ce s-a răcit, ține feliile pe ochi 10 minute.
- Poți repeta de două ori pe zi.
6. Ceai verde
Printre proprietățile sale extraordinare, ceaiul verde are și câțiva compuși activi de ajutor în problemele oculare, iar în cazul conjunctivitei, acesta reduce umflăturile și stimulează circulația sângelui.
Mod de aplicare
- La fel ca în cazul mușețelului, pune două pliculețe de ceai verde pe pleoape.
- Lasă substanțele benefice să intre în piele câteva minute.
- Folosește de trei ori pe zi pentru cele mai bune rezultate.
7. Ulei de cocos
Uleiul de nucă de cocos este deosebit de eficient în combaterea iritațiilor asociate conjunctivitei. Proprietățile sale antibacteriene împiedică dezvoltarea microorganismelor, grăbind vindecarea și calmând senzația de mâncărime.
Mod de aplicare
- Cu ajutorul unui disc demachiant, aplică uleiul de cocos pe zona pleoapelor, masând ușor.
- Nu clăti, ci lasă să acționeze peste noapte.
8. Apă cu sare
Acesta este un remediu simplu, dar foarte eficient pentru multiple probleme ale ochilor. Prin acțiunea sa antiseptică, apa cu sare curăță zona afectată de bacterii și stopează înmulțirea acestora. Aceasta acționează și ca un umectant natural, prin lubrifierea globului ocular.
Mod de aplicare
- Dizolvă o cantitate mică de sare într-un bol cu apă călduță.
- Scufundă fața în acest amestec și încearcă să deschizi ochii sub apă, pentru ca soluția să poată acționa.
- Clătește apoi restul feței și repetă de două ori pe zi.
Dacă simptomele conjunctivitei nu se ameliorează sau se înrăutățesc, este momentul să consulți un specialist pentru prescrierea de alte remedii pentru conjunctivită.
Cu toate că această afecțiune nu duce la alte complicații severe, conjunctivita este foarte neplăcută și îți afectează viața de zi cu zi. Este necesar să tratezi din timp orice simptome, pentru a împiedica boala să devină cronică.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Azari AA, Arabi A. Conjunctivitis: A Systematic Review. J Ophthalmic Vis Res. 2020 Aug 6;15(3):372-395.
- Bilkhu PS, Wolffsohn JS, Naroo SA, Robertson L, Kennedy R. Effectiveness of nonpharmacologic treatments for acute seasonal allergic conjunctivitis. Ophthalmology. 2014 Jan;121(1):72-78.
- Jeannet-Peter N, Piletta-Zanin PA, Hauser C. Facial dermatitis, contact urticaria, rhinoconjunctivitis, and asthma induced by potato. Am J Contact Dermat. 1999 Mar;10(1):40-2.
- Mukherjee PK, Nema NK, Maity N, Sarkar BK. Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. 2013 Jan;84:227-36..
- Ousaaid D, Laaroussi H, Bakour M, Ennaji H, Lyoussi B, El Arabi I. Antifungal and Antibacterial Activities of Apple Vinegar of Different Cultivars. Int J Microbiol. 2021 Aug 7;2021:6087671.
- Subiza J, Subiza JL, Alonso M, Hinojosa M, Garcia R, Jerez M, Subiza E. Allergic conjunctivitis to chamomile tea. Ann Allergy. 1990 Aug;65(2):127-32.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.