Sforăitul ne afectează sănătatea
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Deseori auzim vorbindu-se despre cum bărbații au tendința să sforăie, dar știai că apneea în somn este o problemă destul de frecventă și în rândul femeilor? În plus, pe lângă faptul că foarte multe persoane se confruntă cu această inconveniență, sforăitul ne afectează sănătatea.
Numeroase femei care sforăie au dificultăți în a dormi, trăind cu teama că vor deranja somnul partenerului lor de viață. În același timp, acestea sunt perfect conștiente că sforăitul provoacă oboseală, irascibilitate și dureri de cap matinale. Însă ce putem face pentru a alunga sforăitul din viața noastră?
Sforăitul ne afectează sănătatea în viața de zi cu zi
Sforăitul pe timp de noapte afectează cel puțin 20% din populația globului. După cum bine știm cu toții, această problemă poate deveni foarte ușor un motiv de ceartă în cadrul unui cuplu.
Multe persoane tind să agraveze situația refuzând să recunoască că într-adevăr sforăie sau minimalizând impactul acestui fapt asupra partenerului.
Te-ar putea interesa și:
Sforăitul zgomotos și regulat poate provoca oboseală, dar și dureri de cap frecvente, disconfort fizic, irascibilitate, stres sau hipertensiune arterială. Treptat, această problemă favorizează dezvoltarea unor afecțiuni mult mai grave.
Dacă persoana care sforăie nu apelează la ajutor profesionist și refuză să recunoască că are o problemă, starea de sănătate a acesteia se poate înrăutăți. Trebuie să acceptăm faptul că sforăitul nu este pur și simplu un lucru „pe care îl facem cu toții atunci când dormim noaptea”.
Care sunt cauzele sforăitului?
Sforăitul ne afectează sănătatea, este un semnal de alarmă că există ceva în neregulă în organism. Atunci când sforăim, pierdem o anumită cantitate de energie.
Mulți medici numesc sforăitul „febra internă”, considerând că această problemă este un indiciu asupra stării noastre generale de sănătate.
- Sforăitul este cauzat de o îngustare a căilor respiratorii ce permit accesul aerului în plămâni. Această îngustare obstrucționează inhalarea adecvată a aerului cu oxigen și provoacă o stare patologică numită hipoxie. Din cauza faptului că organismul nu obține destul aer, apare o vibrație, iar aceasta produce acel zgomot supărător numit sforăit.
- Dacă la un moment dat cantitatea de aer care pătrunde în plămâni nu este suficientă (adică exact ce se întâmplă atunci când nu respirăm pentru un interval scurt de timp), ne confruntăm cu așa-zisa „apnee în somn”.
- În general, apneea în somn este principala cauză a sforăitului. Însă sforăitul poate fi și o consecință a polipilor nazali, a structurii anatomice a septului și a boltei palatine sau chiar a alergiilor. Dacă sforăi frecvent, va trebui să-ți consulți medicul pentru a primi un diagnostic corect.
- Apneea în somn nu este de ignorat. Atunci când suferim de această afecțiune, plămânii noștri nu primesc oxigen timp de câteva secunde. Creierul este obligat să forțeze mușchii respiratori să depună un efort suplimentar pentru a obține aer, ceea ce provoacă apariția sforăitului.
- Pe termen lung, apneea în somn poate deveni cronică, provocând afecțiuni ca hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă, diabetul de tip II și chiar accidentul vascular cerebral.
Sforăitul ne afectează sănătatea – sfaturi pentru a-l combate
În primul rând, trebuie să acceptăm faptul că sforăitul ne afectează sănătatea, acesta fiind un simptom al unei dereglări în organism.
Există o diferență între a sforăi timp de o săptămână din cauza unei răceli sau a unei alergii, a sforăi atunci când tragem un pui de somn în mijlocul după-amiezii și a sforăi în fiecare noapte.
Te-ar putea interesa și:
Consultă-ți medicul în situația în care partenerul tău de viață a început să sforăie de ceva timp. Dacă ești diagnosticat cu apnee în somn, ai grijă să urmezi atent toate indicațiile pe care le primești.
Sfaturile pe care urmează să ți le prezentăm te pot ajuta dacă sforăitul este o problemă ce te afectează doar uneori. Ia aminte:
- Monitorizează-ți atent greutatea, deoarece persoanele obeze au tendința să sforăie noaptea.
- Dacă fumezi, renunță la acest obicei imediat! Obstrucția căilor respiratorii poate fi cauzată de consumul de tutun. Sforăitul, tusea și sănătatea precară sunt probleme care afectează mulți fumători.
- Dormi mereu pe o parte. Un truc simplu pentru a dormi astfel este să îți pui o minge de tenis în spate. Astfel, de fiecare dată când te întorci pe spate în somn, mingea te va deranja și te vei întoarce din nou pe o parte.
- Stabilește-ți un program riguros pentru mese și somn. Rutina este benefică pentru organism.
- Menține-te hidratat pe parcursul zilei. Bea multă apă și, dacă este necesar, folosește o soluție salină pentru a-ți decongestiona nasul. Mucoasa ta nazală nu va mai fi atât de uscată și nu vei mai sforăi.
- Schimbă-ți perna frecvent. Deseori acumularea de acarieni poate provoca alergii sau poate usca nasul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ryan S. Obstructive Sleep Apnea. In: International Encyclopedia of Public Health. 2016.
- Golbidi S, Badran M, Ayas N, Laher I. Cardiovascular consequences of sleep apnea. Lung. 2012.
- Georgalas C. The role of the nose in snoring and obstructive sleep apnoea: An update. Eur Arch Oto-Rhino-Laryngology. 2011;
- Costa M, Esteves M. Cigarette Smoking and Sleep Disturbance. Addict Disord their Treat. 2018;
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.