Logo image
Logo image

Simptome ale bolilor mintale: 10 semne

5 minute
Anumite tulburări legate de comportament, dispoziție sau capacitatea de a relaționa cu ceilalți indică o posibilă prezență a unei boli mintale. Acest tip de simptome trebuie tratate cât mai curând posibil.
Simptome ale bolilor mintale: 10 semne
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Anumite tulburări influențează comportamentul, conduita și duc la schimbări bruște ale stării de spirit. Fiecare asemenea simptom indică prezența unei boli mintale, care poate fi cauzată de mai mulți factori. Bolile mintale au consecințe grave asupra sănătății, chiar dacă este posibil ca aceste situații să fie temporare. În acest articol, vom discuta despre principalele 10 simptome ale bolilor mintale. Nu uita că acestea pot fi tratate sau măcar ținute sub control atunci când sunt descoperite la timp.

Anumite simptome ale bolilor mintale pot fi detectate de către individul afectat. Însă, în alte cazuri, terții sunt cei care percep astfel de anomalii în comportamentul persoanelor bolnave. Cele mai multe dintre ele sunt o reflectare a fricii, a durerii și a conflictelor în relațiile interpersonale, pierderea autonomiei, izolarea, etc.

Simptome ale bolilor mintale: 10 semne

În continuare, vom discuta despre anumite simptome care ar putea indica prezența unei boli mintale:

Tulburările de somn

Incapacitatea de a obține un somn odihnitor este unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolilor mintale. Apar situații extreme, precum insomnia sau oboseala cronică. În plus, pot apărea și episoade de somnambulism și/sau coșmaruri.

Fobiile

Fobiile sunt un simptom frecvent al afecțiunilor mintale. Cele mai frecvente sunt: agorafobia (teama de a pleca de acasă), fobia socială (teama de a interacționa cu ceilalți) și teama de a fi într-o mulțime (enoclofobie sau demofobie). Există, de asemenea, fobii față de diferite animale, obiecte sau situații specifice.

Trebuie să menționăm faptulfobiile afectează în mod direct comportamentul și capacitatea de adaptare la mediu ale persoanelor care prezintă aceste simptome.

Schimbările de dispoziție fără un motiv aparent

Toată lumea simte tristețe, anxietate, nervozitate, iritabilitate, mânie și incapacitatea de a se bucura de anumite lucruri. Dar când aceste sentimente apar fără un motiv întemeiat, ele reprezintă simptome importante ale bolilor mintale. Din păcate, aceste stări de spirit pot duce la înstrăinare sau probleme în relațiile cu cei dragi.

Citește mai mult:

5 factori de risc pentru depresie

Distorsionarea realității

Cei afectați de boli mintale percep o realitate diferită față de restul populației obișnuite. Acest lucru nu are nicio legătură cu părerile politice, sexuale sau religioase. Este vorba, de fapt, despre o adevărată disfuncție. Un exemplu extrem sunt iluziile sau halucinațiile (în lipsa administrării de substanțe psihoactive, desigur).

Tulburările de alimentație

Some figure
Tulburările de alimentație sunt foarte frecvente în cultura noastră, în special în rândul adolescenților.

Tulburările de alimentație sunt, de asemenea, un simptom al bolilor mintale. Există persoane care încep brusc să mănânce necontrolat, indiferent de modul în care corpul și sănătatea lor se deteriorează.

În schimb, există și persoane care încetează să mănânce, deoarece imaginea de sine distorsionată le face să creadă că sunt supraponderale. Așa apar probleme precum anorexia și bulimia. Acest lucru este legat și de simptomul anterior referitor la denaturarea realității.

Dependențele

Abuzul de substanțe sau orice alte activități asupra cărora o persoană nu deține controlul reprezintă un simptom comun al bolilor mintale. Dependențele sunt vicii pe care oamenii le pot controla dacă să străduiesc și pot conta pe sprijinul familiei și al comunității din care fac parte.

În practică, este foarte dificil pentru un om cu personalitate dependentă să observe propria disfuncție sau tulburare. Dependențele se pot încadra în multe categorii, fie că este vorba despre abuzul de substanțe, alimentația compulsivă și jocurile de noroc, sadismul, masochismul sau chiar un devotament obsesiv față de dispozitivele electronice.

Dorința sexuală

O scădere a dorinței sexuale este adesea legată de anumite afecțiuni mintale, cum ar fi depresia. Cu toate acestea, există și simptome legate de obiceiurile sexuale care indică o posibilă boală mintală. Cele mai întâlnite sunt ejacularea prematură, sadomasochismul și alte semne de parafilie.

Deficiența cognitivă sau de memorie

Dificultatea de a înțelege sau de a face conexiuni între sarcini și oameni sau persoane și situații este, de asemenea, un simptom al bolilor mintale. La fel se întâmplă și în cazul pierderii progresive a memoriei.

Unii oameni încep să-și dea seama că uită constant să facă anumite lucruri sau că nu recunosc persoanele dragi sau vecinii. Acesta este un simptom care trebuie tratat rapid pentru a preveni accidentele și daunele psihice suplimentare.

Ostilitatea și furia excesive

Incapacitatea de a face față stresului provoacă accese dese de furie. Atacurile de furie se pot încheia cu acte de violență. Dacă impulsurile nu sunt controlate, acestea vor duce la consecințe grave la locul de muncă și în relațiile interpersonale.

Gânduri de suicid

Dorința recurentă de a-ți pune capăt vieții este unul dintre cele mai clare simptome ale unei afecțiuni mintale, mai ales când o persoană se bucură de succes și nu a suferit pierderi majore. Sentimentul inutilității sau imposibilitatea de adaptare este un factor comun în luarea deciziei de sinucidere. Este important ca persoanele cu gânduri sinucigașe să aibă curajul să vorbească la timp, să ceară ajutor și să încerce să caute compania altora, astfel încât să nu fie niciodată izolate.

Citește mai mult:

Tratamentul cu Prozac pentru depresie

Simptome ale bolilor mintale: aspecte de luat în considerare

Some figure
Tratarea timpurie a problemei ajută la ținerea sub control a afecțiunii mintale.

Există mulți factori de risc care pot interfera cu simptomele bolilor mintale, dar aceștia nu sunt decisivi:

  • Experiențe traumatice recente sau trecute.
  • Un mediu de viață cu violență sau abandon.
  • Un istoric de boli mintale.
  • Un accident care ar fi putut provoca leziuni cerebrale.
  • Expunerea la situații stresante.

Bolile mintale sunt mult mai frecvente decât îți poți imagina. În plus, acestea pot apărea la orice vârstă, în orice clasă socială, profesie sau cultură. Așadar, în cele mai multe cazuri, este necesar să soliciți ajutor profesionist pentru a ține sub control sau a vindeca aceste afecțiuni.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Héctor González Prado, Marino Pérez Álvarez. La invención de enfermedades mentales. Extraído de: http://www.asmi.es/arc/doc/La_invencion_de_enfermedades_mentales.pdf
  • Carolina Raheb. Universidad Autónoma de Barcelona. Conceptos de enfermedades mentales. Extraído de: http://www.paidopsiquiatria.cat/files/sistemas_clasificacion_dsm-iv_cie-10.pdf
  • Fundación ANAED. https://www.fundacionanaed.es/index.php/interesa-t/articulos-de-interes/89-articulos-de-interes/431-sexo-y-depresion-una-relacion-intima
  • Selvini, Matteo. (1996).Perturbaciones mentales graves y distorsión de la realidad. http://www.redesdigital.com.mx/index.php/redes/article/view/110

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.