Logo image
Logo image

Simptomele varicelor esofagiene

3 minute
Varicele esofagiene se manifestă prin simptome pe care unii oameni le trec cu vederea până la agravarea acestora. În acest articol, descoperă opțiunile de tratament pe care le ai la dispoziție pentru această afecțiune.
Simptomele varicelor esofagiene
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Știm cu toții ce sunt varicele: vene dilatate care provoacă insuficiență venoasă. Cu toate acestea, există și varice esofagiene care sunt localizate la capătul esofagului și care împiedică circulația sângelui. Care sunt simptomele varicelor esofagiene?

Este important să discuți cu medicul în caz de semne sau simptome ale varicelor esofagiene care pot fi confundate uneori cu alte probleme mai puțin grave. Tratamentul precoce ajută la salvarea vieții.

Simptomele varicelor esofagiene

Some figure

Cel mai mare risc asociat cu varicele esofagiene este posibila rupere și sângerare a acestora.

Pentru a afla dacă ai sau nu varice esofagiene, este important să ții cont de anumiți factori care afectează manifestarea și posibilele simptome ale varicelor esofagiene. Cu toate acestea, de multe ori varicele esofagiene sunt asimptomatice, iar semnele care se manifestă pot fi confundate cu alte afecțiuni mai puțin grave.

Iată care sunt simptomele varicelor esofagiene:

  • Scaune negre: Deși este posibil să nu-ți examinezi scaunul prea des, dacă observi vreodată materii fecale negre, acestea sunt cauzate de prezența sângelui. Scaunele negre apar atunci când varicele se rup și sângerează.
  • Vomă cu sânge: La început, poți simți amețeli sau stări de confuzie, iar în cele din urmă vei vomita. Dacă ți se întâmplă acest lucru, trebuie să te adresezi de urgență medicului.
  • Pierderea cunoștinței: Acest lucru se întâmplă, de obicei, din cauza hemoragiei cauzate de varicele esofagiene, ceea ce duce la amețeli și leșin în cazurile mai grave.

Dacă aceste simptome persistă, trebuie să mergi la medic cât mai curând posibil. Pierderea cunoștinței, senzația de amețeală sau voma cu sânge indică fără niciun dubiu prezența varicelor esofagiene.

Citește mai mult:

Descoperă ce sunt varicele și cum se tratează

Diagnosticul varicelor esofagiene: endoscopia

Pentru un diagnostic corect, medicul specialist va efectua o endoscopie. Această procedură permite medicului, de asemenea, să efectueze biopsii.

Pentru a face o endoscopie, medicul introduce o cameră foto în esofag pentru a vedea dacă există vene anormale. Dacă întâlnește varice esofagiene, această procedură îi permite, de asemenea, să evalueze gravitatea acestora (dacă sunt groase, dacă există în număr mare, dacă există sângerări severe în zonă, etc.).

Medicul specialist va opta pentru un anumit tratament în funcție de tipul de vene descoperite. De exemplu, dacă medicul nu găsește multe varice, dacă acestea sunt mici și nu există sângerare în zonă, poate recomanda pur și simplu controale medicale periodice pentru a vedea cum evoluează afecțiunea.

Opțiuni de tratament pentru varicele esofagiene

Endoscopiile le permit medicilor să stabilească un diagnostic corect și să aleagă un tratament adecvat. Așa cum am menționat mai sus, tratamentul depinde de tipul de vene descoperite prin endoscopie. Iată câteva dintre opțiunile de tratament disponibile:

  • Medicamente: Dacă nu există sângerare, deși venele sunt mari, sunt administrate medicamente pentru a reduce presiunea.
  • Ligatura endoscopică: Medicii recomandă această opțiune atunci când pacientul nu poate tolera medicamentele menționate mai sus. Această procedură constă în strangularea venelor cu benzi elastice pentru a favoriza dispariția varicelor esofagiene.
  • Scleroterapia endoscopică: Medicii recomandă această procedură atunci când există sângerare. Scleroterapia constă în injectarea unei substanțe în vene.

Toate aceste tratamente au posibile complicații. De exemplu, medicamentele pot provoca reacții adverse neplăcute, precum greața, diareea sau amețeala. Din acest motiv, medicul specialist va efectua o evaluare detaliată pentru a descoperi ce tratament va funcționa cel mai bine pentru pacientul care suferă de varice esofagiene.

Citește mai mult:

Descoperă 10 trucuri pentru a preveni varicele

Persoanele care suferă de ciroză (boală hepatică) sau cele care au avut tromboză ar trebui să fie mai atente la simptomele sau semnele care pot indica prezența varicelor esofagiene. Deși varicele esofagiene pot apărea și din alte motive, acestea sunt cele mai des întâlnite.

De asemenea, dacă ai scaune închise la culoare sau amețeli sau dacă vomiți sânge, trebuie să mergi la medic cât mai curând posibil. Tratamentul precoce îți va reduce durerea și disconfortul și va împiedica situația să se agraveze.

Dacă varicele esofagiene mari se rup, acest lucru poate duce la o sângerare severă care îți poate pune în pericol viața. Așadar, nu ar trebui să subestimezi simptomele care te avertizează cu privire la prezența acestor vene anormale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Infante Velázquez, Mirtha, Rosado Vargas, Coralia, Pérez Lorenzo, Marlene, Samada Suárez, Marcia, & Hernández Amarán, Mariela. (2013). Factores predictivos de la presencia de várices esofágicas en pacientes cirróticos. Revista Cubana de Medicina Militar42(1), 56-61. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572013000100008&lng=es&tlng=es.
  • Vázquez González, Pedro, & Osorio Pagola, Marcos. (2010). Escleroterapia endoscópica de várices esofágicas. Presentación de un caso: nueva medida a tener en cuenta. MediSur8(5), 76-79. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1727-897X2010000500014&lng=es&tlng=es.
  • Velásquez Chamochumbi, Hermes. (2006). Hemorragia digestiva por várices esófago – gástricas. Acta Médica Peruana23(3), 156-161. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172006000300006&lng=es&tlng=es.
  • Zumaeta Villena, Eduardo. (2007). Várices esofagogástricas. Acta Médica Peruana24(1), 47-52. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172007000100011&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.