10 remedii naturiste pentru steatoza hepatică
Steatoza hepatică, numită și „ficatul gras”, este o afecțiune tratabilă, ale cărei efecte negative pot fi contracarate prin simpla schimbare a unor obiceiuri zilnice. Această afecțiune nu este foarte răspândită și, dacă o tratezi din timp, nu se va agrava. Citește în continuare și descoperă 10 remedii naturiste pentru steatoza hepatică!
Ce simptome provoacă steatoza hepatică?
Steatoza hepatică se manifestă la care au ficatul alcătuit din grăsime în proporție de 5-10%. În general, aceste persoane au peste 50 de ani sau suferă de diabet, dar există și situații în care bolnavul de steatoză hepatică nu are nicio altă problemă de sănătate. Există două clasificări ale acestei afecțiuni:
Steatoza hepatică alcoolică
Principala cauză a acesteia este consumul excesiv de alcool și reprezintă cea mai timpurie fază a bolilor hepatice, cum ar fi ciroza. Atunci când ficatul este slăbit, acesta începe să acumuleze grăsimi pe care nu le poate descompune.
Dacă pacientul renunță la alcool, afecțiunea se poate vindeca singură după șase sau opt săptămâni. Însă, dacă pacientul continuă să consume alcool, vor apărea cu siguranță complicații.
Steatoza hepatică nealcoolică
Deși este una dintre fazele incipiente ale cirozei, această steatoză nu este cauzată de consumul excesiv de alcool. Steatoza hepatică nealcoolică presupune crăparea mucoasei ficatului, lucru ce împiedică funcționarea corectă a acestui organ.
Această afecțiune poate fi declanșată de obezitate, diabet de tip II, un nivel ridicat de colesterol, sindrom metabolic (numit și sindromul X), un nivel ridicat de trigliceride sau pierderea în greutate subită.
Una din cele mai interesante caracteristici ale steatozei hepatice este că aceasta nu are o simptomatologie specifică, ceea ce înseamnă că este ușor de confundat cu alte afecțiuni. Pe măsură ce progresează, steatoza hepatică poate provoca următoarele simptome:
- Anxietate în timpul serii
- Fibromialgie
- Grăsime abdominală
- Nivel ridicat de acid uric, colesterol și trigliceride
- Căderea părului
- Acnee
- Negi pe gât sau axile
- Apnee în somn (sforăit)
- Oboseală
- Scăderea poftei de mâncare
- Dificultăți în a slăbi
- Greață
- Dificultăți de concentrare
Citește și:
Ce remedii naturiste pentru steatoza hepatică avem la dispoziție?
Pe lângă folosirea de remedii naturiste pentru steatoza hepatică, este foarte important ca bolnavii să facă anumite schimbări în stilul lor de viață, în special în ceea ce privește dieta și obiceiurile zilnice (cum ar fi, de pildă, consumul excesiv de alcool).
Vindecarea ficatului poate dura ceva timp, mai ales dacă pacientul continuă să pună în pericol sănătatea acestui organ atât de important. Așadar, ai grijă de tine și nu uita să încerci și următoarele remedii:
1. Anghinarele
Dacă vrei să îmbunătățești sănătatea ficatului tău, anghinarele sunt printre cele mai bune remedii naturiste pentru steatoza hepatică. Anghinarele conțin multe vitamine, sunt un diuretic excelent, ajută la reglarea nivelului de colesterol și zahăr din sânge, reduc absorbția de grăsimi, etc.
Te sfătuim să mănânci anghinare proaspete de cel puțin două ori pe săptămână. Este foarte important să le prepari într-un mod sănătos, fie prin fierbere, fie prin coacere, fără sosuri sau creme.
2. Loquatul
Acest fruct este cunoscut pentru abilitățile sale de a lupta împotriva mai multor afecțiuni (printre care se numără și steatoza hepatică), în mare parte grație efectului de purificare pe care îl are asupra organismului. Poți consuma acest fruct ca desert.
Citește și:
3. Ridichile și sfecla
Ambele sunt foarte hrănitoare, au un conținut scăzut de calorii și pot fi incluse într-o dietă pentru a reduce inflamațiile și a curăța ficatul. Ridichile trebuie consumate crude, sfecla poate fi fiartă, iar ambele pot fi folosite ca ingrediente atunci când îți prepari o salată.
4. Ciulinul de lapte
Această plantă este foarte utilă pentru a trata steatoza hepatică. Frunzele sale uscate pot fi folosite pentru a prepara un ceai minunat ce protejează ficatul și îmbunătățește funcționarea acestuia. Bea acest ceai de trei ori pe zi. Ai nevoie de o lingură de frunze uscate de ciulin de lapte pentru a-ți prepara o cană de ceai.
5. Păpădia
Păpădia se află și ea pe lista de remedii naturiste pentru steatoza hepatică. Prepară-ți un ceai de păpădie folosind câte 250 ml de apă pentru fiecare lingură de plantă.
6. Boldo
Această plantă este foarte populară atunci când vine vorba de eliminarea toxinelor și a grăsimii din ficat, permițându-i acestui organ să se vindece. Poți bea ceai de boldo după mese—îți va îmbunătăți chiar și digestia!
7. Lămâile
Dacă nu ai probleme cu aciditatea gastrică, atunci lămâile sunt ideale pentru tine. Pur și simplu adaugă puțină zeamă de lămâie în ceaiul, salata, băutura sau alimentele pe care vrei să le consumi.
Zeama de lămâie este foarte eficientă în ceea ce privește curățarea ficatului și ajută la eliminarea grăsimii ce s-a acumulat în acest organ.
8. Ghimbirul
Mai multe studii au demonstrat că ghimbirul, grație conținutului său de antioxidanți ce pot reduce nivelul trigliceridelor, este foarte util pentru eliminarea grăsimii din ficat.
Ai nevoie de două lingurițe de ghimbir ras și apă clocotită pentru a-ți prepara o cană de ceai. Poți folosi și ghimbir tocat ca ingredient în salate.
9. Cicoarea
Spală și taie un kilogram de cicori proaspete, trece-le prin mixer și pune-le într-o cratiță împreună cu un kilogram de zahăr și apă. Fierbe amestecul până când obții o textură siropoasă, apoi toarnă-l într-o sticlă închisă ermetic. Consumă o lingură din acest amestec în fiecare zi.
10. Grepfrutul
Acest fruct este foarte bun pentru cei afectați de steatoza hepatică grație conținutului său de naringenin, ce activează substanțele chimice responsabile de descompunerea acizilor grași.
În plus, grepfrutul poate reduce grăsimea corporală și ameliorează simptomele sindromului metabolic, ambele fiind asociate cu steatoza hepatică.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Fatty liver disease (nonalcoholic steatohepatitis). (2014). transplant.surgery.ucsf.edu/conditions–procedures/fatty-liver-disease-(nonalcoholic-steatohepatitis).aspx
- Kampschulte M, et al. (2014). Western diet in ApoE-LDLR double-deficient mouse model of atherosclerosis leads to hepatic steatosis, fibrosis, and tumorigenesis. DOI:
10.1038/labinvest.2014.112 - Liver disorders. (n.d.). marchofdimes.org/complications/liver-disorders.aspx
- Rabinowich L, et al. (2015). Drug induced steatohepatitis: An uncommon culprit of a common disease. hindawi.com/journals/bmri/2015/168905/
- Tolman KG, et al. (2007). Treatment of non-alcoholic fatty liver disease. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2387293/
- When the liver gets fatty. (2011). health.harvard.edu/diseases-and-conditions/when-the-liver-gets-fatty
- Zhang QQ, et al. (2015). Nonalcoholic fatty liver disease: Dyslipidemia, risk for cardiovascular complications, and treatment strategy. DOI: 10.14218/JCTH.2014.00037
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.