Ce este tenosinovita, inflamația mâinilor și a picioarelor
Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila
Ce este tenosinovita? Deși numele acestei boli pare ciudat, tenosinovita este o problemă de sănătate foarte frecventă în zilele noastre. Aceasta reprezintă inflamația tecii sinoviale, o membrană ce înconjoară unele tendoane.
Tenosinovita provoacă durere, este debilitantă și afectează în principal mâinile și picioarele. Această boală se poate manifesta sub forma unei inflamații bruște a pielii, însoțită uneori de roșeață. Deși pacientul nu are o leziune, durerea resimțită este foarte intensă și debilitantă, chiar și în timpul odihnei.
Specialiștii ne avertizează că este esențial ca tenosinovita să fie diagnosticată timpuriu. Astfel, pacientul va putea împiedica inflamația să distrugă tendoanele și tecile protectoare ale acestora, prevenind apariția unor probleme mai grave.
Dacă resimți disconfort, consultă imediat un medic. În articolul de azi te invităm să descoperi ce este tenosinovita și îți oferim cele mai importante informații cu privire la această boală.
Ce este tenosinovita?
Pentru a înțelege ce este tenosinovita, trebuie mai întâi să studiem în detaliu tendoanele. Aceste structuri au rolul de a conecta mușchii mâinilor și ai picioarelor de oase.
Tendoanele sunt acoperite de o teacă numită membrană sinovială, ce le protejează și le izolează. Tenosinovita afectează această membrană, cauzând inflamații și durere.
În general, una dintre primele regiuni afectate de tenosinovită este reprezentată de mușchii flexori. Din acest motiv, simptomele timpurii apar atunci când pacientul își mișcă mâinile sau merge pe jos. Inițial, tenosinovita se manifestă sub forma unui disconfort ușor. Treptat, pacientul se va confrunta cu inflamații și chiar febră.
Cine poate suferi de tenosinovită?
Tenosinovita extremităților superioare este mai frecventă în rândul femeilor. De asemenea, această boală tinde să afecteze sportivii și pe cei care efectuează sarcini manuale (croitori, măcelari și chiar dentiști).
Care sunt simptomele tenosinovitei?
- Durere la nivelul încheieturii mâinilor, al gleznelor, al tălpii picioarelor și al călcâielor.
- Roșeață sau inflamație ce durează mai multe zile. Dacă apare acest simptom, durerea va fi prezentă chiar și în momentele în care pacientul se odihnește.
- Degetele de la mâini și de la picioare „scârțâie” atunci când sunt mișcate.
- Mici umflături ce pot apărea la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare din cauza unei infecții.
- Manipularea obiectelor, mersul pe jos și îndeplinirea sarcinilor zilnice necesită foarte mult efort și sunt însoțite de disconfort.
Îți recomandăm și:
Care sunt cauzele tenosinovitei?
Principalele cauze ale inflamației tecii sinoviale sunt mișcarea repetitivă a mâinilor și a picioarelor și posturile corporale incorecte. Orice tip de mișcare repetitivă și continuă provoacă o fricțiune excesivă între tendoane și oasele de care sunt atașate acestea.
Mișcările repetitive și leziunile minore la nivelul tecii ce înconjoară tendoanele pot cauza în cele din urmă inflamații.
Sindromul de Quervain
Una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate asociate tenosinovitei este sindromul de Quervain. Această boală este o inflamație dureroasă a tendoanelor degetelor mari ale mâinilor.
- Sarcini obișnuite, precum ridicarea în brațe a unui copil mic, cusutul, tastarea la calculator și chiar cântatul la pian pot cauza această formă de tenosinovită.
- Sindromul de Quervain poate fi cauzat și de o leziune a degetelor mari ale mâinilor—o leziune mică și imperceptibilă a tendonului din această regiune. În acest caz, pacientul va simți durere, dar în timp țesutul lezat se va cicatriza.
- Țesutul cicatrizat poate preveni funcționarea corespunzătoare a tendoanelor, fiind o altă cauză posibilă a sindromului de Quervain.
Cum se tratează tenosinovita cronică?
Tratamentele împotriva tenosinovitei vizează în mod special ameliorarea inflamațiilor. Dacă suferi de această boală, medicul tău va stabili care este tratamentul ideal pentru tine. În general, acesta va recomanda urmarea unui tratament medicamentos combinat cu fizioterapie.
Te sfătuim să citești și:
Este necesar să imobilizezi mâna sau piciorul afectat pentru câteva zile cu o atelă sau un pansament.
- Terapia cu temperaturi calde și reci este foarte eficientă pentru a trata tenosinovita.
- Înmuierea regiunii afectate în apă caldă de rozmarin va relaxa mușchii și ameliora inflamațiile.
- Și ceaiul de ghimbir este indicat celor care suferă de tenosinovită. Această băutură ameliorează durerea și inflamațiile.
- Fizioterapia este foarte eficientă în combaterea tenosinovitei. Trebuie să înveți anumite exerciții pe care le poți efectua acasă pentru a-ți recăpăta forța și mobilitatea.
Tratamentele de bază enumerate mai sus reduc presiunea exercitată asupra tendoanelor.
Nu în ultimul rând, trebuie să ții cont de faptul că tenosinovita poate recidiva, motiv pentru care trebuie să ai grijă ce postură corporală adopți și cum îți miști mâinile și picioarele. Cere ajutorul unui specialist dacă resimți vreun disconfort și evită suprasolicitarea.
Nu uita, articulațiile și tendoanele corpului uman sunt structuri incredibile ce necesită îngrijire adecvată.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Joseph J. Biundo, MD, Clinical Professor of Medicine, Tulane Medical Center. Tendinitis y tenosinovitis. https://www.msdmanuals.com/es-ve/professional/trastornos-de-los-tejidos-musculoesquel%C3%A9tico-y-conectivo/afecciones-de-bolsas-sinoviales,-m%C3%BAsculos-y-tendones/tendinitis-y-tenosinovitis
- Arthritis Foundation. Tenosinovitis y Contractura de Dupuytren. http://espanol.arthritis.org/espanol/disease-center/tenosinovitis/
- American Society for Surgery of the Hand (ASSH). Síndrome de De Quervain – De Quervain Syndrome. (2014). http://www.assh.org/handcare/espanol/sindrome-de-quervain
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.