Tulburarea bipolară: mituri care trebuie demontate
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Tulburarea bipolară este caracterizată de schimbări bruște și nejustificate ale dispoziției. Însă aceasta nu este o definiție completă. S-au răspândit anumite mituri vizavi de această afecțiune, care trebuie discutate și demontate.
Uneori, folosim cuvântul „bipolar” în mod eronat și necugetat. De multe ori auzim sau utilizăm acest termen în contexte precum: „Prietenul tău pare bipolar” sau „De ce te comporți așa? Zici că ești bipolar.”
Pe lângă faptul că rănește persoanele care suferă într-adevăr de această tulburare, o exprimare de acest gen se bazează doar pe niște mituri.
Astăzi, am dori să demontăm o parte din miturile asociate tulburării bipolare.
Cele mai răspândite mituri cu privire la tulburarea bipolară
Îți afectează numai dispoziția
Când folosim replici precum cele menționate mai sus, ne referim la emoții. De ce? Pentru că ne gândim că această tulburare se manifestă numai în plan emoțional. Însă această opinie este greșită.
Îți recomandăm să citești și:
O persoană care suferă de tulburare bipolară are probleme și în ceea ce privește judecata rațională, dificultăți de concentrare și probleme cu memoria.
Totodată, persoanele afectate se pot confrunta cu o scădere a apetitului sexual și schimbări în nivelul de energie. Toate aceste probleme pot provoca depresie și pierderea încrederii în sine.
Persoanele care suferă de tulburare bipolară nu pot duce o viață normală
Aceasta este o altă informație complet falsă. Persoanele care suferă de tulburare bipolară pot duce o viață absolut normală.
Numele Demi Lovato îți sună cunoscut? În caz că nu știai, este o artistă celebră care a fost diagnosticată cu această boală.
Atunci când vine vorba de tulburarea bipolară, problema nu este reprezentată de exploziile neașteptate din anumite momente sau „căderile” bruște din altele.
Cea mai mare dificultate pentru persoanele afectate este găsirea unui echilibru. Pentru ele, viața este ori albă, ori neagră și rareori în nuanțe de gri.
Ar fi o minciună să afirmăm că indivizii diagnosticați cu tulburare bipolară nu au nevoie de ajutor. Este foarte greu, dacă nu chiar imposibil să găsești acest echilibru de unul singur.
Cel mai bine este să apelezi la un specialist.
Totuși, există anumite soluții care îți stau la îndemână. Ne referim aici la conștientizarea problemei cu care te confrunți și la practicarea de yoga sau la încercarea unor exerciții care te ajută să îți controlezi mintea și să o faci mai flexibilă.
Tulburarea bipolară implică schimbări normale ale dispoziției
Multe persoane consideră că tulburarea bipolară se caracterizează prin schimbări de dispoziție la fel ca acelea prin care trece orice om atunci când îi moare o ființă dragă, când se supără pentru că nu s-a descurcat la un examen sau când se confruntă cu orice altă situație dificilă.
Adevărul este cu totul altul. Schimbările de dispoziție caracteristice persoanelor bipolare afectează viețile și abilitățile acestora. În plus, au o durată mult mai mare și pot apărea fără niciun motiv.
De exemplu, poate că ție vremea ploioasă îți dă o stare de rău. Însă o persoană cu tulburare bipolară poate cădea în depresie și în zilele ploioase, dar și în cele însorite.
Citește și:
Totodată, persoanele bipolare își pot pierde locul de muncă deoarece, oricât ar încerca, nu se pot da jos din pat pentru a ajunge la timp la serviciu.
Asta pentru că s-au trezit foarte triste sau cu moralul la pământ, iar aceste stări negative le afectează și la nivel fizic.
Sinuciderea nu este un risc
Atenție la acest mit. Este adevărat că persoanele bipolare nu sunt înclinate, în general către suicid, însă încearcă să își controleze emoțiile, făcându-și singuri rău.
Majoritatea indivizilor care suferă de această tulburare pot recurge și la durerea fizică pentru a pune capăt vârtejului emoțional pe care îl resimt. Autovătămarea corporală este doar o modalitate de a-și distrage atenția de la problemele cu care se confruntă.
Prin această metodă, persoanele afectate simt că pot restabili acel echilibru de care aminteam mai sus. Desigur, această practică poate scăpa de sub control.
După cum poți vedea, ideea că sinuciderea nu reprezintă un risc pentru oamenii bipolari este un alt mit. În realitate, trebuie să fim foarte atenți la acest aspect.
Persoanele bipolare au un caracter slab
Multe persoane cu tulburare bipolară aleg să nu ceară ajutor. Motivul este un alt mit conform căruia, dacă nu ești capabil să îți controlezi propriile emoții, ești un om slab.
În realitate, depresia, anxietatea sau orice altă problemă de acest gen nu te face mai slab decât ceilalți.
De fapt, este chiar invers. Persoanele care suferă de afecțiuni psihice trebuie să depună un efort suplimentar pentru a face față fiecărei zile cu brio.
Asta înseamnă că sunt oameni foarte puternici care au nevoie doar de puțin ajutor pentru a-și regăsi echilibrul emoțional.
Tulburarea bipolară este o problemă care poate fi tratată. În acest fel, persoana afectată poate avea o stare psihică echilibrată.
Trebuie să renunțăm la aceste mituri cu privire la tulburarea bipolară. Toate aceste informații false ne împiedică să înțelegem cu adevărat boala.
A crede că persoanele bipolare sunt nebune sau fac crize dacă nu le înțelegem situația nu este o atitudine matură. Trebuie să fim informați, responsabili și să le ajutăm cât de mult putem.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- de Souza, C., Vedana, K. G. G., do Carmo Mercedes, B. P., & Miasso, A. I. (2013). Trastorno bipolar y medicamentos: adhesión, conocimiento de los pacientes y monitorización sérica del carbonato de litio1.
- López-Jaramillo, Carlos. (2011). Una visión integral de los trastornos bipolares: condición necesaria para la clínica y la investigación. Revista Colombiana de Psiquiatría, 40(Suppl. 1), 7-9. Retrieved February 18, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-74502011000500002&lng=en&tlng=es.
- Pérez Fernández, L., Leache, A., & Ojer, L.. (2010). Trastorno bipolar infantil: a propósito de un caso. Anales del Sistema Sanitario de Navarra, 33(1), 103-106. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272010000100012&lng=es&tlng=es.
- Vargas-Soberanis, Alejandro, Zavaleta-Ramírez, Patricia, Peña Olvera, Francisco de la, Mayer Villa, Pablo, Gutiérrez-Soriano, Joaquín, & Palacios Cruz, Lino. (2011). Manifestaciones clínicas y tratamiento del trastorno bipolar en niños y adolescentes, una actualización basada en la evidencia. Salud mental, 34(5), 409-414. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33252011000500003&lng=es&tlng=es.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.