5 beneficii ale uleiului de dafin și prepararea sa
Verificat și aprobat de fizioterapeutul Abel Verdejo
Ai nevoie de un ulei esențial incredibil pe care să îl poți prepara la tine acasă? Dacă răspunsul tău la această întrebare este „da”, nu ezita să încerci acest sortiment. Îți prezentăm cele mai importante 5 beneficii ale uleiului de dafin!
Uleiul de dafin are proprietăți antiseptice, antibiotice, analgezice și nu numai. În plus, acest produs are o aromă minunată și poate fi utilizat atât în scop cosmetic, cât și ca remediu naturist pentru a trata diverse probleme de sănătate.
În articolul de azi îți arătăm cum se prepară uleiul de dafin. Pe lângă faptul că vei economisi bani, vei avea mereu la îndemână un produs cu utilizări multiple, folosit ca tratament naturist de mii de ani.
Pentru greci și romani, dafinul simboliza victoria (frunzele de dafin purtau și numele de laur). Urmând instrucțiunile de mai jos, vei putea profita de cele mai importante beneficii ale uleiului de dafin.
Dacă încerci să prepari ulei de dafin, este esențial să fii răbdător. Trebuie să lași amestecul la macerat timp de 40 de zile. Nu ezita să încerci următoarea rețetă chiar azi!
5 beneficii uleiului de dafin
În alte articole ți-am arătat modul în care uleiul de dafin susține relaxarea, reduce stresul și calmează mintea și trupul.
Această plantă oferă o aromă incredibilă preparatelor în care este inclusă, inclusiv celor pe bază de carne sau orez și anumite sosuri. Ceea ce poate nu știai este faptul că uleiul de dafin prezintă diverse utilizări terapeutice.
Citește și:
1. Relaxarea mușchilor
Vom începe lista de beneficii ale uleiului de dafin cu relaxarea musculaturii. Acesta are o acțiune vasoconstrictoare, care susține contractarea și relaxarea impulsurilor nervoase. Mai mult, uleiul de dafin poate regla circulația sanguină.
- Datorită acestor beneficii, uleiul de dafin este foarte util pentru a trata durerile de cap sau migrenele.
- Îl poți utiliza pentru a-ți masa mușchii atunci când te dor umerii sau gâtul.
2. Reducerea febrei
Când răcești sau te îmbolnăvești de gripă, inhalează vapori de ulei de dafin sau umezește o pernă electrică cu acest remediu excelent pentru piept.
- Uleiul de dafin combate infecțiile asociate răcelilor.
- Acest produs reglează temperatura corporală și stimulează transpirația atunci când ai febră.
3. Acțiune antibiotică
Cu siguranță te va interesa faptul că uleiul de dafin are proprietăți antibiotice minunate. Datorită lor, acest produs inhibă dezvoltarea mai multor microbi, bacterii și ciuperci.
Poți utiliza ulei de dafin pentru a curăța leziuni, arsuri, bășici și orice alt tip de răni. În plus, uleiul de dafin nu produce niciun efect secundar nedorit. Merită să ai acest remediu mereu la îndemână, în special pentru a trata micile răni la care copiii sunt predispuși.
Te sfătuim să citești și:
4. Beneficii ale uleiului de dafin pentru piele
Câteva foi de dafin te pot ajuta să ai o piele sănătoasă. Uleiul preparat din acestea este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Toți acești nutrienți sunt benefici în ceea ce privește îngrijirea pielii.
Nu putem uita faptul că uleiul de dafin oferă beneficii antiinflamatoare și antimicrobiene. Cu ajutorul acestora, ne putem menține pielea curată și elimina toxinele care o îmbătrânesc și provoacă daune.
5. Stimularea creșterii părului
Uleiul de dafin este un produs ideal pentru podoaba capilară.
- Acesta acționează ca un remediu naturist împotriva mătreții.
- Având abilitatea de a îmbunătăți circulația sanguină, acest produs susține sănătatea scalpului și stimulează creșterea firelor de păr.
- Uleiul de dafin te poate ajuta să alungi păduchii.
Cum să prepari ulei de dafin la tine acasă
Ingrediente
- 1 ½ lingură (15 g) de foi de dafin
- 1 cană (200 g) de ulei de migdale dulci
- Un recipient de sticlă cu o capacitate de cel puțin 200 ml
Mod de preparare
Vei fi surprins de cât de ușor este să prepari ulei de dafin. Ține însă seama că, pe lângă cele enumerate anterior, ai nevoie de un ingredient indispensabil: răbdarea. Trebuie să lași amestecul la macerat pentru 40 de zile.
- Mai întâi, spală bine recipientul de sticlă.
- Apoi, pune foile de dafin în acesta. Asigură-te că sunt curate și nu adăuga nicio altă componentă a plantei.
- După ce ai introdus foile de dafin în recipient, toarnă uleiul de migdale dulci peste acestea.
- La final, sigilează recipientul cu un capac etanș și lasă amestecul la macerat pentru 40 de zile.
Cu puțină răbdare, vei obține un ulei esențial cu adevărat incredibil!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Batool, S., Khera, R., Hanif, M., & Ayub, M. (2020). Bay Leaf. Medicinal Plants of South Asia, 63–74. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780081026595000057
- Caputo, L., Nazzaro, F., Souza, L., Aliberti, L., De Martino, L., Fratianni, F., Coppola, R., & De Feo, V. (2017). Laurus nobilis: Composition of Essential Oil and Its Biological Activities. Molecules, 22(6):930. https://www.mdpi.com/1420-3049/22/6/930
- Chahal, K., Kaur, M., Bhardwaj, U., Singla, N., & Kaur, A. (2017). A review on chemistry and biological activities of Laurus nobilis L. essential oil. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 6(4), 1153-1161. https://www.phytojournal.com/archives/2017.v6.i4.1484/a-review-on-chemistry-and-biological-activities-of-laurus-nobilis-l-essential-oil
- Davronovna, A. (2022). Properties and application of laurel oil in the cosmetic industry. Galaxy International Interdisciplinary Research Journal, 10(10), 595–597. https://internationaljournals.co.in/index.php/giirj/article/view/2666
- Parlow, L., Humme, D., Ghoreschi, F., Oestmann, E., & Worm, M. (2022). Persistent contact dermatitis following use of laurel oil. Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, 20(3), 338-342. https://www.semanticscholar.org/paper/Persistent-contact-dermatitis-following-use-of-oil-Parlow-Humme/fea40146d5b84d84a7c4aca15b83f861a2850270
- Valero, T., Rodríguez, P., Ruiz, E., Ávila, J., & Varela, G. (2018). La alimentación española. Características nutricionales de los principales alimentos de nuestra dieta. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.
- Yarosh, A., Tonkovtseva, V., Grigoriev, P., & Batura, I. (2023). Vliyanie ingalyatsii parami efirnykh masel na arterial’noe davlenie u lits s gipertenziei [Impact of essential oil vapors inhalation on blood pressure in patients with hypertension]. Vopr Kurortol Fizioter Lech Fiz Kult, 100(2), 22-30. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37141519/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.