Logo image
Logo image

Desfundarea urechilor în mod natural

3 minute
Acumularea de ceară poate înfunda urechile și afecta auzul. Descoperă câteva remedii preparate în casă pentru tratarea acestor neplăceri.
Desfundarea urechilor în mod natural
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Din cauza acumulării de ceară în urechi sau a apei în exces (de la o baie în mare sau în piscină), acestea se pot înfunda. În acest articol îți prezentăm câteva remedii naturiste preparate în casă pentru desfundarea urechilor în mod natural și pentru evitarea disconfortului, a pierderii auzului sau a eventualelor infecții.


De ce se înfundă urechile?

Urechile se înfundă, de obicei, din cauza unei infecții formate în partea superioară a sistemului respirator, ca și în cazul sinuzitei sau al răcelilor. Canalul nazal care face legătura cu urechea internă se umple cu mucus și poate înfunda urechea. În acest moment apare nevoia de a apela la desfundarea urechilor în mod natural.

Al doilea motiv este acumularea de ceară și formarea unui dop. Contactul cu apa poate înfunda urechea. Înotătorii suferă de această problemă deoarece apa rămâne în urechea internă. Așa se explică și de ce mulți oameni au urechile înfundate în timpul verii, după o baie în mare sau în piscină.

Some figure

De asemenea, atunci când urci la o altitudine mai mare decât cea cu care ești obișnuit, ți se înfundă urechile. Mulți oameni care călătoresc cu avionul acuză acest simptom, mai ales la decolare. La fel și cei care călătoresc în locuri cu mult deasupra nivelului mării.

Desfundarea urechilor în mod natural în funcție de cauză

Acumularea de ceară

Atunci când simți că urechile tale au acumulat ceară (înainte să se înfunde de tot), poți apela le diverse remedii pentru desfundarea urechilor în mod natural.

Amestecă alcool și oțet în părți egale, lasă capul într-o parte și pune câteva picături în ureche folosind o pipetă. Lasă remediul să acționeze timp de 5 minute. Pune apoi o bucățică de vată în ureche și revino la poziția verticală.

Amestecă câteva picături de apă caldă cu ulei de măsline sau ulei pentru bebeluși. Apleacă urechea și lasă soluția să acționeze timp de 5 minute. Apoi, cu un prosop, îndepărtează fluidul în exces care iese din ureche. Clătește-te cu apă călduță pentru a înmuia ceara și șterge-te ușor. Nu folosi bețișoare de urechi!

Citește și:

Lumânările terapeutice pentru urechi te scapă de cerumen

Some figure

Diferența de presiune

Dacă ți se înfundă urechile din cauza unui zbor cu avionul sau din cauza diferenței de presiune, poți ușura senzația mestecând gumă. Vei scăpa de disconfort dacă înghiți o cantitate mai mare de salivă.

Citește și:

Care sunt cauzele țiuitului în urechi?

O altă variantă pentru desfundarea urechilor în mod natural este căscatul adânc. Aerul poate elibera presiunea. Poți, de asemenea, să te strângi ușor de nas și să ții gura larg deschisă, creând presiune în căile respiratorii. Nu abuza de această metodă pentru a nu-ți sparge timpanul.

Răceala sau sinuzita

Soluția perfectă în acest caz pentru desfundarea urechilor în mod natural este o baie cu aburi. Inhalează vaporii pentru a-ți descongestiona urechile și nasul. Adaugă câteva picături de lavandă sau eucalipt în apa care se evaporă. Apoi, suflă-ți nasul de câteva ori, pentru a elimina mucusul în exces și pentru a ușura respirația.

Un alt remediu este reprezentat de apa oxigenată. Pune câteva picături în ureche, în timp ce stai întins cu urechea în sus.

Some figure

Mediul uscat

Dacă ți se înfundă urechile din cauza unui mediu uscat, poți folosi un umidificator.

Un alt remediu preparat în casă pentru desfundarea urechilor în mod natural (transmis din generație în generație) este folosirea unei sticle cu apă fierbinte. Pentru cei care preferă mijloace mai moderne, există perne electrice. Așază-ți urechea pe sticla cu apă fierbinte. În câteva minute vei simți cum ceara începe să curgă din ureche.

Totuși, dacă urechile tale nu se desfundă și niciunul dintre aceste remedii nu dă rezultate, te sfătuim să te adresezi unui medic. Este important să nu abuzezi de aceste remedii, pentru a nu te confrunta cu efecte adverse. Cel mai bine este să ceri sfatul unui medic specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sharp, J. F., Wilson, J. a, Ross, L., & Barr-Hamilton, R. M. (1990). Ear wax removal: a survey of current practice. BMJ (Clinical Research Ed.). https://doi.org/10.1136/bmj.301.6763.1251
  • Wright, T. (2015). Ear wax. BMJ Clinical Evidence. https://doi.org/10.1136/bmj.h3601
  • Coppin, R., Wicke, D., & Little, P. (2008). Managing earwax in primary care: Efficacy of self-treatment using a bulb syringe. British Journal of General Practice. https://doi.org/10.3399/bjgp08X263811
  • Alberti, P. W. (2011). The Anatomy and Physiology of the Ear and Hearing. Occupational Exposure to Noise: Evaluation, Prevention and Control.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.