Logo image
Logo image

10 alimente recomandate pacienților cu astm

2 minute
Pacienții cu astm ar trebui să includă diverse alimente benefice în dieta lor zilnică. În articolul de azi îți prezentăm câteva opțiuni delicioase!
10 alimente recomandate pacienților cu astm
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Știai că există anumite alimente pe care pacienții cu astm ar trebui neapărat să le consume? Această boală cronică are la bază diverși factori care, printre altele, provoacă dificultăți mari de respirație.

Deși nu poate fi vindecat, astmul poate fi ținut sub control cu ajutorul medicamentelor. Dar îi poți ameliora simptomele și prin consumul anumitor alimente. Citește în continuare care sunt cele 10 opțiuni delicioase!

Cele mai bune alimente pentru pacienții cu astm

1. Avocado

Fructul de avocado este o opțiune excelentă pentru bolnavii de astm, mai ales când această afecțiune este asociată cu alergia la fructe oleaginoase.

Acest aliment conține glutation, un element care protejează celulele de radicalii liberi. Totodată, avocado oferă proprietăți detoxifiante.

2. Broccoli

Some figure

Studiile recente au arătat că un consum frecvent de broccoli ajută persoanele astmatice să-și mărească calitatra vieții. Mai mult, s-a dovedit că ajută broccoli la prevenirea inflamațiilor la nivelul aparatului respirator și la eliminarea radicalilor liberi.

Citește și:

7 antihistaminice naturale contra alergiilor

3. Merele

Merele sunt un alt aliment natural cu efecte benfice pentru astmatici. Specialiștii spun că acest lucru se datorează conținutului ridicat de bioflavonoide. Acestea, mai ales quercitina, sunt antihistaminice naturale care combat inflamațiile de la nivelul aparatului respirator.

4. Bananele

Some figure

Bananele te ajută să respiri mai bine, motiv pentru care sunt foarte recomandate pentru bolnavii de astm. Eleconțin piridoxal, cunoscut mai ales sub numele de vitamina B6. Printre altele, această substanță poate relaxa mușchiul neted bronșic.

5. Ghimbirul

Astmaticilor le este recomandat și consumul de ghimbir. Specialiștii spun că această rădăcină prezintă componente active care induc bronhodilatarea prin modularea calciului intracelular.

6. Spanacul

Some figure

Spanacul este un aliment foarte sănătos. Acesta conține numeroase vitamine și substanțe hrănitoare esențiale pentru buna funcționare a organismului, inclusiv mangeziu. Conform anumitor studii, magneziul îmbunătățește funcționarea plămânilor.

7. Rozmarinul

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, rozmarinul este recomandat bolnavilor de astm. Acesta poate ameliora simptome ca respirația șuierătoare, tusea sau durerile în piept.

8. Semințele de floarea soarelui

Semințele de floarea soarelui conțin diverse substanțe nutritive. Printre acestea se numără și vitamina E, potasiul și magneziul. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că unele persoane sunt alergice la acest aliment.

9. Menta

Some figure

Menta are diverse proprietăți care desfundă căile respiratorii, fiind de mare ajutor pentru cei ce suferă de astm. De fapt, această plantă este folosită în compoziția multor medicamente care tratează bolile respiratorii.

Nu uita să citești:

5 remedii cu eucalipt pentru problemele respiratorii

Reține însă că unele persoane pot fi alergice la acest ingredient.

10. Sursele de vitamina C

Bolnavilor de astm le este recomandat consumul de alimente bogate în vitamina C. După cum poate știi, această vitamină are un efect antiseptic, fiind utilă împotriva infecțiilor pulmonare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tresguerres, J.Villanua, M.López-Calderon, A. (2009). Sistema Respiratorio. In Anatomia y fisiologia del cuerpo humano. https://doi.org/10.1016/S0006-3495(00)76404-6
  • Rojas, E. Á., & De La Oliva, P. (2010). Insuficiencia respiratoria aguda en el niño. Revista Espanola de Pediatria.
  • Del, P. (2004). Patología del sistema respiratorio. Pathology.
  • CALVO FERNANDEZ, L. (1949). Asma infantil. Acta Pediátrica Española. https://doi.org/10.1016/S1245-1789(16)77913-3

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.