Logo image
Logo image

5 sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei

4 minute
Mintea umană este foarte curioasă și adoră provocările. Fiecare dintre noi are datoria de a o aproviziona cu ingredientele de care are nevoie pentru a fi mai eficientă și a evita problemele.
5 sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei
Ultima actualizare: 12 octombrie, 2018

Tehnologia modernă este foarte utilă, dar aceasta îndeamnă creierul să fie mai leneș. În fond, nu mai trebuie să ne străduim să reținem nimic. Pentru a evita problemele, descoperă câteva sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei!

Când vrem să aflăm ceva, este suficient să folosim internetul. Dacă luăm în considerare și excesul de informații oferit de mass media și numeroasele noastre obligații zilnice, nu este deloc surprinzător că întâmpinăm probleme de memorie.

În articolul de azi îți propunem 5 sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei. Află cum poți să-ți stimulezi creierul cu ajutorul exercițiilor și al unor obiceiuri sănătoase inedite.

Procesul de îmbunătățire a memoriei

Deși creierul poate „uita” foarte ușor, abilitatea acestuia de a recupera informațiile pierdute într-un timp scurt este remarcabilă. Cu alte cuvinte, există anumite tehnici și sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei care pot mări capacitatea mentală.

Fiecare dintre noi are abilitatea de a memora diverse informații. Problema este faptul că mintea noastră s-a obișnuit să depună mai puțin efort.

Neatenția, lectura superficială, gândurile „rătăcitoare”, lipsa de reflecție—toți acești factori reprezintă inamici ai memoriei.

Un aspect care merită reținut este faptul că, atunci când încercăm să ne amintim ceva, crește nivelul de stres. Așadar, găsirea cuvântului, a informației sau a datei pe care o căutăm în adâncurile minții noastre devine o sarcină dificilă.

Trebuie să recunoaștem că deseori nu lăsăm creierul să gândească, să judece și să-și amintească pe cont propriu. Totodată, nu îi oferim acestuia suficientă odihnă sau timpul de care are nevoie pentru a procesa informațiile importante.

Câteva sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei

Afișele luminoase, reclamele TV, rețelele de socializare, căutările pe internet… toate acestea reduc puterea creierului. Pentru a menține acest organ în stare optimă, nu ezita să încerci următoarele sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei:

1. Reconstituirea faptelor

Some figure

Cu siguranță ți s-a întâmplat de mai multe ori să uiți unde ai pus cheile. În asemenea momente, pierzi ore în șir făcând deranj în toată casă, fără a obține niciun rezultat.

O modalitate ideală de a ști mereu unde sunt cheile este să stabilești un loc special pentru a le depozita. Însă dacă în momentul de față nu reușești să le găsești, poți apela la tehnica de reconstituire a faptelor.

Aceasta presupune să petreci câteva minute amintindu-ți ce ai făcut atunci când ai ajuns acasă (ce țineai în mână, unde ai pus alte obiecte, ce făceai ultima dată când ai văzut cheile, etc.). Făcând acest lucru, în mod subit îți vei aminti care este locul în care ai pus cheile.

2. Folosirea regulilor mnemonice

La școală dascălii te-au învățat cum să reții formule, informații sau date cu ajutorul așa-ziselor dispozitive mnemonice. Ele ne permit să asociem informațiile cu expresii scurte sau șiruri de cuvinte. Astfel, numeroase informații pot fi comprimate și accesate cu ușurință.

Principalul rol al regulilor mnemonice este să ne permită să reținem diverse informații fără a le repeta asemenea papagalilor. În plus, ceea ce memorăm cu ajutorul lor nu va fi uitat ușor, nici măcar odată cu trecerea anilor.

Una dintre cele mai cunoscute reguli mnemonice este expresia „Miercuri, vineri—post. Marți, joi, sâmbătă—unii nebuni postesc”. Prima literă a fiecărui cuvânt în parte evocă o planetă a sistemului nostru solar: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun și Pluto.

Desigur, poți folosi regulile mnemonice oricum dorești. Nu duci lipsa de cuvinte și expresii. Inițialele membrilor familiei tale, aniversările și personajele pe care le adorai atunci când erai copil sunt foarte utile în acest scop.

3. Citirea cu voce tare

Deseori, când încercăm să explicăm ceva unei alte persoane, conceptele în cauză sunt aprofundate mai ușor. Exprimând ideile respective în cuvinte, pe lângă faptul că înțelegem mai bine ceea ce am învățat, creierul ascultă informațiile și ne ajută să le reținem.

Din acest motiv, este important să citim cu voce tare când învățăm sau vrem să memorăm o anumită informație. Mai mult, nu strică să citim cărți și ziare, ca în „vremurile vechi”. Ecranele inhibă înțelegerea și lumina pe care o emit provoacă dureri de cap.

4. Odihna și relaxarea

Acest truc pentru îmbunătățirea memoriei are la bază ideea că mintea consolidează conceptele învățate atunci când nu se concentrează asupra altor lucruri.

Dacă după o dimineață petrecută studiind mergi la cinema, vizionezi știrile sau navighezi pe Facebook, cel mai probabil mai târziu nu îți vei putea aminti ceea ce ai învățat.

Așadar, te sfătuim ca, după ce îți „bombardezi” mintea cu informații, să tragi un pui de somn (dacă nu vrei să uiți informațiile respective, desigur). O altă variantă este să ieși la o plimbare în parc, să te antrenezi, să faci un duș cald sau să asculți muzică clasică. Toate aceste măsuri îți ajută mintea să se concentreze asupra informațiilor noi pe care trebuie să le proceseze.

5. Schimbarea rutinei, pe lista de sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei

Some figure

Creierul are o nevoie permanentă de obiceiuri și aventuri noi. În schimb, monotonia îl face leneș și agitat. Dacă vrei să reții ceva anume și să ai o memorie minunată, schimbă-ți o parte din sarcinile zilnice sau cel puțin modifică ordinea în care le execuți.

Aceste schimbări sporesc capacitatea mintală, deoarece mintea trebuie să se concentreze asupra a ceva necunoscut, cu care nu este obișnuită.

Creierul uman este foarte curios și adoră provocările. Depinde de noi să îl aprovizionăm cu ingredientele de care are nevoie pentru a fi mai eficient și a nu deveni „uituc”.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.