12 simptome ale deficitului de vitamina D
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Principalele simptome ale deficitului de vitamina D sunt adesea atribuite altor afecțiuni. Alături de alte vitamine și minerale, acest nutrient solubil în grăsime ajută la funcționarea sistemelor vitale din organism.
Vitamina D se obține în mod natural prin expunerea pielii la razele solare, însă se găsește și în anumite alimente și suplimente. Acest nutrient este esențial pentru absorbția calciului și a fosforului, două minerale care îți mențin oasele și dantura puternice.
Printre altele, vitamina D este esențială pentru mușchi, creier, inimă și alte organe a căror funcționare optimă asigură o calitate superioară a vieții.
Problema este că nu toate persoanele asimilează o cantitate suficientă de vitamina D. Această carență poate provoca anumite simptome și probleme de sănătate care se agravează dacă nu combați problema la timp. Prin urmare, este important să cunoști principalele simptome ale deficitului de vitamina D și să iei măsuri pentru a îmbunătăți absorbția acestui nutrient.
Iată despre ce este vorba!
Principalele simptome ale deficitului de vitamina D
1. Slăbiciune în mușchi și oase
Musculatura și oasele devin fragile atunci când nivelul de vitamina D se reduce considerabil. Motivul îl reprezintă faptul că se produce un dezechilibru al nivelului de magneziu, un mineral care menține rezistența sistemului muscular și osos.
2. Depresie
Deficitul de vitamina D este asociat cu simptome precum irascibilitatea, depresia și schimbările bruște de dispoziție. Acest nutrient participă în secreția hormonilor care asigură o stare de bine, drept pentru care lipsa sa îți poate afecta sănătatea psihică.
3. Inflamații și durere
La fel ca mulți alți nutrienți esențiali, vitamina D ține sub control procesele inflamatoare din organism, ajutând la prevenirea sensibilității la durere și a afecțiunilor articulare. Un nivel scăzut al acestui nutrient te predispune la problemele menționate și îngreunează ameliorarea durerilor cronice.
4. Probleme cu dantura
Așa cum am menționat deja, deficitul de vitamina D împiedică absorbția și folosirea calciului la întărirea danturii, mărind riscul de infecții, carii și căderea dinților. Aceste probleme provoacă inflamații, roșeață, iritații și sângerări gingivale.
5. Hipertensiune arterială
Atunci când valoarea tensiunii arteriale se mărește, trebuie să iei în considerare toate carențele nutriționale asociate acestei probleme. Chiar dacă hipertensiunea poate avea numeroase cauze, deficitul de vitamina D poate crea mai multe complicații.
6. Oboseală
Proasta absorbție a vitaminei D îți afectează randamentul fizic și mintal, provocând o senzație de oboseală accentuată.
De multe ori, persoanele care suferă de lipsa vitaminei D au o stare de somnolență și se simt incapabile de a-și îndeplini sarcinile zilnice.
7. Creștere în greutate
Întrucât acest nutrient este solubil în grăsime, persoanele supraponderale sau obeze au nevoie de o doză mai mare de vitamina D.
Totodată, un nivel redus de vitamina D poate afecta metabolismul, ceea ce te împiedică să menții o greutate normală și sănătoasă.
8. Astm
Deficitul de vitamina D împiedică buna funcționare a plămânilor, drept pentru care acesta reprezintă un impediment în tratarea astmului. O doză corespunzătoare a acestui nutrient blochează proteinele care provoacă inflamații la nivelul țesuturilor pulmonare, ajutând la combaterea astmului.
9. Colesterol mărit
Printre numeroasele funcții ale acestei vitamine se numără și eliminarea colesterolului rău (LDL) din sânge. Astfel, unul dintre posibilele simptome ale deficitului de vitamina D este colesterolul mărit.
10. Răceală și gripă
Un nivel scăzut de vitamina D afectează producția de anticorpi a sistemului imunitar, fapt care te predispune la răceală și gripă. Totodată, căile și țesuturile respiratorii se irită mai ușor.
11. Probleme intestinale
Dificultățile legate de absorbția grăsimilor pot fi simptome ale deficitului de vitamina D. La rândul lor, acestea pot provoca anumite probleme intestinale. Prin urmare, este important să îți îmbunătățești absorbția acestei vitamine dacă suferi de:
- Sensibilitate la gluten (chiar dacă suferi sau nu de celiachie)
- Boala Crohn
- Sindromul de colon iritabil
12. Transpirație excesivă
Dacă organismul nu absoarbe o doză suficientă de vitamina D, se pot produce anumite dereglări hormonale care provoacă simptome precum transpirația excesivă. Multe persoane care au o carență de vitamina D se pot confrunta cu această problemă, mai ales în timpul nopții.
Ai observat că ai și tu aceste simptome ale deficitului de vitamina D? Dacă bănuiești că suferi de această carență nutrițională, încearcă să mărești consumul de alimente care conțin această vitamină și să te expui mai mult la soare.
Totodată, nu uita că trebuie să te protejezi întotdeauna atunci când stai la soare, deoarece razele solare pot avea și efecte negative.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lee JS., Kim JW., Prevalence of vitamin D deficiency in postmenopausal high and low energy fracture patient. Arch Osteoporos, 2018. 13 (1): 109.
- Umar M., Sastry KS., Ali FA., Al Khulaifi M., et al., Vitamin D and the pathophysiology of inflammatory skin diseases. Skin Pharmacol Physiol, 2018. 31 (2): 74-86.
- Zdrenghea MT., Makrinioti H., Bagacean C., Bush A., et al. Vitamin D modulation of innate immune response to respiratory viral infections. Rev Med Virol, 2017.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.