3 diferențe între bananele plantain și cele obișnuite
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Bananele obișnuite și cele plantain provin din țări cu un climat tropical, călduros. Acestea sunt considerate alimente de bază în dieta zilnică și oferă multe beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, există anumite diferențe între bananele plantain și cele obișnuite la nivel nutrițional.
Bananele obișnuite și cele plantain au un aspect asemănător și provin din aceeași familie: Musaceae. Acestea sunt gătite și consumate în diverse moduri: prăjite, fierte, la cuptor sau la grătar sau în stare crudă.
Între cele două soiuri se remarcă mici deosebiri de gust și textură. Totodată, există diferențe între bananele plantain și cele obișnuite și la nivel nutrițional, pe care ți le prezentăm în rândurile care urmează. Citește mai departe!
Bananele plantain
Așa cum am menționat deja, bananele plantain fac parte din familia Musaceae, mai exact Musa paradisiaca. Prin urmare, acestea se găsesc în țări tropicale, apropiate de coastă, unde este prezent un climat fierbinte, cum ar fi Mexic, Ecuador, Brazilia și Costa Rica.
Bananele plantain se caracterizează prin forma lunguiață și coaja de culoare verde, care se îngălbenește atunci când fructul se coace și se înnegrește când începe să se treacă.
O porție de 100 g de banane plantain prezintă următoarele valori nutriționale:
- Valoare energetică: 96,4 kcal
- Fibre: 2,5%
- Calciu: 7,8 mg
- Magneziu: 38,5 mg
- Fier: 0,3 mg
- Cupru: 0,1 mg
- Zinc: 0,2 mg
- Mangan: 0,1 mg
- Vitamina C: 17.5 mg
- Proteine: 1,7%
- Potasiu: 490 mg
- Fosfor: 59.1 mg
- Glucide: 22,5 %
Coapte, bananele plantain sunt foarte suculente, însă sunt și bogate în amidon, un compus care conține carbon, oxigen și hidrogen. Conținutul de amidon te împiedică să consumi bananele plantain în stare crudă, deoarece sunt astringente, greu de mestecat și uscate.
- În general, când sunt verzi, bananele plantain pot fi prăjite în ulei fierbinte, opărite sau fierte.
- Dacă sunt coapte sau galbene, le poți găti la cuptor sau pe grătar.
Bananele obișnuite
Bananele aparțin, la rândul lor, familiei Musaceae, însă fac parte din specia Musa acuminata. Acestea sunt cultivate mai ușor în țări precum Uganda, Ecuador, Filipine și Brazilia.
Bananele au o formă cilindrică și o textură moale și fină. Acestea sunt albe pe interior și au coaja verde, care se îngălbenește când fructul se coace.
O porție de 100 g de banane obișnuite are următoarele valori nutriționale:
- Valoare energetică: 110,15 kcal
- Fibre: 2,3 %
- Calciu: 12,5 mg
- Magneziu: 41,5 mg
- Fier: 0,9 mg
- Cupru: 0,3 mg
- Zinc: 0,2 mg
- Mangan: 0,1 mg
- Vitamina C: 18.5 mg
- Proteine: 0,3 mg
- Potasiu: 434 mg
- Fosfor: 59.1 mg
- Glucide: 26,2 %
Spre deosebire de sortimentul plantain, bananele obișnuite nu conțin amidon, astfel încât pot fi consumate în stare crudă. Acestea sunt cunoscute în întreaga lume pentru gustul dulce și textura păstoasă. Astfel, bananele sunt gustarea ideală în orice moment al zilei.
Diferențe între bananele plantain și cele obișnuite
În ciuda faptului că împart mai mult sau mai puțin aceleași caracteristici, există diferențe între bananele plantain și cele obișnuite care se pot observa cu precădere în ceea ce privește următoarele aspecte:
1. Microminerale
Bananele plantain conțin o cantitate mai mică de microminerale, cum ar fi:
- Fier
- Cupru
- Zinc
- Mangan
- Sodiu
În schimb, bananele plantain sunt mai bogate în potasiu, întrucât o porție de 100 g conține 63.3 mg din acest mineral. Totodată, aceste fructe au un conținut mai mare de sodiu, cu 2 g mai mult decât bananele obișnuite, la o porție de 100 g.
2. Calorii
Bananele plantain au mai multe calorii, 90 kcal la 100 g. Astfel, bananele obișnuite sunt o opțiune mai bună când vine vorba de adoptarea unei diete sănătoase, sărace în calorii.
3. Proteine
Chiar dacă bananele obișnuite au mai puține calorii, bananele plantain au un conținut de proteine, vitamina A și fier de patru ori mai ridicat. Prin urmare, aceste fructe oferă mai multe beneficii organismului.
Bananele obișnuite sunt o opțiune mai bună când vine vorba de slăbit, însă cele plantain au mai multe proprietăți benefice și oferă un aport mai ridicat de vitamine și minerale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gobierno de Canarias. (2011). Boletín Oficial de Canarias núm. 25. Consejería de Agricultura,
Ganadería, Pesca y Medio Ambiente. Recuperado de: http://www.gobiernodecanarias.org/boc/2011/025/005.html - Fernández, E., López, B., Santurino, C., & Gómez, Candela, C. (2021). Composición nutricional y declaraciones nutricionales del plátano de Canarias. Nutrición Hospitalaria. 38 (6): 1248-1256. Recuperado de: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000700020
- Ferrer, A., Marques, I.,& Vercet, A. (2016). Informe sobre las características diferenciales entre el plátano de Canarias y la banana de distintas procedencias. Facultad de Ciencias de la Salud y el Deporte. Universidad de Zaragoza. Recuperado de: https://silo.tips/download/caracteristicas-diferenciales-entre-el-platano-de-canarias-y-la-banana-1
- Fundación Española de la Nutrición (FEN). Frutas: Plátano. Página 295. Recuperado el 11 de abril del 2023 en: https://www.fen.org.es/storage/app/media/flipbook/mercado-alimentos-fen/008/index.html#p=53
- Harvard School of Public Health. The nutrition source: Bananas. Recuperado el 11 de abril del 2023 en: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/bananas/
- Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. I.G.P. Plátano de Canarias. Recuperado de: https://www.mapa.gob.es/es/alimentacion/temas/calidad-diferenciada/dop-igp/frutas/IGP_Platano_Canarias.aspx
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.