4 alimente care îți modifică aspectul feței
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Chiar dacă pare greu de crezut, există alimente care îți modifică aspectul feței. Astăzi îți prezentăm patru din ele și îți explicăm modul în care consumul lor excesiv se citește pe fața ta.
Alimente care îți modifică aspectul feței
1. Vinul
Una dintre caracteristicile persoanelor care beau mult vin este apariția ridurilor vizibile și a petelor la nivelul punții nazale. În plus, acestea se confruntă cu riduri fine sub ochi și pleoape umflate. De parcă nu ar fi de ajuns, pielea se deshidratează și se înroșește, iar porii se măresc.
Efectele de mai sus sunt explicate prin faptul că vinul conține o cantitate mare de zahăr, dar și pesticide și sulfiți. Tocmai de aceea băuturile alcoolice provoacă deshidratare.
Organismul pierde apă, iar ficatul lucrează mai mult decât de obicei, ceea ce înseamnă că a doua zi vei avea probleme cu stomacul. Toate aceste nereguli fac ca pielea să pară ridată, lăsată și plină de pete roșiatice.
În plus, consumat în exces pe termen lung, alcoolul modifică flora intestinală, provocând numeroase boli.
Pentru a combate problemele de mai sus, este necesar să eviți complet băuturile alcoolice pentru cel puțin 3 săptămâni. Pielea are astfel timp să se refacă.
2. Laptele
Pe lista de alimente care modifică aspectul feței este inclus și laptele, atunci când este consumat în exces. În acest caz, persoanele în cauză se confruntă cu pungi sub ochi și pleoape umflate. În plus, pot apărea puncte negre și pete în anumite zone, cum ar fi bărbia.
Totodată, laptele poate modifica nuanța tenului, chiar dacă nu suferi de intoleranță la lactoză. Motivul îl reprezintă faptul că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, pierdem o mare parte dintre enzimele care ajută la digerarea corespunzătoare a lactozei.
Deși nu provoacă o alergie propriu zisă, laptele produce anumite modificări în organism și la nivelul chipului. Dacă ai observat că ai fața umflată și foarte palidă, încearcă să eviți produsele lactate pentru câteva săptămâni. Poți observa astfel dacă fața ta își revine la normal și simptomele dispar. În acest caz, ai siguranța că problemele sunt cauzate de consumul de lactate.
3. Zahărul
Există și un aspect al feței tipic celor care mănâncă zahăr în exces. Vorbim despre riduri adânci în partea de sus a feței, pungi sub ochi, ten palid și fragil și acnee.
Pe lângă faptul că trebuie consumat cu moderație deoarece îngrașă, zahărul este un ingredient care afectează pielea. Acest aliment stimulează glicația, adică procesul prin care moleculele de glucoză aderă la colagen, distrugându-l și reducându-i elasticitatea. Aceste efecte grăbesc îmbătrânirea pielii, contribuie la formarea ridurilor și modifică pigmentația pielii.
Dacă vrei să ai un ten perfect, una dintre cele mai bune măsuri pe care le poți lua este reducerea consumului de zahăr și înlocuirea lui cu alternative mai sănătoase.
4. Glutenul
Consumul excesiv de produse care conțin gluten nu este dăunător numai persoanelor care suferă de celiachie. Acestea sunt pe lista de alimente care îți modifică aspectul feței.
Pe chipul persoanelor care consumă gluten în exces se observă puncte negre pe frunte, obraji și bărbie, pomeți înroșiți și inflamație. Cu alte cuvinte, glutenul le schimbă înfățișarea.
Dacă ai observat și tu semnele de mai sus, este posibil ca acestea să indice faptul că organismul tău nu poate digera glutenul. Această proteină se găsește în alimente pe bază de:
- Grâu
- Secară
- Ovăz
- Orz
În plus, glutenul este prezent în:
- Bere
- Whisky
- Vodcă
Dacă bănuiești că ai intoleranță la gluten, poți testa ipoteza într-un mod foarte simplu: încearcă să elimini din alimentație produsele care conțin acest ingredient timp de 2 – 3 săptămâni. Observă dacă sunt prezente anumite schimbări și la nivelul pielii.
Dacă după două săptămâni, simptomele nu au dispărut, este posibil să suferi de o intoleranță alimentară, însă nu la gluten.
Oricum ar fi, pentru a menține o greutate sănătoasă, este indicat să renunți la carbohidrații simpli, cum ar fi produsele pe bază de făină albă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- MedlinePlus. Alcohol. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/alcohol.html. Accessed 11/11, 2018.
- MedlinePlus. Dermatitis herpetiforme. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001480.htm. Accessed 11/11, 2018.
- MedlinePlus. Edulcorantes y azúcares. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002444.htm. Accessed 11/11, 2018.
- Saber Vivir. Cómo saber si debes eliminar (o no) el gluten de tu dieta. 2018. Available at: https://www.sabervivirtv.com/nutricion/eliminar-gluten-dieta_445. Accessed 11/11, 2018.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.