4 ceaiuri care scad nivelul glicemiei
Scris și verificat de doctorul Karla Henríquez
Ceaiurile sunt cea mai simplă modalitate de a valorifica proprietățile medicinale ale plantelor. În general, acestea sunt preparate folosind pliculețe ambalate disponibile în diverse magazine. Însă pentru rețetele de ceaiuri care scad nivelul glicemiei prezentate mai jos, este necesar să folosești plantele ca atare, proaspete sau uscate. Acestea se găsesc în supermarketuri sau plafare.
Cum se prepară minunatele ceaiuri care scad nivelul glicemiei?
Prepararea acestor ceaiuri care scad nivelul glicemiei presupune un procedeu foarte simplu. Ai nevoie de:
Ingrediente
- 1 cană de apă purificată fierbinte
- 1 lingură de frunze, flori sau rădăcină a plantei uscate sau 2 linguri de plantă proaspătă
Ustensile
- Un ceainic sau o cratiță obișnuită
- O cană
Instrucțiuni
- Pune planta și apa fierbinte în ceainic.
- Lasă planta la infuzat timp de 7 minute.
- După încheierea acestui interval, toarnă lichidul în cană.
Există și o etapă opțională și anume îndulcirea ceaiului cu miere de albine după gust. Însă, întrucât în acest articol vorbim despre ceaiuri care scad nivelul glicemiei, vom omite acest pas. În rest, rețeta de mai sus este valabilă pentru orice tip de ceai.
De ce este necesar să îți reduci nivelul glicemiei?
Excesul de glucoză în sânge este dăunător pentru sănătate. Este adevărat că avem nevoie de energie pentru a ne îndeplini sarcinile zilnice. Însă depășirea limitelor normale ne poate predispune la prediabet. Dacă nu este ținut sub control, acesta din urmă poate duce la dezvoltarea diabetului.
Trebuie menționat faptul că se poate întâmpla ca pacienții care suferă de prediabet să nu prezinte niciun simptom.
Totodată, persoanele bolnave de diabet trebuie să acorde o atenție deosebită alimentației. În plus, acestea trebuie să își monitorizeze constant nivelul glicemiei.
Îți recomandăm să discuți cu un medic specialist înainte de a adăuga în dietă cele patru ceaiuri care scad nivelul glicemiei despre care îți vorbim în acest articol.
1. Schinduf
Schinduful sau fânul grecesc este o plantă ierboasă originară din Europa și sudul Asiei. Acesta este folosit în bucătăria orientală ca mirodenie.
Schinduful are numeroase utilizări medicinale, ajutând la tratarea mai multor afecțiuni, printre care:
- Gastrită
- Colesterol mărit
- Inflamații în gât
- Afecțiuni hepatice
Datorită conținutului său de cumarină, niacină și trogonelline, schinduful este folosit ca substitut al medicamentelor orale pentru reducerea glicemiei în cazul bolnavilor de diabet care nu sunt dependenți de insulină.
Există multe studii care arată că schinduful îmbunătățește funcțiile periferice ale insulinei. În plus, această plantă reduce nivelul glucidelor absorbite în organism.
Mod de consum
- Bea o cană de ceai de schinduf pe zi, timp de o lună.
- Fă o pauză de o săptămână, apoi repetă tratamentul.
2. Ginseng
Ginsengul denumește mai multe specii de plante din clasa Panax. Acesta crește în sălbăticie în regiunile muntoase din Nepal către Manciuria și din vestul Siberiei către Coreea. Însă, fiind o plantă atât de căutată, este cultivată și în alte țări.
Abilitatea ginsengului de a scădea glicemia se datorează conținutului său de ginsenoside, care joacă un rol important în acest proces.
Mod de consum
- Bea o cană de ceai de ginseng în fiecare zi, timp de trei luni.
- Fă o pauză de o lună.
- După o evaluare medicală, poți reîncepe tratamentul. Nu este recomandat ca acesta să dureze mai mult de 9 luni.
3. Mușețel
Mușețelul este o plantă anuală cunoscută pentru proprietățile sale antispasmodice și digestive. În plus, efectele sale ajută la tratarea mai multor probleme, precum:
- Insomnia
- Durerile reumatice
- Hemoroizii
Pe lângă reglarea glicemiei, ceaiul de mușețel mărește depozitul de glicogen din ficat. În plus, acest remediu protejează pancreasul de stresul oxidativ cauzat de excesul de glucoză.
Mod de consum
- Bea trei căni de ceai de flori de mușețel în fiecare zi, după mese.
4. Ceai verde
Ceaiul verde este printre cele mai bune ceaiuri care scad nivelul glicemiei. Provenit din planta Camellia sinensis, originară din China, ceaiul verde a devenit extrem de popular pe întreaga planetă. Acesta conține beta-caroten și vitaminele C și E, care îi oferă proprietăți antioxidante.
Eficiența ceaiului verde în reducerea nivelului de zahăr din sânge se datorează conținutului de polizaharide din frunzele sale. Acestea acționează la fel ca insulina.
Mod de consum
- Bea 3 – 5 căni de ceai verde pe zi timp de două luni.
- Nu consuma acest ceai pe stomacul gol.
- După încheierea intervalalului menționat, este necesară o evaluare medicală înainte de continuarea tratamentului.
Sursa imaginii reprezentative: © wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Foldes, E. (1947). Diabetes and hypertension. The American Journal of Medicine. https://doi.org/10.1080/13854040802368684
- Diabetes.co.uk. (2017). Blood Sugar Level Ranges. https://doi.org/10.1016/j.bbadis.2016.09.015
- Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518
- Tsuneki, Hiroshi & Ishizuka, Mitsuyo & Terasawa, Miki & wu, Jinbin & Sasaoka, Toshiyasu & Kimura, Ikuko. (2004). Effect of Green tea on blood glucose levels and serum proteomic patterns in diabetic (db/db) mice and on glucose metabolism in healthy humans. BMC pharmacology. 4. 18. 10.1186/1471-2210-4-18.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.