4 moduri de a combate ruminația
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Ruminația ne face viața să pară mai sumbră. Când suntem afectați de această problemă, anumite gânduri obsesive ne atacă repetat mintea. Din acest motiv, este important să găsim noi moduri de a combate ruminația.
Ceea ce s-ar fi putut întâmpla, ceea ce n-a funcționat, ceea ce nu a avut loc—toți acești factori ne chinuie. Ei survin pentru că am analizat atent o experiență prin care am trecut, fără însă a găsi vreo soluție.
Dar este foarte ușor să eviți aceste gânduri, atât timp cât știi cum să le combați. Deși nu ți se pare ușor să schimbi tiparele de gândire negativă, în articolul de azi îți prezentăm 4 moduri de a combate ruminația. Chiar dacă nu funcționează toate pentru tine, suntem siguri că măcar unul dintre ele va da randament.
Ești pregătit să le încerci?
1. Gestionarea timpului, unul dintre cele mai bune moduri de a combate ruminația
Ce vrem să spunem prin „timp suficient”? Când ceva anume te obsedează, cel mai rău lucru pe care îl poți face este să nu stabilești limite stricte sau să nu îți rezervi un interval de timp limitat pentru gândire.
Rezervând câteva ore seara sau noaptea pentru a te concentra asupra aspectelor care te deranjează, vei împiedica gândurile respective să revină în continuu.
În aceste momente, forțează-te să te gândești la ideea deranjantă în mod repetat. Astfel, vei ajunge la concluzia că este inutil să îți faci griji din cauza sa. Acest pas este foarte important.
Nu este ușor și va trebui să exersezi mult. Însă acest truc este foarte util pentru a preveni ruminația. Cu ajutorul lui, vei împiedica gândurile obsesive să revină când te aștepți mai puțin (de pildă, în timpul unei conferințe importante sau al unei ședințe la locul de muncă).
2. Merită să practici mindfulness?
Meditația mindfulness te poate ajuta să rezolvi multe probleme care survin în viața de zi cu zi. Adoptând-o, poți profita de niște beneficii foarte importante.
Mindfulness te va ajuta să te concentrezi asupra momentului actual. De ce este bine să faci asta? Pentru că acesta este unul dintre cele mai eficiente moduri de a combate ruminația.
Cu puțin antrenament, vei deveni mai conștient de prezent. Astfel, vei acorda mai puțină importanță acelor gânduri legate de trecut sau viitor care, de fapt, nu îți sunt de niciun folos.
Dacă reușești să ai o legătură mai strânsă cu momentul actual, vei fi mult mai fericit. Ca să profiți de acest beneficiu, mindfulness este exact ceea ce cauți.
3. Găsește un refugiu în hobbyurile tale
Când ruminația nu te lasă să respiri, gândurile nocive îți înfundă mintea timp de zile sau chiar săptămâni întregi. Evident, efectele acestora asupra ta nu te vor încânta. Există riscul real să devii apatic, să te închizi în casă și, în cele din urmă, să nu te mai poți bucura de viață.
Așadar, este important să te forțezi să faci ceea ce îți place și găsești un refugiu în hobbyurile tale. Făcând ceva ce te pasionează, vei uita de gândurile distructive care îți fac atât de mult rău.
4. Descoperă locuri noi
Deseori auzim acest sfat. Dacă ne simțim stresați din cauza serviciului, ni se spune să ieșim în aer liber. Dacă vrem să ne „deconectăm” de lume, ce poate fi mai benefic decât o plimbare în natură?
Când ruminația ne aduce amărăciune în viață, trebuie să evităm să stăm acasă. În caz contrar, riscăm să pierdem complet controlul asupra situației. Mișcarea ne poate ajuta să scăpăm de gândurile obsesive. Pur și simplu mergi într-un loc neaglomerat și relaxează-te.
Plimbă-te într-un spațiu verde, deoarece natura are un efect curativ asupra corpului și a minții. Aici vei descoperi liniște, mintea ta se va calma și gândurile obsesive te vor lăsa în pace.
Nu ești singur
Ți s-a întâmplat vreodată să fii afectat de ruminație? Fiecare dintre noi am întâmpinat, la un moment dat, anumite blocaje care ne-au împiedicat să uităm o situație din trecut sau să trăim în prezent fără a fi copleșiți de griji cu privire la viitor.
Gândurile obsesive constituie o problemă răspândită, dar este suficient ca unul singur să persiste prea mult timp pentru ca efectele negative să devină semnificative. Câteodată ruminația se poate chiar transforma în celebra depresie.
După cum bine vezi, cele 4 moduri de a combate ruminația prezentate în acest articol nu trebuie trecute cu vederea. Nu te atașa de gândurile tale negative. Deseori acestea ne transformă grijile de zi cu zi în simptome fizice.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.