Logo image
Logo image

5 ceaiuri care tratează tusea în mod eficient

3 minute
Menta dizolvă flegma, lămâia este un antibiotic eficient, iar cimbrul are un efect antimicrobian puternic. Află ce alte plante pot fi folosite pentru tratarea tusei!
5 ceaiuri care tratează tusea în mod eficient
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Din păcate, poluarea atmosferică are multe efecte negative asupra sănătății. Unul dintre acestea este tusea supărătoare, însoțită de flegmă de culoare închisă. Pentru a combate aceste probleme, îți recomandăm să consumi ceaiuri care tratează tusea în mod natural și eficient.

Atât tusea, cât și flegma sunt reacții ale organismului în fața unor elemente invadatoare. Lichidele și spasmele produse sunt o modalitate de apărare a corpului prin menținerea la distanță a prafului și a altor agenți contaminanți.

Desigur, tusea poate fi provocată și de răceală, schimbările de temperatură, un sistem imunitar slăbit, virusuri etc. Însă, indiferent de cauză, există o soluție. Iată 5 ceaiuri care tratează tusea în mod eficient!

Ceaiuri care tratează tusea

1. Ceai de cimbru

Some figure

Cântăreții și alte persoane care își folosesc vocea în profesia lor adoră ceaiul de cimbru. Această plantă este benefică pentru corzile vocale și plămâni.

Totodată, ceaiul de cimbru este un puternic antiinflamator. Pe lângă faptul că ameliorează durerea, acest remediu atacă problema de la rădăcină, ajutând la vindecare. De fapt, cimbrul acționează ca un medicament antibacterian natural, astfel încât, dacă tusea este cauzată de un microb, acesta este cel mai bun tratament.

2. Lămâie cu miere și scorțișoară

Așa cum am menționat și cu alte ocazii, lămâia este un antibiotic natural foarte eficient. Însă, fiind acidă, nu este indicat să o aplici direct pe gâtul inflamat. Pentru a contracara aciditatea, adaugă un alt ingredient sănătos: mierea de albine.

Mierea de albine ameliorează usturimile și ucide bacteriile. În plus, aceasta acționează ca o barieră protectoare. În același timp, scorțișoara dizolvă mucusul și întărește efectele celorlalte două ingrediente.

3. Ceai de mentă

Some figure

Dacă vorbim despre ceaiuri care tratează tusea, menta este printre cele mai bune opțiuni, mai ales dacă ai dificultăți de respirație. De ce? Pentru că această plantă dizolvă flegma.

Uneori, respirația este îngreunată din cauza mucusului prea dens. Fiind greu de eliminat, acesta aderă la căile respiratorii. Ceaiul de mentă reduce inflamațiile și combate infecțiile. Pentru a-i îmbunătăți efectele, adaugă și un bețișor de scorțișoară.

4. Ceai de rooibos cu lămâie

Cei care nu suferă de alergii cred că acestea provoacă doar strănut și erupții. În realitate, simptomele sunt diverse, unul dintre ele fiind chiar tusea. Dacă în cazul tău tusea este provocată de o alergie, încearcă să consumi ceai de rooibos și lămâie, un remediu cu proprietăți antihistaminice.

În plus, rooibos este o plantă bogată în minerale care întăresc sistemul imunitar, drept pentru care aceasta tratează și tusea cauzată de răceală sau gripă.

5. Ceai de ghimbir cu miere de albine

Toate cele patru ceaiuri care tratează tusea prezentate mai sus au un gust bun. Însă unele persoane consideră că ghimbirul este prea iute, mai ales sub formă de ceai. Deși ți se pare greu de consumat, îți recomandăm să acorzi o șansă și acestui remediu, deoarece oferă multe beneficii.

Ceaiul de ghimbir are proprietăți antiinflamatoare care grăbesc vindecarea și ameliorează durerile. În plus, acesta dizolvă mucusul și tratează problema din interior.

Toate aceste ceaiuri care tratează tusea sunt utile atât dacă problema este temporară, cât și cronică. Dacă nu ești alergic la plantele folosite, aceste remedii nu au efecte secundare. O idee bună ar fi să pui ceaiul într-un termos pentru a-l consuma pe tot parcursul zilei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Collingwood, R. G. (1993). Los principios del arte.
  • Lamas, A., de Valbuena, M. R., & Máiz, L. (2014). Tos en el niño. Archivos de Bronconeumología50(7), 294-300.
  • Salgado, F. (2011). El jengibre (Zingiber officinale). Revista internacional de acupuntura5(4), 167-173.
  •  Sánchez, J. A. P. (2013). CASO CLÍNICO: APLICACIÓN DE MIEL PARA EL TRATAMIENTO DE ÚLCERAS BASADO EN LITERATURA CIENTÍFICA. Hygia de enfermería: revista científica del colegio, (83), 48-55.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.