Logo image
Logo image

5 motive să eviți alimentele conservate

5 minute
Conservele conțin substanțe toxice pentru organism. Îți prezentăm 5 motive pentru care ar trebui să eviți alimentele conservate.
5 motive să eviți alimentele conservate
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 14 august, 2023

În zilele noastre, alimentele conservate se găsesc cu atâta ușurință în orice supermarket. Numeroase studii arată că acest timp de aliment are o componentă toxică ce este nocivă pentru sănătatea noastră. Mai jos îți vom prezenta care sunt principalele motive pentru care ar trebui să eviți alimentele conservate.

5 motive să eviți alimentele conservate

1. Alimentele conservate conțin bisfenol

Conservele au în componența lor un strat de rășini de bisfenol A. Această substanță se acumulează în corpul tău iar efectele sale nu sunt în niciun caz benefice.

Un studiu efectuat de către Universitatea Harvard a demonstrat că oamenii care mănâncă supă din conservă pentru cinci zile la rând au o cantitate mai mare de bisfenol A în urină. Însă, dacă acești oameni nu mai consumă astfel de supă pentru alte cinci zile, substanța nu mai va fi prezentă în urina lor.

Bisfenolul A (BPA) este în continuare studiat de mulți cercetători. Un articol publicat de Medical Association Journal indică faptul că această substanță este folosită în fabricarea plasticului, rășinilor și conservelor.

Un alt studiu efectuat în Statele Unite arată că fetușii, bebelușii și copiii au cantități mari de BPA în organism.

Some figure

Canada a fost prima țară din lume ce a declarat că bisfenolul A este o substanță toxică. A urmat apoi și Uniunea Europeană ce a interzis folosirea acestei substanțe în fabricarea biberoanelor.

Însă, rășinile de BPA sunt folosite în continuare în fabricarea mai multor produse. De exemplu, conservele metalice folosite pentru conservarea alimentelor sau băuturilor.

Cum este bisfenolul dăunător?

Până în prezent, nu avem informații suficiente pentru a putea stabili cu exactitate care sunt efectele bisfenolului A asupra organismului. Însă, testele efectuate asupra animalelor au avut rezultate deloc încurajatoare.

De exemplu, s-a dovedit faptul că BPA-ul poate deregla glandele endocrine, ceea ce înseamnă că acesta poate modifica nivelurile normale de hormoni din organism.

Bisfenolul a fost asociat cu diabetul, bolile cardiovasculare și obezitatea.

Acestea fiind zise, problema principală cu alimentele conservate nu este cât de sănătoase sunt alimentele propriu-zise (deși nu trebuie să ignori nici acest aspect), ci contactul pe care acestea îl au cu bisfenolul A.

Mulțumită numeroaselor experimente efectuate până acum, oamenii de știință fac tot posibilul pentru a elimina BPA-ul din componența produselor conservate sau, dacă este cazul, pentru a preveni vânzarea lor pe piață.

Îți recomandăm să citești și:

7 alimente cancerigene pe care să le eviți

2. Alimentele conservate conțin substanțe cancerigene

În afara conservelor, BPA-ul se mai găsește și în componența ambalajelor de plastic sau a alimentelor ambalate în vid. Singurele ambalaje ce nu conțin această substanță sunt cele de sticlă sau de hârtie. (Oare ai simțit vreodată cum alimentele își schimbă gustul în funcție de ambalaj?)

Produsele chimice sintetice folosite în ambalarea, înmagazinarea și procesarea alimentelor sunt niște dușmani tăcuți. Nimeni nu ne poate zice cu exactitate cum alimentele conservate ne vor afecta sănătatea. Majoritatea sunt inofensive, putând fi filtrate de către organismul nostru împreună cu celelalte alimente pe care le consumăm fără nicio problemă.

Oamenii care mănâncă alimentele conservate vor fi mult mai expuși acelor substanțe ce, așa cum am menționat adineauri, provoacă obezitate, schimbări hormonale, probleme cardiace și diabet.

Some figure

Adevărul este că momentan nici cercetătorii nu ne pot zice cu exactitate cum ne vor afecta alimentele conservate.

Însă, ceea ce a fost confirmat deja este că orice conservă conține substanțe toxice bine-cunoscute, cum ar fi formaldehida, cunoscută ca fiind un agent cancerigen (această substanță, în cantități mai mici, este găsită și în componența sticlelor de plastic).

Dacă încă nu te-am convins, citește în continuare pentru a afla și alte motive să eviți alimentele conservate.

3. Tonul conservat conține mercur

Tonul la conservă este fără îndoială unul dintre cele mai populare alimente. Acest fapt se datorează, în mare parte, faptului că îl putem consuma fără să-l gătim. Unul dintre acele motive pentru care ar trebui să eviți alimentele conservate este că acestea conțin mercur. Din cauza mercurului conținut de conserve, toate beneficiile acestui pește (adică acizii grași Omega-3 și fosforul) sunt pierduți.

Mercurul este un metal toxic ale cărui efecte sunt nocive pentru sistemele noastre nervoase. Pe lângă conserve, mercurul este deseori prezent chiar în apele unde trăiesc peștii.

Acest metal poate crește șansele unui infarct, provoacă schimbări neurosenzoriale sau interferențe în dezvoltarea neurologică (în cazul fetușilor).

Some figure

4. Pericolul reprezentat de stratul de protecție ce acoperă conservele de aluminiu

Majoritatea conservelor folosite pentru păstrarea alimentelor ce sunt disponibile în supermarketuri au un ambalaj de plastic, cunoscut ca rășină epoxidică, ce este aplicat pe exteriorul lor.

Scopul acestui procedeu este prevenirea erodării materialului conservei de către acizii conținuți de alimente. Conservele trebuie să reziste foarte mult timp, motiv pentru care ele au de obicei formă rotundă și li se aplică acest strat.

Vezi și:

5 pericole ale consumului de apă îmbuteliată

5. Intoxicația alimentară din cauza conservelor — o problemă „veche”

Dacă ai impresia că toate aceste probleme cauzate de alimentele conservate sunt un fenomen recent, trebuie mai întâi să afli povestea lui John Franklin. Acesta a plecat într-o expediție în regiunea arctică în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în timpul căreia și-a pierdut numeroși membri ai echipajului din cauze misterioase.

La mai mulți ani după ce au avut loc aceste evenimente înfiorătoare, oamenii de știință au elucidat misterul: cauza a fost saturnismul (intoxicația cu plumb). Pe vremea aceea, plumbul era folosit pentru sigilarea conservelor.

Astfel, deși modalitățile de sigilare a conservelor s-au schimbat de atunci, trebuie să știi că acest tip de alimente au cauzat probleme încă de la început.

Some figure

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.