5 simptome inițiale ale cancerului limbii
Cancerul limbii (numit și cancer orofaringian) este unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer. Din acest motiv, este esențial să reținem care sunt principalele simptome inițiale ale cancerului limbii, astfel încât să putem obține un tratament adecvat la timp.
În majoritatea cazurilor, pacienții sunt fumători și consumatori înrăiți de băuturi alcoolice. Conform statisticilor, cancerul limbii este mai frecvent la bărbați decât la femei. Numărul cazurilor a început să crească.
Asemenea oricărei alte boli, și cancerul limbii provoacă anumite semnale de alarmă care ne avertizează că există o problemă. Dacă suspectezi că ești afectat de această boală, este important să verifici dacă nu cumva ți se aplică următoarele simptome inițiale ale cancerului limbii.
Nu uita însă că simptomele de mai jos sunt generale și nu indică neapărat faptul că suferi de cancerul limbii. De fiecare dată când întâmpini probleme de sănătate, consultă un medic pentru a obține un diagnostic corect.
Factori de risc
Pacienții cu un istoric familial de diabet prezintă un risc crescut de a dezvolta această boală la un moment dat. Într-un mod asemănător, există anumiți factori asociați stilului de viață și opțiunilor dietetice care ne pot predispune la apariția cancerului limbii. Printre aceștia se numără:
Fumatul și consumul de băuturi alcoolice
Această combinație de vicii ne predispune atât la apariția cancerului limbii, cât și a cancerului pulmonar, a cirozei și a cancerului la stomac. Fumătorii activi și persoanele care beau alcool în mod regulat prezintă un risc crescut de a dezvolta celule canceroase la nivelul cavității bucale.
Dieta
Dietele sărace în fructe și legume slăbesc sistemul imunitar și ne fac mai vulnerabili în fața unor probleme de sănătate frecvente.
Virusul papiloma uman
Virusul papiloma uman a fost asociat în mod direct cu apariția și dezvoltarea cancerului limbii, drept pentru care pacienții infectați sunt mai predispuși la această boală.
Principalele simptome inițiale ale cancerului limbii
1. Ulcerații ale limbii
Ulcerațiile și afectele dureroase care nu răspund la medicamente se numără printre posibilele simptome inițiale ale cancerului limbii și ale celui oral.
În mod normal, ulcerațiile provoacă multă durere și disconfort. Însă cele produse de cancerul limbii sunt mult mai sensibile și apar mai frecvent.
Este esențial să nu confundăm acest simptom cu ulcerațiile normale sau herpesul oral. Ține cont de intensitatea și durata durerii.
2. Durere
Durerea provocată de cancerul limbii nu se limitează doar la acest organ. Aceasta poate afecta toată cavitatea bucală, precum și gâtul.
- Este posibil să o simți în timp ce execuți activități obișnuite precum consumul de lichide sau mestecarea mâncării.
- Durerea experimentată în timpul masticației sau al înghițirii ne ajută să ne dăm seama dacă este vorba despre cancerul limbii. Alte probleme care provoacă acest simptom sunt infecțiile gâtului, amigdalita și alergiile.
Așa cum am menționat anterior, trebuie să acorzi o atenție specială intensității și duratei durerii. Dacă acest simptom persistă mai mult de o săptămână și observi semnale precum apariția unor pete pe limbă, cel mai bine este să mergi la medic.
3. Apariția unor pete pe limbă
Petele constituie un alt semnal de alarmă care indică declanșarea cancerului limbii.
În general, acestea sunt albe (leucoplazie) sau roșii (eritroplazie) și persistă mai mult de două săptămâni. Dacă experimentezi acest simptom, fă-ți programare la medic imediat. Specialistul te poate supune unei biopsii, astfel încât să poată analiza petele în detaliu.
4. Un miros neplăcut
Spre deosebire de simptomele enumerate anterior, mirosul neplăcut al cavității bucale este foarte răspândit. Putem să-l remediem prin periajul dinților și al limbii, dar, în cazul cancerului limbii, acesta va reveni și poate fi însoțit de un gust de sânge.
5. Sângerarea limbii
Multe persoane care experimentează sângerări la nivelul limbii confundă acest simptom cu sângerările gingivale sau ulcerațiile. Așadar, este esențial să aflăm care este sursa reală a sângerării.
- După ce mănânci, curăță-ți limba cu un tampon de vată pentru a verifica dacă nu cumva sângerează.
- Consultă un medic dacă simți un gust de sânge în gură.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.