6 ceaiuri pentru detoxifierea naturală a organismului
Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Există numeroase ceaiuri pentru detoxifierea naturală a organismului. Corpul uman este expus toxinelor în fiecare zi. Aceste substanțe toxice pot proveni chiar din interiorul său (din cauza dietelor inadecvate) sau pot fi consecința mediului (poluarea, emisiile de gaze și nu numai).
Toxinele cauzează deteriorarea organismului, mai ales dacă nu le eliminăm din corp. Substanțele nocive pot declanșa tulburări la nivelul organelor al căror rol este purificarea corpului.
Printre bolile cauzate de toxinele acumulate în exces se numără:
- Tulburările digestive
- Insomnia
- Diareea
- Îmbătrânirea prematură
- Câștigul în greutate
- Retenția de apă
- Circulația sanguină deficitară
- Celulita
Deși este imposibil să eliminăm în totalitate toxinele care pătrund în corpul nostru, putem opta pentru o dietă care sporește calitatea vieții. Pe lângă faptul că purifică corpul, planurile alimentare sănătoase sunt hrănitoare, cresc nivelul enzimelor și susțin regenerarea celulară.
Ca să poți urma o cură detoxifiantă, este esențial să eviți alimente precum:
- Zaharurile rafinate
- Făina
- Carnea roșie
- Băuturile alcoolice
- Cafeaua
În cele ce urmează îți prezentăm 6 rețete simple care te vor ajuta să prepari ceaiuri pentru detoxifierea naturală a organismului. Nu ezita să le incluzi în rutina ta!
1. Ceaiul verde
Fiind bogat în antioxidanți, ceaiul verde fortifică sistemul imunitar și previne boli ca hipertensiunea arterială, gripa, astmul și chiar stresul. Puține ceaiuri pentru detoxifierea naturală a organismului sunt mai eficiente.
Ingrediente
- 1 lingură (10 g) de ceai verde
- 1 cană (250 ml) de apă
Instrucțiuni
- Pune o lingură de frunze de ceai verde într-o strecurătoare sau într-un filtru.
- Pune o cană de apă la fiert. Asigură-te cu nu atinge punctul de fierbere. În caz contrar, ceaiul va avea un gust amărui.
- Pune strecurătoarea deasupra cănii din care vei bea ceaiul. Toarnă apa caldă peste ea și lasă să infuzeze 3 minute.
- Dacă vrei, poți să îndulcești băutura cu puțină miere.
Ai grijă! Te sfătuim să bei acest ceai înainte de după-amiază, deoarece poate cauza insomnie.
2. Ceaiul de lămâie
Deoarece este bogată în vitamina C, lămâia este un aliment antioxidant și antiseptic incredibil. Așadar, o poți folosi pentru a combate radicalii liberi care provoacă îmbătrânirea și împiedică organismul să funcționeze corespunzător.
Ingrediente
- 4 căni (1 l) de apă
- 2 lămâi ecologice (vei folosi atât zeama, cât și coaja fructului)
Instrucțiuni
- Încălzește apa până atinge punctul de fierbere și adaugă coaja de lămâie. Lasă să infuzeze 10 minute.
- După ce s-a scurs intervalul de timp indicat, adaugă zeama de lămâie.
- Servește băutura. Dacă vrei, poți s-o îndulcești cu puțină miere.
3. Ceaiul de cimbru
Cimbrul are proprietăți antiseptice și dezinfectante. Din acest motiv, este ideal pentru a îmbunătăți funcția hepatică. Împreună cu rinichii, ficatul are rolul de a elimina deșeurile din corp.
Ingrediente
- 2 căni (500 ml) de apă
- 2 linguri (20 g) de cimbru mărunțit
Instrucțiuni
- Încălzește apa și, de îndată ce atinge punctul de fierbere, oprește focul și adaugă cele 2 linguri de cimbru.
- Acoperă ibricul și lasă să infuzeze 5 minute.
- După ce s-a scurs intervalul de timp menționat, filtrează infuzia cu o strecurătoare.
- O poți îndulci cu Stevia rebaudiana sau miere.
4. Ceaiul de soc, pe lista de ceaiuri pentru detoxifierea naturală a organismului
Următoarea băutură are un efect diuretic și sudorific important. Bea ceai de soc pentru a elimina în mod natural toxinele din organismul tău.
Ingrediente
- 2 căni (500 ml) de apă
- 2 linguri (20 g) de frunze de soc pisate
Instrucțiuni
- Fierbe apa împreună cu cele 2 linguri de frunze de soc pentru 5 minute.
- Lasă infuzia să stea până când se răcește.
- Strecoar-o și servește-o.
5. Ceaiul de țelină
Țelina oferă proprietăți diuretice și antioxidante. Datorită acestora, ea stimulează eliminarea fluidelor și a toxinelor din organism.
Ingrediente
- 4 căni (1 l) de apă
- Frunzele unei țeline întregi
Instrucțiuni
- Încălzește litrul de apă. De îndată ce începe să dea în clocot, adaugă frunzele de țelină.
- Lasă să fiarbă timp de 3 minute, apoi oprește focul.
- Acoperă ibricul și lasă infuzia să stea 3 minute.
- Strecoar-o înainte de a o bea.
- Dacă vrei, poți să o îndulcești cu miere.
6. Ceaiul de păpădie
Pe lângă faptul că este un ingredient antioxidant, păpădia poate purifica sângele, decongestionează ficatul și are proprietăți antiinflamatoare.
Ingrediente
- 1 cană (250 ml) de apă
- 1 lingură (10 g) de păpădie
Instrucțiuni
- Mai întâi, încălzește apa. De îndată ce atinge punctul de fierbere, adaugă păpădia.
- Lasă să infuzeze 3 minute, apoi oprește focul.
- Acoperă ibricul și lasă să stea 5 minute.
- Strecoară infuzia și, dacă este nevoie, îndulcește-o cu miere.
Cele 6 ceaiuri pentru detoxifierea naturală a organismului prezentate în acest articol sunt celebre datorită abilității lor de a stimula pierderea în greutate. Totodată, ele sunt eficiente când vine vorba de a avea un corp sănătos, lipsit de toxine.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alzohairy, M. A. (2016). Therapeutics Role of Azadirachta indica (Neem) and Their Active Constituents in Diseases Prevention and Treatment. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2016, 7382506. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/7382506/
- Carneiro, D. M., Jardim, T. V., Araújo, Y. C. L., Arantes, A. C., Sousa, A. C., Barroso, W. K. S., Sousa, A. L. L., da Cunha, L. C., Cirilo, H. N. C., Bara, M. T. F., & Jardim, P. C. B. (2019). Equisetum arvense: New Evidences Supports Medical use in Daily Clinic. Pharmacognosy Reviews, 13(26), 50-58. https://www.phcogrev.com/article/2019/13/26/105530phrev201924?qt-sidebar_tabs=1
- Dauqan, E. M. A., & Abdullah, A. (2017). Medicinal and Functional Values of Thyme (Thymus vulgaris L.) Herb. Journal of Applied Biology & Biotechnology, 5(2), 17-22. https://www.jabonline.in/abstract.php?article_id=188
- Dias, M. I., Barros, L., Morales, P., Sanchez-Mata, M. C., Oliveira, M. B. P., & Ferreira, I. C. (2015). Nutritional parameters of infusions and decoctions obtained from Fragaria vesca L. roots and vegetative parts. LWT-Food Science and Technology, 62(1), 32-38. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S002364381500050X
- Gowher, G. (2019). Therapeutic value of Arctium Lappa Linn – A review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, 12(7), 53-59. https://journals.innovareacademics.in/index.php/ajpcr/article/view/33870
- Grauso, L., Emrick, S., de Falco, B., Lanzotti, V., & Bonanomi, G. (2019). Common dandelion: a review of its botanical, phytochemical and pharmacological profiles. Phytochemistry Reviews, 18, 1115-1132. https://link.springer.com/article/10.1007/s11101-019-09622-2?uid={uid}
- Griffin, R. M. (7 de noviembre de 2022). Ginger. WebMD. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/ginger-uses-and-risks
-
Islas, J. F., Acosta, E., G-Buentello, Z., Delgado-Gallegos, J. L., Moreno-Treviño, M. G., Escalante, B., & Moreno-Cuevas, J. E. (2020). An overview of Neem (Azadirachta indica) and its potential impact on health. Journal of Functional Foods, 74, 1-13. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464620303959
- Jan, K. N., zarafshan, K., & Singh, S. (2017). Stinging nettle (Urtica dioica L.): a reservoir of nutrition and bioactive components with great functional potential. Food Measure, 11, 423-433. https://link.springer.com/article/10.1007/s11694-016-9410-4
- Karimpour-Reihan, S., Firuzei, E., Khosravi, M., & Abbaszade, M. (2018). Coagulation Disorder following Red Clover (Trifolium Pratense) Misuse: a Case Report. Advanced journal of emergency medicine, 2(2), 1-2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6549048/
- Kooti, W., & Daraei, N. (2017). A Review of the Antioxidant Activity of Celery (Apium graveolens L). Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine, 22(4), 1029-1034. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2156587217717415
- Kolodziejczyk-Czepas, J. (2016). Trifolium species – the latest findings on chemical profile, ethnomedicinal use and pharmacological properties, Journal of Pharmacy and Pharmacology, 68(7), 845-861. https://academic.oup.com/jpp/article/68/7/845/6128256
- Młynarczyk, K., Walkowiak-Tomczak, D., & Łysiak, G. P. (2018). Bioactive properties of Sambucus nigra L. as a functional ingredient for food and pharmaceutical industry. Journal of Functional Foods, 40, 377-390. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464617306977
- Organización de las Naciones Unidas. (10 de marzo de 2023). Natural toxins in food. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/natural-toxins-in-food
- Pastoriza, S., Mesías, M., Cabrera, C., & Rufián-Henares, J. A. (2017). Healthy properties of green and white teas: an update. Food & Function, 8(8), 2650-2662. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2017/fo/c7fo00611j
- Rafique, S., Hassan, S. M., Mughal, S. S., Hassan, S. K., Shabbir, N., Perveiz, S., Mushtaq, M., & Farman, M. (2020). Biological attributes of lemon: A review. Journal of Addiction Medicine and Therapeutic Science, 6(1), 30-34. https://www.researchgate.net/publication/342157456_Biological_attributes_of_lemon_A_review
- Rameshrad, M., Razavi, B. M., & Hosseinzadeh, H. (2017). Protective effects of green tea and its main constituents against natural and chemical toxins: A comprehensive review. Food and Chemical Toxicology, 100, 115-137. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691516304537
- Ratnani, S., & Malik, S. (2022). Therapeutic Properties of Green Tea: A Review. Journal of Multidisciplinary Applied Natural Science, 2(2), 90-102. https://journal.pandawainstitute.com/index.php/jmans/article/view/117
- Samundy Kumbhakar, R., & Verma, B. B. (2016). Effect of warm lemon water drink on selected physical parameters among the overweight female nursing students of RIMS & R, U.P. International Journal of Nursing Research and Practice, 3(1), 9-12. https://fischerinstitute.com/wp-content/uploads/2023/09/Vol-3-No-2-3-Ms-Samundy.pdf
- Wang, S., Qiu, Y., Gan, R. Y., & Zhu, F. (2022). Chemical constituents and biological properties of Pu-erh tea. Food Research International, 154, 110899. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996921007997
- WebMD. (s.f.). Burdock – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-111/burdock/
- WebMD. (s.f.). Celery – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-882/celery
- WebMD. (s.f.). Elderberry – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-434/elderberry
- WebMD. (s.f.). Green Tea – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-960/green-tea
- WebMD. (s.f.). Neem – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-577/neem
- WebMD. (s.f.). Pu-Erh Tea – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1169/pu-erh-tea
- WebMD. (s.f.). Red Clover – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-308/red-clover
- WebMD. (s.f.). Stinging Nettle – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-664/stinging-nettle
- WebMD. (s.f.). Thyme – Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-823/thyme
- Yahyazadeh, R., Baradaran Rahimi, V., Yahyazadeh, A., Mohajeri, S. A., & Askari, V. R. (2021). Promising effects of gingerol against toxins: A review article. BioFactors, 47(6), 885-913. https://iubmb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/biof.1779
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.