6 exerciții care eliberează tensiunea din corp
Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila
Viața de zi cu zi este plină de griji și stres. Diverse situații produc o tensiune musculară care, pe măsură ce se acumulează în corp, provoacă durere și nu numai. Știai că există diverse exerciții care eliberează tensiunea din corp?
Deoarece stresul și anxietatea sunt principalele cauze ale mai multor boli, este esențial să găsim un mod eficient de a elibera tensiunea din corp.
De ce provoacă stresul tensiune musculară?
Atunci când ne aflăm în situații periculoase, au loc anumite reacții în corpul nostru al căror rol este să ne ajute să facem față amenințării. În asemenea momente, trebuie să fim pregătiți din punct de vedere fizic și mental ca să luptăm pentru supraviețuirea noastră.
Această reacție obligă mușchii să devină tensionați și să se contracteze, pregătind corpul să se apere. Însă, atunci când suntem supuși unui nivel ridicat de stres, corpul nostru nu știe în ce situație periculoasă ne regăsim.
Cauza acestui fenomen este faptul că, indiferent dacă întâmpinăm o problemă la locul de muncă sau suntem amenințați de un animal sălbatic, semnalele transmise de creier sunt, de obicei, identice.
Cele mai bune exerciții care eliberează tensiunea din corp
Ai la dispoziție mai multe moduri de a scăpa de stres și de tensiunea acumulată în corp. În cele ce urmează îți vom prezenta câteva exerciții care eliberează tensiunea, care te vor ajuta să ameliorezi durerea experimentată într-un mod simplu.
1. Exercițiu pentru a elibera tensiunea acumulată la nivelul spatelui
- Stai în picioare și întinde brațele deasupra capului.
- Înclină-te înapoi, arcuindu-ți coloana vertebrală.
- Revino la poziția de start.
- Execută 5 repetări.
Acest exercițiu este foarte eficient pentru a ameliora tensiunea spatelui.
2. Exercițiu pentru a elibera tensiunea acumulată la nivelul gâtului
Gâtul este una dintre regiunile corpului cele mai vulnerabile la stres. Mai jos îți propunem un exercițiu simplu care poate elibera tensiunea acumulată în această regiune:
- Stai cu picioarele depărtate la nivelul umerilor.
- Pune mâinile pe șolduri și mișcă-ți capul înainte și înapoi, de parcă ai da din cap încet.
- Execută 8 repetări.
3. Exercițiu pentru a elibera tensiunea acumulată la nivelul capului și al feței
Uneori stresul și anxietatea pot afecta capul și fața. Iată un exercițiu simplu care te poate ajuta să te simți mai bine:
- Stai în picioare și întinde brațele deasupra capului.
- Mișcă-ți capul dintr-o parte în cealaltă.
- Pentru a facilita mișcările, pune mâinile pe cap. Acest truc te va ajuta să îți întinzi gâtul mai mult.
- Execută 8 repetări (câte 4 pentru fiecare direcție).
4. Exercițiu pentru a elibera tensiunea din partea superioară a corpului
Cel de-al patrulea exercițiu pe care ți-l prezentăm azi este ideal pentru a ameliora stresul acumulat la nivelul spatelui, al mușchiului trapez și al gâtului.
- Stai în picioare și întinde brațele deasupra capului.
- Îndoaie gâtul dintr-o parte în cealaltă.
- Folosește-ți mâinile pentru a putea înclina gâtul mai mult.
- Menține gâtul îndoit câte 10 secunde pe fiecare parte.
5. Exercițiu pentru a elibera tensiunea acumulată în întreg corpul
Acest exercițiu te va ajuta să scapi de tensiunea acumulată la nivelul taliei și al regiunii lombare.
- Stai în picioare și întinde brațele deasupra capului.
- Îndoaie corpul la dreapta și lasă mâna stângă să alunece spre cea dreaptă.
- Revino la poziția inițială și îndoaie corpul la stânga.
- Execută 8 repetări, câte 4 în ambele direcții.
6. Exercițiu pentru a elimina orice tip de tensiune musculară
Ultimul exercițiu pe care ți-l propunem este ideal pentru acele persoane care experimentează mult stres fizic, mental și emoțional. Dacă ești predispus la anxietate și oboseală sau pur și simplu te simți obosit după o zi grea la locul de muncă, nu ezita să încerci exercițiul de mai jos:
- Găsește un loc liniști și bine aerisit.
- Stai în picioare (dacă vrei, poți să stai jos când execuți acest exercițiu) și, cu picioarele lipite unul de celălalt, relaxează-ți ochii, permite-le să defocalizeze și respiră normal.
- Capul ar trebui să fie într-o poziție firească.
- Lasă brațele să atârne liber de-a lungul corpului. Dacă stai jos, ele ar trebui să se odihnească pe picioarele tale.
- Lasă umerii în jos spre coate, astfel încât tensiunea să coboare spre degetele mâinilor.
- Vizualizează modul în care greutatea părții superioare a corpului tău coboară spre pelvis.
- Permite-i taliei să se relaxeze și simte fermitatea picioarelor tale.
- Acum, aflându-te într-o stare de relaxare totală, închipuie-ți că, în timp de picioarele tale sunt plantate adânc în sol, capul tău se întinde spre cer.
- Corpul tău pare a fi perfect echilibrat, așadar menține această poziție. Pur și simplu lasă-l să se exprime liber și să elibereze toată tensiunea acumulată.
- Încearcă să menții această poziție timp de 5 secunde. Permite-i minții tale să se relaxeze și uită de grijile de zi cu zi.
- După ce au trecut cele 5 minute, freacă-ți mâinile una de cealaltă și apoi masează-ți fața și gâtul.
Aceste 6 exerciții care eliberează tensiunea din corp te vor ajuta să combați stresul și grijile zilnice care ne fac rău tuturor. Încearcă-le cu încredere—nu vei regreta!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- U.S. Department of Health and Human Services. Physical activity and health. (1996). Physical Activity and Health: A Report of the Surgen General. A Report of the Surgeon General. https://doi.org/10.1080/01635580903441295
- Canadian Institute for Health Information. (2014). National Health Expenditure Trends , 1975 to 2014 Spending and Health Workforce. JAMA : The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1007/s10916-010-9605-x
- Chrousos, G. P. (2009). Stress and disorders of the stress system. Nature Reviews Endocrinology. https://doi.org/10.1038/nrendo.2009.106
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.