6 modalități să reduci nivelul de acid uric
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Un nivel ridicat de acid uric în sânge se poate datora unor probleme renale. Dacă medicul te-a informat că ai un exces de acid uric, trebuie să iei măsuri pentru a reduce nivelul acestuia. În caz contrar, te poți confrunta cu probleme precum pietrele la rinichi sau insuficiența renală. Următoarele remedii te vor ajuta să reduci nivelul de acid uric.
Oțetul de mere te ajută să reduci nivelul de acid uric
Oțetul de mere este un agent natural de curățare a organismului, ajutând, de asemenea, la eliminarea excesului de acid uric. În plus, echilibrează și nivelul pH-ului.
Ingrediente
- 1 lingură de oțet de mere
- 1 cană cu apă (200 ml)
Cum procedezi
Amestecă oțetul de mere cu apa și bea de trei ori pe zi din acest amestec.
După ce te obișnuiești cu gustul de oțet, poți mări doza la două linguri de oțet la o cană de apă. Nu lua mai mult de atât, întrucât oțetul reduce cantitatea de potasiu din organism.
Zeamă de lămâie
Zeama de lămâie are un efect alcalinizant asupra organismului, fiind astfel foarte eficientă pentru neutralizarea excesului de acid uric. Vitamina C îi amplifică beneficiile. Poți să iei un supliment de vitamina C sau să încerci următoarea rețetă:
Ingrediente
- Zeama de la 1 lămâie
- 1 cană cu apă (200 ml)
Cum procedezi
Amestecă zeama de lămâie cu apa și bea lichidul dimineața, la prima oră, pe stomacul gol.
Fructe de pădure
Cireșele, murele și celelalte fructe de pădure au proprietăți chimice ce scad rapid nivelul de acidul uric. Încearcă următoarele variante:
- ½ cană de cireșe pe zi timp de câteva săptămâni
- ¼ cană de suc de cireșe pe zi
- 1 cană de mure sau căpșuni pe zi
Te-ar putea interesa și:
Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu nu ajută doar la reducerea nivelului de acid uric, ci și la eliminarea pietrelor la rinichi. Poți încerca acest remediu dacă situația ta s-a agravat, dar vrei să eviți o operație chirurgicală.
Ingrediente
- ½ lingură de bicarbonat de sodiu
- 1 cană cu apă (200 ml)
Cum procedezi
Dizolvă bicarbonatul de sodiu într-o cană cu apă și bea patru căni din acest amestec zilnic, timp de două săptămâni.
Acesta este un remediu excelent, dar nu trebuie să îl consumi mai mult de două săptămâni. Nu este indicat persoanelor ce suferă de hipertensiune arterială. Dacă ai peste 60 de ani, bea doar trei căni pe zi.
Consumă ulei de măsline ca să reduci nivelul de acid uric
Majoritatea uleiurilor devin periculoase pentru sănătate atunci când sunt încălzite sau procesate, fapt ce distruge vitamina E din compoziția acestora, responsabilă de reglarea nivelului de acid uric.
Însă acest lucru nu este valabil și în cazul uleiului de măsline, ce nu își pierde proprietățile în timpul gătitului. Fiind bogat în vitamina E, acesta este deosebit de eficient pentru reducerea nivelului de acid uric.
Apa te ajută să reduci nivelul de acid uric
Un consum suficient de apă ajută organismul să filtreze excesul de acid uric și stimulează rinichii să îl elimine prin urină. Acest remediu este mai eficient decât un tratament medicamentos, ce poate produce modificări chimice în organism.
Alimentație săracă în purine
Purinele sunt compuși pe bază de nitrogen ce se transformă în acid uric atunci când se descompun în organism. Alimentele bogate în purine sunt cele ce conțin proteine animale. Este recomandat să eviți consumul de:
- Carne roșie
- Intestine
- Pește
- Carne de pasăre
- Fasole
- Drojdie
- Ciuperci
- Sparanghel
- Bere
O dietă bogată în fibre și carbohidrați te ajută să reduci nivelul de acid uric
Alimentele bogate în fibre te ajută să reduci nivelul de acid uric prin facilitarea absorbției și eliminării sale din organism. Alimentele bogate în carbohidrați și amidon conțin cantități scăzute de purine.
Iată o listă de alimente bogate în fibre:
- Căpșuni
- Mere
- Pere
- Portocale
- Cereale integrale
Te-ar putea interesa și:
Alimentele bogate în carbohidrați și amidon sunt:
- Orez
- Paste
- Tapioca
- Quinoa
- Cartofi
- Ovăz
- Banane
Alte recomandări de ajutor ca să reduci nivelul de acid uric
Remediile naturale au numeroase beneficii, dar dacă vrei să accelerezi procesul de eliminare a excesului de acid uric, ține cont și de următoarele recomandări:
- Limitează sau evită consumul de alcool până în momentul în care nivelul de acid uric revine la normal.
- Elimină din dieta ta alimentele bogate în fructoză și alți îndulcitori artificiali.
- Adoptă un program de exerciții fizice pentru a preveni acumularea de grăsime în corp, întrucât aceasta favorizează producerea de acid uric.
- Alege alimente naturale, neprocesate. Cele mai bune opțiuni sunt fructele și legumele.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bjornstad P, Maahs DM, Roncal CA, Snell-Bergeon JK, Shah VN, Milagres T, et al. Role of bicarbonate supplementation on urine uric acid crystals and diabetic tubulopathy in adults with type 1 diabetes. Diabetes, Obes Metab. 2018;
- P. K, C. B, H. L, P. C. Hydration and gout: Looking at new modes of uric acid management. Arthritis Rheumatol. 2017;
- Singh JA, Reddy SG, Kundukulam J. Risk factors for gout and prevention: A systematic review of the literature. Current Opinion in Rheumatology. 2011.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.