6 sfaturi pentru a trata entorsa gleznei
Entorsa gleznei reprezintă o problemă foarte frecventă, în special în rândul sportivilor de performanță. În cele ce urmează îți oferim sfaturi pentru a trata entorsa gleznei.
Orice tip de sport implică riscuri mari, printre care se numără și entorsa gleznei. În acest caz, chiar și cea mai mică mișcare provoacă o leziune.
Entorsa gleznei constă în lezarea ligamentelor din această regiune. Deși este aproape inevitabil să nu ne accidentăm la un moment dat, avem la dispoziție anumite trucuri și sfaturi pentru a trata entorsa gleznei, precum și pentru a o preveni.
De îndată ce ți-ai accidentat glezna, ai nevoie de îngrijire medicală specială. Nu este vorba de o problemă de sănătate gravă, dar entorsele gleznei pot produce mari neplăceri.
Nu există niciun tratament specific pentru entorsa gleznei, dar mulți pacienți experimentează complicații deoarece nu urmează cu exactitate indicațiile medicului.
Entorsele netratate corespunzător pot necesita intervenții chirurgicale pentru a fi vindecate. Din acest motiv, este important să obții un tratament adecvat, astfel încât să eviți leziunile noi.
Sfaturi pentru a trata entorsa gleznei
Antrenamentul proprioceptiv
Antrenamentul proprioceptiv este esențial pentru a susține procesul de vindecare. Acesta fortifică ligamentele din interiorul gleznei, ceea ce previne entorsele și alte leziuni minore.
Sportivii de performanță apelează frecvent la antrenamentul proprioceptiv. Principalul său scop este să pregătească glezna pentru a face față mai bine leziunilor viitoare. Practic, consecințele entorselor vor fi mai puțin grave.
Stabilirea unui echilibru între picioare
Fiecare dintre noi are extremități dominante, drept pentru care extremitățile mai puțin folosite nu se dezvoltă așa cum ar trebui. Dacă una din glezne este mai rezistentă decât cealaltă, pot surveni probleme deoarece crește riscul de accidentare.
Așadar, pentru a preveni entorsa gleznei, trebuie să-ți folosești ambele picioare în aceeași măsură. Pentru ca picioarele să fie echilibrate, este indicat ca mușchii lor să fie la fel de dezvoltați.
Antrenarea mușchilor, pe lista de sfaturi pentru a trata entorsa gleznei
Consolidarea optimă a gleznelor implică o antrenare adecvată a mușchilor. Numai așa putem preveni entorsele și alte tipuri de leziuni. Mușchii bine antrenați fortifică regiunea delicată a gleznelor, protejând-o.
Atunci când te antrenezi, nu te concentra exclusiv pe intensitatea exercițiilor. Acordă atenție și echilibrului și tonifierii oferite de activitățile respective.
Scapă de frică
După ce și-au lezat glezna, multor persoane le este frică să nu cumva să se accidenteze din nou. Acest lucru generează anumite constrângeri mentale care afectează postura corporală și executarea anumitor activități.
Pentru ca glezna afectată să se vindece normal, pacientul trebuie să se comporte normal. Dacă nu o folosește suficient, există riscul ca aceasta să se atrofieze treptat. Astfel, recuperarea completă va fi semnificativ îngreunată.
Un tratament cu adevărat eficient va duce la vindecarea adecvată a gleznei lezate. În acest mod, pacientului nu îi va mai fi frică de leziuni în viitor. După perioada de odihnă, glezna trebuie să fie stimulată corespunzător, astfel încât să se vindece puțin câte puțin.
Importanța recuperării
Dacă suferi de entorsa gleznei, recuperarea este esențială. Nu ai nimic de câștigat dacă lași timpul să treacă fără a acționa. Deși inflamațiile se pot ameliora, musculatura va fi în continuare lezată. În această situație, riscul să experimentezi o nouă entorsă este ridicat.
Entorsa gleznei este o leziune foarte delicată. Este esențial să obții îngrijire medicală.
Primul pas spre recuperare este să consulți un medic. Apoi, fizioterapia îți va permite să tratezi leziunea. Deși este vorba de un proces lung, acesta este singurul mod de a asigura vindecarea completă a gleznei.
Acționează rapid
Primele două zile după lezarea gleznei sunt foarte importante. În decursul lor, pacientul trebuie să obțină îngrijire medicală. Entorsa gleznei necesită acțiune imediată. Pe cât posibil, mergi la medic de îndată ce te accidentezi pentru a preveni complicațiile.
Chiar dacă entorsa gleznei nu este considerată a fi o problemă de sănătate gravă, tratarea sa timpurie este esențială. Dacă nu se vindecă, acest tip de leziune se poate agrava, iar pacientul va trebui să se supună unei intervenții chirurgicale.
În plus, așa cum am menționat anterior, absența tratamentului poate duce la atrofierea extremității afectate. Persoanele care practică sporturi sau activități fizice trebuie să aibă și mai multă grijă.
O altă măsură esențială este întinderea mușchilor. Înainte și după orice activitate fizică, execută exerciții de încălzire pentru a reduce deteriorarea și impactul efortului. Cel mai bun mod de a preveni entorsele este să-ți întinzi mușchii și să-i mobilizezi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Vanmeerhaeghe, A. F., Tutusaus, L. C., de Antolín Ruiz, P., & i Ortigosa, N. M. (2008). Efectos de un entrenamiento propioceptivo sobre la extremidad inferior en jóvenes deportistas jugadores de voleibol. Apunts. Medicina de l’Esport, 43(157), 5-13.
- Urrialde, J. M., Núñez, S. P., & del Olmo, A. B. (2006). Inestabilidad crónica de tobillo en deportistas. Prevención y actuación fisioterápica. Revista Iberoamericana de Fisioterapia y Kinesiología, 9(2), 57-67.
- Cruz-Díaz, D. (2013). Inestabilidad crónica de tobillo: tratamiento mediante movilizaciones articulares y un programa de entrenamiento propioceptivo. Validación de la versión española del cuestionario” Cumberland Ankle Instability Tool”.
- Clínica Mayo. Esguince de tobillo. (2018). Recuperado el 3 de junio de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/sprained-ankle/symptoms-causes/syc-20353225
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.