Logo image
Logo image

6 trăsături ale oamenilor cu o mentalitate de victimă

4 minute
Persoanele care au adoptat mentalitatea de victimă ca mod de viață nu recunosc că se folosesc de acest lucru pentru a obține ceea ce doresc.
6 trăsături ale oamenilor cu o mentalitate de victimă
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cunoști pe cineva care prezintă o mentalitate de victimă în stadiu cronic? Această problemă poate avea cauze diverse. Indiferent de circumstanțe, există anumite trăsături ale oamenilor cu o mentalitate de victimă pe care toți cei afectați le prezintă.

Printre altele, indivizii cu o mentalitate de victimă cronică tind să fie foarte nesiguri pe sine, dependenți de ceilalți și incapabili să-și rezolve propriile probleme sau să-și recunoască greșelile.

Mentalitatea de victimă este considerată a fi un posibil simptom al unei tulburări psihice. Aceasta se manifestă cu o intensitate mai ridicată la persoanele care suferă de asemenea boli.

Mentalitatea de victimă nu afectează doar modul de a trăi al pacientului, ci și al celor din jurul său.

La un moment dat, fiecare dintre noi este nevoit să facă față unor clipe dificile. Cu toții am fost victime, fie pentru că cineva a încercat să ne rănească, fie din cauza deciziilor proaste care ne-au adus în asemenea situații. Ceea ce ne poate face să avansăm în fiecare zi este o atitudine relaxată. Astfel, vom putea să depășim orice situație și să mergem mai departe.

Din păcate, unii sunt incapabili să facă acest lucru. În schimb, ei se scufundă într-o mare de negativitate, jucând rolul de „victimă” pentru tot restul vieții.

Care sunt principalele trăsături ale oamenilor cu o mentalitate de victimă?

Some figure

Este ușor să recunoști acest tip de persoană. Nu trebuie decât să fii atent la expresiile sale faciale, la postura inadecvată pe care o adoptă atunci când merge și la tonul pesimist pe care îl are când vorbește.

  • Oamenii cu o mentalitate de victimă în stadiu cronic justifică ceea ce li se întâmplă spunând că este un tip de blestem sau că este vina altcuiva.
  • Drept consecință, mentalitatea de victimă devine mai intensă, iar cei din jurul lor sunt alienați.
  • Acești indivizi tind să fie incapabili să renunțe la emoții ca amărăciunea sau gelozia. Ei evită să-și asume răspunderea pentru nenorocirile prin care trec.

Iată câteva dintre cele mai evidente trăsături ale oamenilor cu o mentalitate de victimă:

1. Dau vina pe ceilalți pentru lipsa de ajutor

În general, se simt frustrați pentru că nu primesc ajutor de la ceilalți. Nu au încredere în propriile abilități și se simt incapabili să-și rezolve problemele.

De obicei, oamenii cu o mentalitate de victimătransformă orice situație într-o mare dramă.

2. Manipulează faptele în mod inconștient

Some figure

Nu are importanță care este povestea reală ce stă la baza problemelor lor. Oamenii cu o mentalitate de victimă caută constant o modalitate de a interpreta greșit faptele, astfel încât vina să nu fie niciodată a lor, ci a altcuiva.

Ei fac acest lucru în mod natural din cauza mentalității de victimă, lăsându-se conduși de emoții.

3. Dau dovadă de o abilitate limitată de autocritică

Deși persoanele cu o mentalitate de victimă sunt incapabile să-și conștientizeze calitățile, ele pot să-și critice propriile acțiuni. Însă acest lucru ar putea fi un truc pentru a demonstra din nou că vina nu le aparține.

Cu alte cuvinte, mentalitatea de victimă limitează considerabil abilitatea de autocritică.

4. Imaginația este centrată pe nenorociri

Some figure

Acest tip de persoană își imaginează că lumea suferă și că nimic bun nu are cum să se întâmple în viitor.

De fapt, una dintre principalele trăsături ale oamenilor cu o mentalitate de victimă este faptul că le place să vorbească cu alții despre cât de cumplită este viața. La baza acestei tendințe stă o viziune distorsionată asupra realității.

5. Manipulează în mod inconștient

Atunci când au nevoie de ajutor, indivizii cu o mentalitate de victimă recurg la șantaj pentru a-l obține.

Așadar, ei manipulează mintea celor din jurul lor, făcându-se pe sine să pară a fi mereu victime. Apoi, când se confruntă cu un accident sau o nenorocire, ceilalți se simt vinovați și le dau o mână de ajutor.

6. O problemă devine eternă

Some figure

Mentalitatea de victimă se agravează în timp. Problemele și plângerile devin nelipsite. Drept rezultat, apar emoții ca disperarea și frustrarea, iar totul devine o povară emoțională.

Acesta este punctul în care unii indivizi devin victime ale propriilor vieți și nu reușesc să depășească situația.

În cazul în care cele 6 trăsături ale oamenilor cu o mentalitate de victimă ți se aplică ție sau vreunei persoane pe care o cunoști, ia în considerare varianta de a cere ajutor. Rezultatele obținute te vor surprinde.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • José María Perceval. (2008). Víctimas y verdugos. Realidad y construcción de la víctima y el victimismo. Universitat Internacional de la Pau. Recull de ponències, Nº. 22, 2008 (Ejemplar dedicado a: XXII edició. Processos de pau. Sant Cugat del Vallès, Juliol 2007), ISBN 978-84-61-16996-2, págs. 201-212. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2794465
  • Pilar San Juan Sanz. (2015). PLAYING RUSSIAN ROULETTE (A CASE ABOUT BORDERLINE PERSONALITY DISORDER AND ALCOHOL AND COCAINE DEPENDENCE). Revista de Patología Dual. https://patologiadual.es/docs/revista/pdfs/2015_6.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.