Logo image
Logo image

7 alimente care potolesc foamea și nu îngrașă

3 minute
Unii oameni au de suferit din cauza faptului că simt nevoia mereu să-și satisfacă foamea, nesimțindu-se niciodată plini sau sătui. Deși acest lucru depinde de vârstă, de metabolism și de ritmul vieții fiecărei persoane, există alimente care ne fac să ne simțim sătui, fără să fie necesar să le consumăm în cantități mari.
7 alimente care potolesc foamea și nu îngrașă
Ultima actualizare: 10 decembrie, 2018

Trebuie evidențiat faptul că o dietă echilibrată este, în general, mult mai sățioasă decât o dietă bogată în grăsimi și zaharuri. În continuare, îți vom arăta care sunt alimentele cele mai sățioase care îți potolesc foamea fără să te îngrașe.

Fructe și legume ce potolesc foamea

Fructele și legumele, în special în stare crudă, alungă foamea și hrănesc organismul cu vitamine și minerale. Acestea sunt, de asemenea, sărace în calorii. Combinația dintre fibre și apă umple ușor stomacul și te ajută în momentele acelea în care simți nevoia să ronțăi ceva.

O alegere bună este să prepari un smoothie de fructe, adăugând într-un blender câteva bucăți dintr-un fruct și apă. Poți să îndulcești amestecul cu puțin îndulcitor stevia, dacă fructele folosite nu sunt prea dulci. Sucurile de legume nu sunt însă la fel de sățioase, pentru că nu conțin aceeași cantitate de fibre precum cele din fructe.

Supa gazpacho este o altă opțiune sănătoasă. Aceasta este un smoothie făcut din roșii, ardei și castraveți. Trebuie consumat fără a fi strecurat pentru a păstra cât mai multe din fibrele naturale prezente în compoziție.

Some figure

Alimente integrale care potolesc foamea

Făina și cerealele din ziua de azi sunt în mare parte rafinate, ceea ce înseamnă că fibrele au fost extrase din acestea. Varianta integrală este mult mai sățioasă și mult mai benefică pentru organism. Alege alimente integrale, cum ar fi orezul, pâinea, făina etc.

Te-ar putea interesa și:

10 cauze ale senzației constante de foame

Some figure

Agar Agar

Agar agar-ul este o algă folosită la stabilizarea alimentelor, întrucât acționează ca  o gelatină. Această algă este foarte sățioasă, întrucât funcționează ca un agent de îngroșare în interiorul stomacului.  După ce ajunge în stomac și se amestecă cu sucurile gastrice, crește în volum și creează senzația de sațietate.

Această algă ajută și la curățarea organismului. Contribuie la eliminarea toxinelor și îmbunătățește funcțiile intestinale, prevenind constipația.

Poate fi folosită la prepararea supelor și a tocănițelor, a deserturilor sau poate fi consumată cu sucuri de fructe sau băuturi pe bază de legume.

Some figure

Leguminoasele potolesc foamea

Leguminoasele, ce în vremuri străvechi erau consumate în mod frecvent, au fost oarecum uitate în zilele noastre. Cu toate acestea, sunt niște alimente excelente. Leguminoasele sunt bogate în proteine, putând constitui felul principal la orice masă, alături de câteva legume și/sau cereale.

Spre deosebire de proteinele de origine animală, acestea sunt bogate și în fibre. Dacă le incluzi în dietă în mod regulat, vei deveni foarte ușor un consumator fidel.

Dacă ai probleme de digestie, poți să adaugi la gătit puțin chimion, curry sau chimen dulce. Nu le combina cu alte alimente. Poți să le consumi și sub formă de piure.

Remediu antic

Poți să prepari un amestec din semințe de in, germeni de grâu și tărâțe de psyllium măcinate. Ia una sau două linguri din acest preparat cu un pahar de apă, cu 10 sau 15 minute înainte de fiecare masă. Vei observa imediat cum nu mai simți nevoia să mănânci la fel de mult.

Apă

Setea este uneori confundată cu foamea, iar alteori îți poate fi foame pe fond emoțional. În aceste situații, cea mai bună soluție este să bei două pahare cu apă. Dacă după cinci minute încă ți-e foame, poți să mănânci ceva.

Este important să bei apă caldă și să eviți să bei apă foarte rece. Aceasta din urmă poate răci aparatul digestiv, îngreunând digestia alimentelor.

Te-ar putea interesa și:

7 alimente care nu trebuie consumate seara

Mestecatul corespunzător al alimentelor

Nu putem să nu evidențiem cât este de important să mesteci bine mâncarea, un obicei ce te ajută să-ți potolești foamea. Senzația de foame durează timp de 20 de minute după ce ai început să mănânci. Dacă mesteci bine mâncarea, nu mai simți nevoia să mănânci la fel de mult, foamea dispare, iar ceea ce ai consumat se digeră mult mai ușor.

Sursa fotografiilor: Food Thinkers, hedonistin și sweetbeetandgreenbean.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.