7 alimente pentru tratarea degenerescenței maculare
Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
Degenerescența maculară alterează calitatea vieții persoanelor afectate, în special în cazul adulților. Din fericire, există anumite alimente pentru tratarea degenerescenței maculare.
Degenerescența maculară este o boală a retinei care presupune deteriorarea maculei. Macula este o membrană galbenă localizată în spatele ochiului.
Degenerescența maculară afectează vederea centrală, de care avem nevoie pentru a executa sute de sarcini. Pacienții întâmpină dificultăți în a citi, a se concentra și a recunoaște fețele indivizilor aflați la o anumită distanță față de ei.
Cel mai îngrijorător aspect este faptul că degenerescența maculară se dezvoltă treptat. În multe cazuri, aceasta provoacă orbire totală.
Din acest motiv, este esențial să adoptăm practici sănătoase. Pe lângă faptul că ne protejează sănătatea vizuală, anumite măsuri pot reduce riscul de a suferi de degenerescență maculară.
În articolul de azi îți propunem 7 alimente pentru tratarea degenerescenței maculare, ale căror proprietăți nutriționale sunt benefice pentru ochi. Nu ezita să le consumi!
1. Ouăle
Consumul zilnic de ouă este un obicei sănătos, care te poate ajuta să ai o sănătate vizuală optimă.
Ouăle constituie o sursă celebră de aminoacizi de calitate superioară. În plus, ele prezintă cantități semnificative de luteină și zeaxantină, două substanțe cheie în ceea ce privește protejarea ochilor împotriva efectelor îmbătrânirii.
- Pentru a combate degenerescența maculară, te sfătuim să consumi ouă cu tot cu gălbenuș. Aceasta este componenta oului cu cel mai mare număr de substanțe benefice.
- Consumă ouă cu moderație deoarece gălbenușul este bogat în grăsimi.
2. Semințele de dovleac
Semințele de dovleac conțin zinc și acizi grași esențiali. Acești nutrienți sunt importanți când vine vorba de prevenirea bolilor vizuale. Poți include semințe de dovleac în numeroase rețete. Cu ajutorul lor, vei evita degenerescența maculară și îmbătrânirea prematură.
- Adaugă semințe de dovleac în smoothie-urile și salatele tale.
- Nu trebuie să-ți faci griji că te vei îngrășa dacă le mănânci în fiecare zi, deoarece semințele de dovleac nu conțin multe calorii.
3. Peștii uleioși
Toate speciile de pești uleioși sunt bogate în acizi grași omega-3 și compuși antioxidanți. Atunci când aceste substanțe sunt ingerate, ele reduc inflamațiile și îmbătrânirea prematură a celulelor.
Nutrienții din componența peștilor uleioși contribuie la eliminarea colesterolului în exces, îmbunătățind circulația sângelui și valoarea tensiunii arteriale.
Consumă acest tip de pește în mod regulat pentru a-ți îngriji sănătatea oculară generală, mai ales dacă ai un istoric familial de probleme vizuale.
- Mănâncă pești uleioși de cel puțin 2-3 ori pe săptămână.
4. Fructele de mare
Și fructele de mare se numără printre cele mai bune alimente pentru tratarea degenerescenței maculare. Acestea conțin zinc, un mineral indispensabil pentru protejarea membranelor care acoperă ochii.
Totodată, fructele de mare conțin aminoacizi și acizi grași esențiali care contribuie la regenerarea țesuturilor.
- Adaugă-le în salate sau aperitive.
5. Ceaiul verde
Puține băuturi sănătoase sunt mai populare decât ceaiul verde. Proprietățile acestuia stimulează pierderea în greutate și reglează nivelul colesterolului.
Ceaiul verde iese în evidență datorită conținutului său de compuși antioxidanți. Aceste molecule inhibă daunele cauzate de radicalii liberi și de toxine.
De asemenea, compușii antioxidanți stimulează regenerarea celulară, echilibrează procesele inflamatorii și reduc riscul de boli ca degenerescența maculară.
- Bea o cană de ceai verde de cel puțin 3 ori pe săptămână.
6. Roșiile, pe lista de alimente pentru tratarea degenerescenței maculare
Roșiile sunt bogate în licopen, un antioxidant care previne bolile degenerative. Împreună cu beta-cheratina și mineralele, licopenul creează o barieră protectoare împotriva radicalilor liberi și a radiațiilor solare.
Consumul regulat de roșii oferă protecție ochilor. În plus, acest obicei reduce riscul apariției de probleme cu vederea la bătrânețe.
- Include roșii crude în toate salatele și smoothie-urile pe care le servești.
- Bea un pahar de suc de roșii la micul dejun, de cel puțin 3 ori pe săptămână.
7. Spanacul
Asemenea celorlalte legume cu frunze verzi, spanacul este bogat în nutrienți ca acidul folic, vitamina A și zincul. Toate aceste substanțe sunt necesare pentru a preveni tulburările oculare.
Nutrienții spanacului încetinesc dezvoltarea degenerescenței maculare și creează o barieră protectoare împotriva stresului oxidativ. Proprietățile acestora pot ține sub control inflamațiile și bolile asociate lor.
- Include spanac în dieta ta zilnică. Adaugă-l în smoothie-uri, salate sau supe.
Aceste 7 alimente pentru tratarea degenerescenței maculare fac parte deja din dieta ta zilnică? Dacă răspunsul tău la această întrebare este nu, începe să le consumi de câteva ori pe săptămână.
Reține că, pe lângă faptul că protejează ochii, aceste produse conțin nutrienți care te mențin în formă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mitchell, P., Liew, G., Gopinath, B., & Wong, T. Y. (2018). Age-related macular degeneration. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31550-2
- Penfold, P. L., & Provis, J. M. (2005). Macular degeneration. Macular Degeneration. https://doi.org/10.1007/b138399
- Schwartz, S. D., Pan, C. K., Klimanskaya, I., & Lanza, R. (2013). Retinal Degeneration. In Principles of Tissue Engineering: Fourth Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-398358-9.00068-9
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.