7 alimente care reglează nivelul de sodiu din organism
Oricât de ciudat ar părea, majoritatea alimentelor procesate industrial și semipreparate pe care le consumăm zilnic conțin sodiu. În rândul lor sunt incluse, de asemenea, sucurile și băuturile carbogazoase din supermarketuri. Află de ce este important să consumi alimente care reglează nivelul de sodiu din corp.
Consumul excesiv de sodiu poate cauza hipertensiune, dar și probleme la nivelul oaselor, al aparatului digestiv și cardiovascular și al pielii.
Chiar dacă este recomandat să reduci consumul de sodiu, nu trebuie să cazi în extreme și să renunți complet la acest mineral. Ca de obicei, moderația este cheia.
În caz că nu știai, sodiul este foarte important pentru metabolismul celular, care mediază contracțiile musculare și asigură echilibrul acido-bazic al organismului. În plus, este bine de știut că pierzi o mare parte din acest mineral prin urină, fecale și transpirație.
Având în vedere toate cele menționate, este esențial să nu acumulezi mai mult sodiu decât este necesar, dar nici să nu pierzi mai mult decât are nevoie organismul pentru a-și îndeplini funcțiile vitale.
Ce ar fi să acorzi o atenție mai mare reglării nivelului și consumului de sodiu? Mai jos, îți prezentăm șapte alimente care îți pot fi de ajutor în acest sens.
Citește și:
1. Ananasul reglează nivelul de sodiu
Acest fruct delicios se remarcă prin proprietățile sale diuretice și antiinflamatoare.
- Ananasul stimulează circulația limfatică și este bogat în cupru și mangan, două minerale esențiale care ajută la curățarea excesului de sodiu din organism.
- În plus, conținutul său de bromelaină și vitamina C reduce procesele inflamatoare cauzate de acumularea de sodiu în organism, care afectează sănătatea rinichilor.
Mănâncă întotdeauna ananas proaspăt și evită-l pe cel ambalat. Totodată, pune-ți imaginația la contribuție și adaugă-l în diverse rețete minunate.
2. Oregano
Oregano este un condiment minunat care poate înlocui cu succes sarea. Nu uita: sodiul este prezent în toate alimentele procesate, inclusiv în pâine.
O modalitate de a reduce cantitatea de sare consumată zilnic prin intermediul pâinii este să mănânci acest aliment cu puțin ulei de măsline și oregano. Îți va plăcea la nebunie.
În plus, oregano conține beta-cariofilen (E-BCP), o substanță care previne umflăturile și stimulează circulația sanguină. Nu ezita să adaugi această mirodenie în dietă.
3. Căpșuni
Consumul regulat de căpșuni ecologice îmbunătățește sănătatea rinichilor și reduce nivelul de acid uric, colesterolul rău (LDL) și hipertensiunea.
Aceste fructe reglează nivelul de sodiu din organism, dar trebuie consumate în stare naturală. Dacă mănânci gem sau bei suc de căpșuni, mărești aportul de sodiu din organism fără să îți dai seama.
Căpșunile coapte, la fel ca zmeura, au un conținut mai ridicat de flavonoide decât căpșunile crude sau congelate disponibile în supermarketuri.
Nu ezita să consumi aceste fructe atunci când este sezonul lor și să te bucuri de gustul și beneficiile lor minunate cu întreaga familie.
Îți recomandăm și:
4. Anghinare
Datorită conținutului bogat de vitamine și a cantității reduse de sodiu, anghinarea reglează tensiunea arterială.
Poți consuma această legumă cu puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie. Această rețetă simplă ajută la curățarea ficatului și îngrijește sănătatea rinichilor datorită acizilor, mineralelor și enzimelor prezente în toate cele trei ingrediente.
5. Coriandru
Coriandrul este un diuretic natural puternic pe care îl poți adăuga în supe și salate. Aroma sa intensă și unică se potrivește de minune multor preparate culinare, acest condiment fiind un înlocuitor excelent al sării.
În plus, coriandrul scade tensiunea arterială, ameliorând simptomele asociate hipertensiunii, cum ar fi durerile de cap sau migrenele.
6. Usturoi
Ai deja în bucătărie sare de usturoi? Dacă nu, nu ezita să apelezi la acest remediu natural pentru a combate hipertensiunea și a înlocui cu succes sarea clasică.
Usturoiul este un aliment medicinal cu proprietăți antibiotice, care scade tensiunea arterială. În plus, această legumă conține alicină, o enzimă care îngrijește sănătatea inimii și a rinichilor. Prin urmare, usturoiul nu poate lipsi din lista de alimente care reglează nivelul de sodiu din corp.
7. Ridichi
Ridichile au un gust unic, răcoritor și sunt un remediu medicinal aproape la fel de puternic ca usturoiul. Această legumă foarte populară în bucătăria indiană combate hipertensiunea.
Secretul ridichilor stă în conținutul de acetat de etil, un compus care oferă numeroase beneficii dacă este consumat în stare naturală. Merită, cu siguranță, efortul de a mesteca aceste legume pentru a te bucura de gustul lor minunat și de beneficiile incredibile asupra sănătății.
În concluzie, așa cum am punctat la început, scopul nu este de a evita, ci de a regla consumul de sodiu. În acest sens, este important să alegi întotdeauna alimente proaspete și cât mai naturale. Cu alte cuvinte, optează pentru alimente care îți pot asigura un echilibru nutrițional.
Ce zici, vei avea mai multă grijă de tine de acum înainte? Dacă da, consumă aceste alimente care reglează nivelul de sodiu.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
- Panahi Y, Kianpour P, Mohtashami R, Atkin SL, Butler AE, Jafari R, Badeli R, Sahebkar A. Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial. Phytother Res. 2018 Jul;32(7):1382-1387. doi: 10.1002/ptr.6073. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29520889.
- Quesada I, de Paola M, Torres-Palazzolo C, Camargo A, Ferder L, Manucha W, Castro C. Effect of Garlic’s Active Constituents in Inflammation, Obesity and Cardiovascular Disease. Curr Hypertens Rep. 2020 Jan 10;22(1):6. doi: 10.1007/s11906-019-1009-9. PMID: 31925548.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.