Logo image
Logo image

Cum să slăbești fără efort: trucuri utile

5 minute
Chiar dacă poate părea contradictoriu, pentru a slăbi fără să suferi, nu trebuie să ții dietă. Secretul este să înveți să mănânci corect și să mărești consumul de alimente hrănitoare și sățioase. 
Cum să slăbești fără efort: trucuri utile
Ultima actualizare: 24 iunie, 2018

Când ne gândim la a ține o cură de slăbire, ne imaginăm în mod automat că va fi îngrozitor, că vom face foamea tot timpul și că vom avea o dispoziție proastă permanent. În realitate, se poate și altfel.  Citește mai departe pentru a afla cum să slăbești fără efort și suferință.

Cum să slăbești fără efort și suferință

Curele de slăbire nu sunt sinonime cu chinul și suferința. Această idee greșită ne-a fost transmisă din generație în generație și am acceptat-o ca atare.

Din fericire, află că poți slăbi fără să te înfometezi, fără să îți fie teamă de efectul yo-yo și fără să fii deprimat, prost dispus sau nervos.

Iată cum să slăbești fără efort și sacrificii:

1. Renunță la alimentele care îți încetinesc metabolismul

Some figure

Putem împărți alimentele dăunătoare organismului în trei categorii: dulciuri procesate, făinoase procesate și grăsimi. Câte alimente din dieta ta sunt incluse în această listă? Probabil majoritatea.

Una dintre principalele probleme cauzate de produsele dăunătoare este balonarea. Astfel, un motiv pentru care îți vine greu să slăbești este acumularea de amidon și grăsimi în țesuturi.

2. Nu ține cură de slăbire

Chiar dacă pare ciudat, cea mai bună cură de slăbire fără efort constă… în a nu ține cură! Pentru multe persoane, număratul caloriilor și verificarea ambalajelor produselor, precum și cântăritul, se transformă într-o obsesie.

A te gândi mereu la greutatea ta și la alimentele „permise și interzise” nu este benefic pentru sănătatea ta fizică și psihică. Prin urmare, este mai bine să nu ții cură. Evită mai ales dietele miraculoase care promit rezultate uimitoare în doar câteva săptămâni.

3. Servește un mic dejun sănătos

Some figure

O alimentație sănătoasă trebuie să asigure toate nevoile organismului. În acest sens, micul dejun este esențial din mai multe motive. În primul rând, această masă îți oferă nutrienții de care ai nevoie pentru a face față zilei lungi de muncă. Nu uita că ai dormit multe ore și că nu ai mâncat nimic în tot acest interval.

În al doilea rând, un mic dejun complet te ajută să previi poftele apărute de-a lungul zilei și foamea exagerată la ora prânzului. În plus, masa de dimineață îți oferă energie pentru a face exerciții fizice, a fi productiv la serviciu, etc.

Perioadele lungi de „post negru” duc la acumularea de grăsime în corp. Organismul nu primește hrană, drept pentru care își face „rezerve”.

Încearcă să adaugi următoarele grupe alimentare în meniul de la micul dejun: fructe, legume, lactate, cereale și evită prăjelile, dulciurile și produsele de patiserie.

 4. Nu te cântări tot timpul

Greutatea corporală fluctuează în funcție de mai mulți factori:

  • De exemplu, dacă te cântărești dimineața, înainte de micul dejun și seara, după ce ai servit mai multe mese de-a lungul zilei, cele două valori nu vor corespunde.
  • Totodată, vei obține rezultate diferite dacă te cântărești înainte și după un antrenament fizic.
  • Greutatea se poate schimba și dacă ai fost sau nu la toaletă, în funcție de apa consumată și în timpul menstruației.

Cel mai indicat este să te cântărești o dată pe lună, în aceleași condiții (de exemplu, întotdeauna înainte de a servi micul dejun și de a face exerciții fizice).

5. Mănâncă mai des (dar porții mai mici)

Some figure

Una dintre principalele probleme ale dietelor miraculoase este faptul că reduc considerabil cantitatea de mâncare ingerată. Acest lucru este dăunător, deoarece organismul are nevoie de diferiți nutrienți.

Nu este recomandat să mănânci doar un iaurt la prânz sau un castron de supă la cină. Dacă vrei să știi cum să slăbești fără efort, este foarte simplu: mănâncă mai des, dar fii isteț.

În loc să servești 4 mese copioase, optează pentru 6 mese mai mici. Pur și simplu împarți aceeași cantitate de mâncare în mai multe porții.

O idee bună este să mănânci o dată la 3 sau 4 ore. În acest fel, vei fi mai puțin înfometat la prânz sau la cină, organismul va beneficia de un „flux” continuu de energie, iar stomacul va arde grăsimi în timp ce digeră alimentele. 

6. Mestecă bine mâncarea

Acesta este un alt truc de care trebuie să ții cont dacă vrei să afli cum să slăbești fără efort și fără să apelezi la diete miraculoase.

  • Când mănânci rapid, ingerezi mai multă mâncare. De multe ori, când primim semnalul de la creier că stomacul este plin, este deja prea târziu.
  • Mestecarea fiecărei îmbucături de 30 de ori ajută și digestia, deoarece sistemul digestiv primește mâncarea mărunțită mai bine.
  • Un alt truc util este să folosești farfurii mai mici. În acest fel, îți vei micșora automat și porțiile de mâncare.

7. Nu renunța la alimentele care îți plac

Some figure

Poți oricând să servești o înghețată, o prăjitură sau un hamburger dacă dai dovadă de moderație. Consumă unul dintre alimentele tale preferate o dată pe săptămână și nu îți fie teamă să te abați ocazional de la dietă.

Dacă îți îngădui această „scăpare”, vei reuși să previi anxietatea și poftele alimentare. În plus, data viitoare când vei avea în față o farfurie cu mâncarea preferată, nu vei mai simți nevoia să o devorezi în câteva secunde.

8. Mănâncă mai multe proteine

Proteinele au multe beneficii pentru organism și te ajută să scapi ușor de kilogramele în plus. Încearcă să adaugi la fiecare masă o doză de proteine cu fructe și legume, pentru a te simți sătul și încărcat cu energie.

Alimentele bogate în proteine au puține calorii, încetinesc digestia și sunt sănătoase.

9. Evită elementele care îți distrag atenția de la masă

Închide televizorul, lasă telefonul deoparte și nu deschide cartea din care plănuiai să citești la masă. Dacă desfășori și alte activități în timp ce mănânci, vei consuma cantități mai mari de alimente și vei fi tentat să optezi pentru produse nesănătoase.

În plus, nu vei mesteca la fel de bine mâncarea, iar creierul va primi mai greu mesajul că stomacul s-a umplut, deoarece își concentrează atenția asupra altor lucruri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown NM., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
  • Brikou, D., Zannidi, D., Karfopoulou, E., Anastasiou, C. A., & Yannakoulia, M. (2016). Breakfast consumption and weight-loss maintenance: Results from the MedWeight study. British Journal of Nutrition.
  • Jager R., Kerksick CM., Campbell BI., Cribb PJ., et al., International society of sports nutrition position stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr, 2017.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.